Mağusa İnsiyatifi’nin Stefan Fule’ye gönderdiği mektubun Türkçe çevirisi şöyle:
Sayın Stefan Füle
Bu mektubu ‘Mağusa İnisiyatifi’ adına sizleri inisiyatifimiz hakkında bilgilendirmek ve Kıbrıs konusunda yenilikçi öneriniz hususunda işbirliği yapma niyetimizi ortaya koymak için yazıyorum.
Mağusa İnisiyatifi (Mİ) vatandaş tabanlı Kıbrıs’taki barış sürecine katkı koyabilmek amacıyla 2010 yılında oluşturulmuştur. Bir vatandaş inisiyatifi olarak, bizler güven arttırıcı önlemin (GAÖ) herhangi bir kapsamlı çözüm için son derece gerekli olduğuna inanıyorum. Bu yönde yapmış olduğumuz fikir ve etkinlikler Kıbrıslı Türk toplumunda ciddi bir biçimde desteklenmektedir.
Bizler, Maraş’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 550. Kararı uyarınca yasal sahiplerine iade edilmesine inanıyoruz. Bu önerinin yanında, Mağusa Suriçi’nin tarihi ve kültürel mirası uyarında uluslararası uzman kurumlarca restore edilip korunmasını destekliyoruz. Bizler bunun UNESCO’nun Dünya Mirası Sit Alanı’na dahil olmasına giden yolun önünü açacağına inanıyoruz. Ayrıca Mağusa Limanının uluslararası denizcilik ilkeleri ve AB’nin denetiminde açılmasını teşvik ediyoruz. Bunun, yük taşımacılığı ve herhangi bir engel olmadan yabancı yolcu gemileri ile gemi turlarının Mağusa Limanı üzerinden gerçekleşmesine izin vereceğine inanıyoruz.
Bizler bu düşüncemizi ‘Maraş, Mağusa Limanı ve Suriçi’ önerisi olarak ortaya koyuyoruz. Kıbrıslı Türk toplumunun önemli bir kısmı tarafından da bu öneriler desteklenmektedir. Bizler, Maraş’ın BM denetiminde açılmasının uzun süredir iki toplum arasındaki karşılıklı iletişim probleminin üstesinden gelmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Tüm bunların yanında Maraş’ın açılması belli bir bölge özelinde İnsan Hakları ihlallerinin de durduracaktır. İnsan Hakları ihlallerinin durdurulması, çözüm sürecinde engelleyici rolü olan toplumların birbirine karşı olan güvensizliğinin yeniden tesis edilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Bugün adadaki iki toplum da ekonomik kriz ile karşı karşıyadır. Bizler, Mağusa bölgesinin turizm ile alakalı olarak üç tane mukayeseli üstünlüğü olduğunu biliyoruz. Bunlar 1) Maraş 2) Liman 3) Suriçi’dir. Çözümün sağlanamamış olması bu üç fırsatın genelde Kıbrıs’ta yaşayanlara, özelde ise Mağusa’da yaşayan Kıbrıslı Türklere kapalı olduğu anlamına gelmektedir.
Maraş’ın yasal sahiplerine geri iade edilmesi niyetiyle bölgenin yeniden yapılandırılması mümkündür. Böylelikle toplumlar arası iki toplumlu girişimciliğin önü açılırken, yeni istihdam alanlarının oluşması da sağlanabilir. Bu toplumların ekonomik krizi daha cesur bir biçimde ele almasını sağlarken, Mağusa’da yaşamakta olan Kıbrıslı Türkler’in yaşadığı mağduriyetin sona ermesini de sağlayabilir. Bahsettiğimiz bu olumlu önerilerin gerçekleştirilmesi gelecekte olacak olan bir çözüme yönelik bir referandumda veya kapsamlı çözüm önerisine olan inancı katkı sağlayacağından eminiz.
Bu sebepten dolayı, Mİ Avrupa Birliği’nin, Maraş’ın açılması veya yukarıda bahsedilen diğer öneriler konusunda atacağı tüm adımlara destek olmaya hazırdır. Mİ en son öneriniz olan Maraş’ın açılması ile Ercan havaalanının uluslararası uçuşlara açılması konusunda ortaya koyduğunuz öneriyi de çok yakından takip etmektedir. Öneriniz, bizlerin uzun zamandır var olan ilke ve değerlerimize yakından ilişkilidir. Bu sebepten ötürü, yapmış olduğunuz bu girişimleri her biçimde desteklemeye hazırız.
Son olarak, Avrupa Birliği ile yerel inisiyatiflerin Kıbrıs’ta barış oluşturma sürecinde daha sağlam ilişkiler oluşturmasının altını çizer ve daha öne belirttiğimiz gibi Kıbrıs Sorununa dair yapmış olduğunuz girişimleri ve Maraş’ın Ercan Hava alanı üzerinden yapılacak uluslararası uçuşlar karşılığında açılmasına dair niyetinize verdiğimiz desteği sürdüreceğimizi belirtiriz.
Mağusa İnisiyatifi olarak Kıbrıs’ta veya Kıbrıs dışında, güven arttırıcı önlemler kapsamında atılacak tüm adımlara katkı koymak için bir araya gelmeye hazırız.