Yunanistan dışişleri bakanlığı BM Kıbrıs özel temsilcisi Eide’ye Uluslararası deniz hukukunu incelemesini öğütledi. Kıbrıs için gene BM ile ters düşmeyi uygun gördü. Bilinmelidir ki yalnız BM genel sekreterliği değil, AB, Rusya ve ABD de konuyla ilgili görüş açıkladılar ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin (denizde) egemenlik hakkına girmemektedir, oralar uluslararası sulardır ve sismik araştırma yapmak tüm ülkelerin hakkındır. Bu öge deniz hukukuna ters değildir ve denizlerdeki yararlanma hakkını ihlal etmez. MEB hakkından münhasıran yararlanma hakkı için ihtilaf olması halinde ne yapılacağı da deniz hukukunun içinde bulunmaktadır. Taraflar oluşmuşsa onlar arasında barışçı çözüm yolları belirtilmiştir. Yunanistan bunlara saygı göstermelidir. Türkiye ve ile Kıbrıs’ın görüşmeler yapması ve çözüm yolu bulması emredilmektedir.
Barışa katkı yapmak denizlerdeki kaynaklardan yaralanmaktan daha önemlidir. Herkesin buna katkı yapmasını bekleriz.
Eide gerçekleri dile getirmiştir onu eleştirmek büyük hatadır.
Barış için uğraş veren YKP tarafları aralarındaki sorunları Kıbrıs’a karıştırıp yeni sorunları küçük adamıza yüklemekten kaçınmalıdırlar.
Görüşmelerin başlaması için destek belirtenleri görüşmelerin kaldığı yeri tanımlayan Downer belgesini kabul ettiklerini var saymak gerekir. Onun için buna ışık tutmalarını isteriz.
Cumhurbaşkanı adaylarını da konu ile ilgili açıklamalara çağırırız. Kuru kuruya kaldığı yerden başlanmasını destekleriz demek yetmez. Eroğlu açıkça ihtilafları vurguladığına göre Downer değerlendirmesine karşıdır ve kalınan yer konusunda itirazı vardır. Diğer adaylar tutumlarını açıklamazlarsa onların da Eroğlu’nun ilk kez milli birlik ve beraberliği sağladığını ifade etmesine susarak destek verenlerin yolundan gittikleri ortaya çıkar.