Açıklama şöyle:
Anayasanın değiştirilmesi ile ilgili çalışmalar üniversitelerin özerkliğini, özel veya resmi olmalarına bakılmaksızın tamamen ortadan kaldıracaktır.
Şimdiki anayasa sadece kuruluşları yasayla düzenlenir demekle yetindiği için özeller bunu dışında tutulmuş ve yasaya uygunluk aranmamıştı. Aransa da anayasal bir engel olmadan özerk üniversiteler kurulabilirdi. Değişiklikle anayasaya eklenmesi öngörülen Madde 131A yani YÖDAK maddesi onaylanırsa, o maddede, “üniversitelerin öğretimini planlamak, düzenlemek, denetlemek, oralardaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek, bu kurumların yasada belirtilen amaç ve ilkeleri doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile YÖDAK kurulur” denildiğine göre üniversite senatolarına ve yönetim kurullarına iş kalmamış olacaktır.
Tıpkı Türkiye’de 12 Eylül ile TC anayasasına giren YÖK gibi, bir üniversitenin bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek YÖDAK’ın işi olacaktır. O zaman hangi bilimsel özerklikten bahsedilecektir? Öğretim elemanı yetiştirmek için farklı programlar uygulayan ünlü üniversiteler vardır. Hangisini devlet kararlaştıracaktır?
Bir üniversite kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmayı kendisi kararlaştıracak iken YÖDAK göreve getirilmektedir. Devletin tahsis ettiği kaynaklar olsa iş başka ancak tahsis edilen kaynaklar diye hepsi YÖDAK denetimine verilmektedir.
Üniversitelerin amaç ve ilkeleri de yasaya bağlanmıştır. Devletin yani YÖDAK’ın amaç ve ilkeleri onamasını ve YÖDAK’ın bunların doğrultusunda faaliyet göstermesini denetlemesi geriye ne bırakacaktır?
Eğitim- öğretimi de YÖDAK planlayacakmış?
Bunu bu çağda düşünmek şaşırtıcıdır. Hem de özerklik ve mali özerklik diye üniversitelerin eylem yaptığı zamanda bu düşünülüyorsa yorumlamak çok zordur.
Darbe anayasası ile oluşturulan YÖK, Türkiye’de üniversitelerin cendereye alınmasına neden olduğu için eleştirilmektedir. YÖDAK’ın da onun suyunda gittiği bilinmektedir. Basında haber olan direktifleri ve üniversitelerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Kıbrıs politikasını destek amacıyla da yapılmasını, kendisine bu gibi çalışmalar hakkında bilgi verilmesini istediği tez ve doktora çalışmalarının da denetlendiği bilinmektedir. Şimdi daha güçlü ve tam yetkili bir kuruma sahip olacaktır.
YÖK’ü reddeden ve ayrı sınavlar yapmaya başlayanları da artık yola getireceklerdir.
Yeni Kıbrıs Partisi, içinde böylesi anti-demokratik uygulamaları barındıran anayasa değişikliğine özerk, demokratik, bilimsel üniversite talebi çerçevesinde de HAYIR denmesi çağrısı yapar…