Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Dün de devam eden Ulusal Konsey toplantısı bunun bir konsey değil adeta bir savaş alanı olduğunu ortaya koydu. Ulusal Konsey’in dördüncü toplantısında konseyin ömrünü tamamladığını doğrulayan birçok şey söylendi. Cumhurbaşkanı hedef olduğu eleştirilere yanıt vermeye çalıştı. Bu yanıtlarda Kıbrıs sorununun ötesinde iç politika konularına da girildi. Cumhurbaşkanı’nın kendisini suçladığı ve küfrettiği gerekçesiyle Meclis Başkanı’na gelişmeler hakkında bilgi vermediği dün ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı adadan ayrılırken ve adaya gelişlerinde ne şimdiki Meclis Başkanı Omiru’nun ne de daha önceki Karoyan’ın kendisini uğrulamak ve karşılamak için hava alanına dahi gelmediklerine de dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Hristofyas kendisine yönelik eleştirilere yanıt vermek için dünkü Konsey toplantısına çok sayfalı bir belgeyle geldi. Belgede 2009 Eylül ortak açıklamasıyla izlenen sorunu ele alış biçimi hakkında kıyaslamalar vardı. Toplantının belli bir anında 2005 yılında hükümet ile AKEL tarafından Annan Planı’nda yapılması istenen değişikliklere ilişkin tezler gündeme geldiği bir anda Nikolas Papadopulos, Jonis-Mavroyannis-Prendergast üçlü görüşmesinin tutanaklarını istedi. Bu noktada AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu tutanakların açıklanması durumunda pek çok kişinin kendilerini zor durumda hissedeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Hristofyas kendisinin bu göreve geldiğinde bir arşiv bulamadığını, kendisinden önceki cumhurbaşkanlarının bir arşiv bırakmadıklarını söyledi. Glafkos Kleridis’in dönemine ilişkin bir belge istediğinde, bu belgenin 22. sandıkta bulunduğunun ve bu belgeyi bulması için Pantelis Kurros’a başvurmasının kendisine söylendiğini de ifade etti. Bu noktada söz alan Averof Neofitu, Kleridis’in Cumhurbaşkanlığı döneminde görüşme tutanaklarıyla ilgili olarak kendisini ne oranda bilgilendirdiğini Cumhurbaşkanı’ndan söylemesini istedi. Hristofyas ise bu soruya olumlu yanıt verdi ve Papadopulos tarafından da bilgilendirildiğini ifade etti. Averof bu kez de kendisinin şimdiki Meclis Başkanı’nı ne oranda bilgilendirdiği sorusunu sordu. Cumhurbaşkanı da bu noktada tepki göstererek, şimdiki Meclis Başkanı’nın her gün hakaret ederek kendisini suçladığını söyledi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Yannakis Omiru buna anında tepki gösterdi ve Cumhurbaşkanı’nın kurumlara saygı göstermediğini ileri sürdü. Bu gergin ortamda Nikos Anastasiadis de Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu tavırla toplantıya bomba koyduğunu belirtti ve toplantının bu biçimde olamayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı da buna “ben değil diğerleri bomba koyuyorlar “yanıtını verdi. Bu arada Ekoloji Hareketi Genel Sekreteri İonna Panayotu da bu durumu izleyemeyeceğini söyleyerek toplantıyı terk etti. Bu anda kesilen toplantıya daha sonra devam edildi.
POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi hapishanede bir tecavüz olayı ile ilgili olarak Ombudsman’ın hazırladığı rapor. Gazeteye göre, bu rapor hapishanedeki tecavüz olayının gerçek olduğunu ortaya koyuyor. Raporda bazı çevrelerin olayı çarpıtmaya çalıştıkları, araştırmayı engelledikleri ve olayı kapatmaya çalıştıkları da belirtiliyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– DİKO ve AKEL liderlikleri 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimini ele almak için 16 Mart günü bir araya gelecekler. DİKO Başkanı Maryos Karoyan bu görüşme öncesinde, Cuma günü DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecek. DİKO Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi olasılığına kapıları kapatmış değil, ancak parti içi bir belgede Anastasiadis’in adaylığını açıklamada erken davranmasının seçimlerde işbirliği için müzakereleri zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. DİKO’nun bu belgesinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin ilk tercihinin merkez soldan bir aday olduğu vurgulanıyor ve bu da Maryos Karoyan-Andros Kiprianu görüşmesine büyük bir önem kazandırıyor. Bu belge parti iletişim bürosu tarafından DİKO’nun bazı kadrolarına elektronik postayla gönderildi. DİKO’nun bu belgesinde içinden geçilen bu anda kişisel arzuların geride tutulmasının ve herkesin güçlerini birleştirmesinin gerektiği vurgulanıyor.
– İnşaat sektörü tam durma noktasında. Vasiliku çimento fabrikasında yaşanan grev nedeniyle piyasada çimento eksikliği görülmeye başlandı. Bu arada hazır beton firmaları da geçen Salı gününden itibaren çalışmalarını durdurdular. Bu durumda inşaat sektörünün diğer alanlarında binlerce işçinin işsiz kalması tehlikesi gündeme geldi. Kıbrıs İnşaat İşverenleri de dün üyelerine yaptıkları bir çağrıda şantiyelerin kapatılması olasılığından söz ettiler. Tüm bu gelişmeler karşısında Çimento Fabrikası’nda grevi sürdüren PEO ile SEK bu durumun sorumluluğun kendilerinde olmadığını ve grevin devam nedeninin işverenlerin piyasadaki tekel durumunda olmalarını kullanarak keyfi davranışlarda bulunmaları olduğunu ifade ettiler.
SİMERİNİ gazetesi bugün ilk sayfasını APOEL futbol takımının Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde Fransa’nın Lion takımını eleyerek sekiz takım arasında yer almasına ayırdı. Gazete tam sayfa bir resim koyarak “Efsane niyetin ne? Bizi de delirtiyorsun” başlığını kullandı.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Böbrek hastalarının sayısı son on yılda ikiye katlandı. Yaklaşık 500 hasta diyalize giriyor. Bu arada 1986 yılından 2000 yılına kadar Paraskevaidis Merkezi’nde bin kişiye böbrek nakli yapıldı.
– Mari’deki kazada yaşamını yitirten üç kişinin yakınlarının avukatları tarafından mahkemeye yapılan ve Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın dokunulmazlığının kaldırılmasının istendiği başvuruya bugün yanıt verilecek. Bu arada Limasol Kaza Mahkemesi dün İonnidis ailesinin davasının reddi için Başsavcı’nın başvurusunu reddetti. Mahkemenin bugünkü oturumunun konusu tamamı ile yöntemle ilgili olacak.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Ulusal Konsey’in dünkü toplantısı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas dünkü Konsey toplantısında bugünkü sürecin başarısız kalması durumunda Ulusal Konsey üyelerine ortak bir çözüm planı hazırlamalarını da önerdi. Cumhurbaşkanı’nın Konsey’de ortak bir anlayışa varılması için yaptığı bu öneri ile 2009 Eylül ortak açıklamasının tekrardan teyit edilmesi önerisi duyulmadı. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın müzakere masasına koyduğu önerileri gerek duyması halinde yeniden düzenleyebileceğini ya da geri çekebileceğini de içeren bir ortak açıklama önerisi de kabul edilmedi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Hristofyas ile AKEL Aleksander Dovner’in ve Genel Sekreter’in raporları öncesi olası tehlikelere karşı siyasi partilerin katılımı ile uluslararası alanda bir kampanya düzenlenmesini önerdiler. Muhalefet partileri dün Ulusal Konsey içerisinde de kendi amaçları doğrultusunda hareket ettiler ve hiçbir şeyi duymak istemediler. Hatta Ulusal Konseyi işleyiş kurallarının dışına çıkarmaya çalıştılar.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Dünkü Ulusal Konsey toplantısının ardından tüm diğer partilerin Cumhurbaşkanı ile görüş ayrılığı içinde olmalarını yorumlaması istenen AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu bu partilerden bazılarının Kıbrıs sorununun çözümü için üzerinde anlaşmaya varılan temelle uyuşmadıklarını ve bunu halka açık bir biçimde söylemeleri gerektiğini ifade etti. Kiprianu devamla da bazı konularda farklı görüşlerin olmasının olumsuz bir olgu olmadığını ancak bazı konulardaki ısrarların sonuçta Türk tarafının propagandasını kolaylaştırdığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Birleşmiş Milletler’e sunduğu çözüm çerçevesinin 2009 ortak açıklamasını aştığı yönündeki iddiaya ilişkin bir soruya yanıtında da Andros Kiprianu, Cumhurbaşkanı’nın konsey toplantısı sırasında bu yöndeki iddialara aforoz edici bir biçimde değil, kanıtlarla yanıt verdiğini ve bu iddianın dayanaksız olduğunu söyledi.
– Kıbrıs münhasır ekonomik alanında ikinci izin turuna uluslararası şirketlerin ilgisi oldukça cesaret verici. Bu alanda çalışmalar yapan heyete başkanlık eden Ticaret Bakanı Praksula Andoniyadu “gösterilen ilginin cesaret verivi olduğunu ifade etti ve bu şirketlerden araştırma için hangilerinin başvuruda bulunacağının önümüzdeki doksan gün içerisinde netleşeceğini belirtti.