Sık sık tekrarlanan, genel kabul gören; siyasetin uzun zamandır tıkanmış halde olduğu halidir.
Doğrudur.
Siyaset tıkalı haldedir.
2002 yılı itibariyle Türkiye’de siyasetin kendini aşarak, bundan kurtulabileceği umudu ortaya çıkmışken; gelinen aşamada umudun patinaj olduğu halidir.
Türkiye’de şu anda iki türlü tıkanma hali var.
Yapısal halinden kaynaklanan tıkanma.
Yine yapısal tıkanma üzerinden yükselen siyaset uygulamalarının tıkanmaları.
Yapısal tıkanma: Ulusçu devlet yapılanmasının inşa edilerek, bunun üzerinden Türk ulusçuluğunu inşa etme hali.
Çok dilli, çok dinli ve demografik zenginlik karakterinde olan Türkiye’de bunu uygulayabilmek; bu toprakların yapısal karakterine kör bakmak ile ancak mümkün olabilirdi.
Nitekim de öyle olmuş.
Rum nüfus gönderilmiş, gitmiş.
Ermeni nüfusun 1914’ten kalanı da gitmek durumunda bırakılmış.
Dışarıdan göç alan, göç getirtilen süreçler içerisinde gelenlerin Müslüman olma ortak özellikleri dışında farklı etnik karakterlerde olmaları; kendi etnik karakterlerinin sınırda bıraktırılması ve TC yurttaşlığı halinin Türklükle mecburileştirilmesi ve bunlardan Türk çıkarma politikaları.
Farklı dinsel inanış hallerinin baskı altına alınması.
Alevi inancının Osmanlıdan gelen ötekileştirme halinin devam etmesi ve bu inancın Sünni-Hanefi inancına asimile edilmesi.
Kökleri devletin derinlerinden beslenen; Malatya, Sivas, Maraş, Çorum katliamlarının 1938 Dersim soykırımının devamı niteliğinde olması.
Kürt nüfusuna yaratılan baskının sonucu olarak Süleyman Demirel’in deyimiyle 29. Kürt isyanı-direnişi-.
İnanç ve demografik farklılıklarda asimilasyonun başarıya ulaşması için topluluk hallerinin çeşitli biçimlerle ve yollarla parçalandırılması.
Bir ülke toprağı yaşayanlarının tekli karakterde olması, o ülkede ulus devlet yaratmanın imkanları doğal olarak mevcudiyet halindedir.
Fakat, demografik farklı haller de ise o ülke; hele ki Anadolu-Mezopotamya gibi göç yollarının önemli bir kavşağı ise, bu tip topraklarda ulus devlet inşa etmek ve bundan bir ulus çıkarmak: O ülke yaşayanlarına deli gömleği giydirmekten başka bir şey olmaz.
Cumhuriyet bu karakterler üzerinden yükseltildiği için; bunun demokrasi ve özgürlük imkanları içerisinde egemen hale getirmek mümkün olmayacağı için, hukuksal-kanunsal ve fiziki baskı devamlı olarak devletin birincil görevi yapılmıştır.
Kuruluşunun yapısal yanlışlığı, her yanlış gibi o da yaşama imkanına sahip oldu. Yine her yanlışta olduğu gibi yapısal yanlışında artık sürdürülemeyecek noktası vardır. Ve o nokta geldiği zaman tıkanma başlar.
Otuz seneyi aşkın bir süredir ki Türkiye bu tıkanmışlık halini yaşamaktadır.
Bu yanlışın devamlılığını sağlayabilmek için başvurulmuş olunan baskılamalardan ve baskının her türlüsü bile, yanlışın yürümesine imkan tanımamaktadır.
Türkiye’de siyasette bu yanlış üzerine inşa edildiği için, onun da yaşama süreci yanlış halin yaşama süreci kadar oldu ve o da tıkandı.
Türkiye’de bugün siyaset hala tıkanma hali üzerinden yapıldığından dolayı, ortaya çıkan sonuç; 82 anayasasında ifadesini bulan demokrasinin ve özgürlüklerin hala ötede tutulması halidir.
Daha düne kadar ötede tutulan devletin müslümanı dışındaki Müslümanlık iktidar olmasıyla birlikte, egemenliğine koşut biçimde devletle bütünleşmiş; tıkanmanın çözülme imkanlarına kavuşabileceği anda bütünleşmesinin doğal sonucu olan tıkanmanın devamlılığı pratiği haline gelmiştir.
Türkiye topraklarında egemen siyaset; gerek siyaset toplamı olsun gerekse de parti siyaseti olsun, hep yanlışlar üzerinden politika oluşturmalar yaptılar.
Getirmiş oldukları tek fayda:
Yapılmaması gereken yanlışları alt alta dizerek, topluma ve siyaset kurumuna emirname olarak çıkmış halidir.
Toplum ve siyaset kurumu yapılmaması gerekenleri kendisine bir emir olarak almayı ne kadar becerebilirse; Türkiye toplumsal yaşamındaki tıkanmayı ve siyasetteki tıkanmayı da o oranda aşmayı becerme imkanlarına kavuşmuş olacaktır.
30 Mart seçimi ve seçim kampanyası döneminde egemen siyaset aktörleri olan AKP-CHP-MHP rüşvet ve yolsuzluk konuşmalarının dışında söyledikleri hiçbir şeylerinin olmaması da yanlıştan tıkanmanın tescil edilmiş hali oldu.
Ya yanlıştan doğru çıkartmaya devam edilerek, yanlışın parçalandırma karakteri kendisini açığa çıkartacaktır.
Ya da yanlıştan ve yanlışlardan çıkarılan sonuçlarla; yanlıştan vaz geçilerek, yok ederek, doğruya egemen olma gücü verilecektir.
Yeniçağ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.