Ziyarette konuşan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, gelişmelerin kendilerini haklı çıkardığını kaydederek, Haspolat’taki Meslek Lisesi’nde İlahiyat Bölümü açılmasından dolayı grev ve eylem kararı aldıklarını ancak diğer örgütlerin bu konuyu çok tartışmadıklarını söyledi.
“Buzdağının bazı kısımlarının daha ortaya çıktığını, bunu toplumun da gördüğünü” belirten Gökçebel, sınıflarda ortalama öğrenci sayısının 40’ı geçtiğini ve yeni okula ihtiyaç duyulduğunu, ancak hiç ihtiyaç duyulmayan külliye ve cami için ülkenin yağmalandığını kaydetti.
“Bu dayatmaların Kıbrıs Türk halkının anayasasını ortadan kaldırdığını, meclisinin ve yürütmesinin halka silah çevirmesine yol açtığını, kurumsal yapıyı yok etme noktasına getirdiğini” söyleyen Gökçebel, “Yapılmak istenilen bellidir; Kıbrıs Türkü’nü mülksüzleştirmek ve diğer yandan toplumu bölecek bir yapı…” dedi.
Eğitimde de itaatkar bir insan modeli yaratılmaya çalışıldığını belirten Gökçebel, bunu eylemlerle gündeme getirmeye çalıştıklarını söyledi.
16 Şubat’ta öğrencilerin karne almamış ve notlarını öğrenmemiş bir şekilde okula başlayacaklarını belirten Gökçebel, bunun sorumlusunun “çözüm üretmeyen ve basiretsiz bir duruş sergileyen” Başbakan ve Eğitim Bakanı olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Türkü’nün bir asırlık okulu LTL’nin de yok edilmeye çalışıldığını belirten Gökçebel, hükümete eleştiriler yöneterek, yaşananların asimilasyon olduğunu söyledi
YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı da gelişmelerden kaygı duyduklarını tüm bu gelişmeleri Avrupa Sol Partisi toplantısına taşıdıklarını belirtti ve hükümetlerin TC nin “acentaları” olduklarını ifade etti
Kanatlı, Lefkoşa merkezindeki okulların dışarıya taşınarak aslında külliyenin bu okulların yerine yapılacağını ve Lefkoşa’nın dokusunun da değiştirilmeye çalışıldığını belirtti.
Doğa koleji sürecinde bir “Fetullah operasyonu” izlediklerini ancak külliye olayının milli görüşe yakın başka bir cemaatin çalışması olduğunu söyleyen Kanatlı, ortada birden fazla cemaat bulunduğunu ifade etti.
Söz konusu tarikatların daha önce ülkeye dershaneler vasıtasıyla girdiklerini, şimdi ise kolejlere ve üniversitelere el attıklarını söyleyen Kanatlı, KTOEÖS’ün eylemine ellerinden geldiği kadar destek olacaklarını belirtti.
YKP Yürütme Kurulu üyesi Alpay Durduran da, KTOEÖS’ün mücadele amacını paylaştıklarını kaydederek, Kıbrıs Türk toplumunun “dini ihtiyaçlarını karşılayamadığına” dair bir şikayeti olmadığını söyledi.
Durduran, Kıbrıs Türk toplumu kurumlarından evkafın dini ihtiyaçları karşılamakla görevli olduğunu ancak bu özellikle din adamı yetiştirmek konusunda üstüne düşeni yapmadığını, bunun yerine Türkiye’den imam ithal ettiğini ve bu insanlarla Kıbrıs Türk toplumuyla çatıştığını belirtti.
Ülkede tarikatların da harekete geçtiğini ve şimdi saldırının daha kapsamlı olduğunu söyleyen Durduran, ülkede iki bütçe bulunduğunu; bunun birini TC Yardım Heyeti’nin, diğerini de hükümetin uyguladığını kaydetti
“Tarikatların parasıyla mücadele edilemeyeceğini” belirten Durduran, hükümetin bunlara kısıtlama ve yasaklama getireceğine tam tersine yardımcı olduğunu ekledi.