Kalyoncu yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yaptığı açıklamaları eleştirerek, Atun’u televizyonda canlı yayımlanacak, halka açık bir programda “KIB-TEK nasıl kurtulur “ konusunu tartışmaya çağırdı.
Kalyoncu, “Ülkemizde tek ciddi varlık olarak halkımızın elinde kalan KIB-TEK’in özelleşmesine karşı direnişimiz sonunda, Bakanlar Kurulu ile KIB-TEK’in özerkleşme temelinde mali ve idari yönden yeniden yapılandırılması için yasal çalışma başlatılması konusunda mutabık kalındı” dedi.
Konu ile ilgili açıklama şöyle:
Herhangi bir ülkede, ortalama yönetim ve demokrasinin bazı temel prensipleri vardır. Örneğin siyasetçiler, seçim zamanları vaatlerde bulunup daha sonra bunların bir kısmını yerine getirmezlerse, O koltuklarda oturmayı içlerine sindirmezler. Ya da demokratikleşmeden bahsedip ‘tedbirler aldık’ diyerek bazı hakları tek taraflı olarak budamaya koyulduklarında, bunun adına demokrasi demezler.
KIB-TEK konusuna bakalım. KIB-TEK’ten sorumlu Bakan, Başbakan, KIB-TEK Yönetim Kurulu Üyeleri ve diğer doğrudan veya dolaylı tüm ilgililer, zaman zaman çeşitli açıklamalarda bulunuyorlar. Bir gün; “KIB-TEK özelleştirilmeyecek” diyorlar. Ertesi günü; “kısmen özelleşecek” diyorlar. Bir gün; “AB norm ve standartlarına uyacağız” diyorlar. Ertesi gün bu normları hiçe sayarak ‘garantili alım sözleşmeleri’ imzalama veya süre ve miktarını uzatma yoluna gidiyorlar. Bir yandan, “serbest rekabet” diyorlar, öte yandan özel sektörü elektrikte tekel haline getirmek için her şeyi yapıyorlar.
Ülkemizde tek ciddi varlık olarak halkımızın elinde kalan KIB-TEK’in özelleşmesine karşı direnişimiz sonunda, Bakanlar Kurulu ile KIB-TEK’in ÖZERKLEŞME temelinde MALİ ve İDARİ yönden yeniden yapılandırılması için yasal çalışma başlatılması konusunda mutabık kalındı. Bu mutabakat, KKTC adına, KKTC’nin en üst yetkili yürütme makamı olan Başbakan ve Hükümeti adına bir mutabakatı ifade ediyor olması gerekir. Ortalama demokrasinin olduğu ülkelerde beklenenin aksine, hükümetin verdiği kararın yayımlandığı Resmi Gazete’nin mürekkebi kurumadan Sayın Sunat Atun’un, hiçbir şey olmamış, Bakanlar Kurulu’nun; KIB-TEK’in özerkleşmesine ilişkin kararı yokmuş gibi bir gazeteye verdiği mülakatı üzüntü ile okuduk. Üzüntümüzün nedeni, gerekirse yeniden meşru her yolla direnişe geçmekten çekincemiz olduğundan değildir. Üzüntümüz, Bakanlar Kurulu kararının, bu kararla doğrudan ilgili Bakan tarafından sanki kendi Başbakanı söz vermemiş ve kendi de böyle bir kararı imzalamamış gibi konuşmayı sürdürmesidir. Üzüntümüz, direnen çalışanların üzerine giderek, bizleri yıldırabileceğini sanan Yönetim Kurulu’nun, ilgili Bakan tarafından cesaretlendirilmesine olan inançtır. Sayın Bakanın AKSA’nın savunuculuğuna soyunması, AB normlarını yok sayması, kendi tercihidir. Ancak Bakanlar Kurulu kararını yok sayması hiçbir hukuk devletinde kabul göremez. Bu konuda Sayın Başbakana da görev düştüğünü düşünüyoruz. Sayın Başbakan gerekeni yapmalı, yeni bir kaos ortamı yaratılmasına yönelik çabaları engellemelidir.
Sayın Bakan’a açık teklifimizdir. KIB-TEK sizin görüş ve düşüncelerinizle kurtulamaz, tam tersine yok edilir. Halkımız, sizin görüş ve düşüncelerinizle ucuz, sürekli ve kaliteli enerji kullanamaz, tam tersine giderek daha da pahalılaşan bir enerji kullanmak zorunda kalır. KKTC Meclisi’nde kabul ettiğiniz af yasası ile KIB-TEK’in alacaklarını bir kalemde sildiniz. Oysa yapmanız gereken, af yoluna gidecek idi iseniz, bunun kaynağını devlet bütçesine koymanız idi. EL-SEN bilimsel verilerle karşınızda duruyor. Sizi, televizyon kanallarının canlı yayımlayacağı, halkımıza ve sorularına açık bir ortamda kamuoyumuz önünde KIB-TEK nasıl kurtulur ve sizin görüş ve önerilerinizle nasıl batırılırı tartışmaya davet ediyoruz.
Peşinen çaremizi söyleyelim. Çare kurumun süratle ÖZERKLEŞMESİ ve ellerinizi KIB-TEK’ten çekmenizdir.