“Göç Yasasına Hayır” demek için 28 Ekim 2009 tarihinde Meclis önünde gerçekleştirilen eylemde, ‘Polisi görevinden men ve darp etmek’ suçuyla yargılanan 8 sendika temsilcisinin davası 22 Aralık, Perşembe günü sonuçlandı- 4 kişinin beraat ettiği davada KTÖS üyesi 4 kişi mahkum edildi. Mahkum olanlar bir yıl ayni suçu yeniden işlememek kaydı ile 10’ar bin kefalet senedi ile serbest kaldı
- Mahkumiyet kararı tam anlamı ile ‘hedef KTÖS”, “hedef örgütlü mücadele” olduğu mesajını verdi
- Mahkeme polisin keyfi uygulamalarına, hak ve özgürlükleri, gösteri ve yürüyüş hakkını ihlaline gözünü kapatarak hukuki bir cinayet işledi
“Göç Yasasına Hayır” demek için 28 Ekim 2009 tarihinde Meclis önünde gerçekleştirilen eylemde, ‘Polisi görevinden men ve darp etmek’ suçuyla yargılanan 8 sendika temsilcisinin davası bugün sonuçlandı.
4’Ü BERAAT ETTİ…
Yargıç Fügen Ulutekin, huzurundaki davada Münür Rahvancıoğlu, Serman Yiğit, Devrim Barçın ve Gökhan Öztan’ı suçsuz bularak beraat etmelerine karar verdi.
4’Ü KEFALETE BAĞLANDI…
KTÖS Üyesi İlken Varoğlu’nu ‘Polisi görevinden men etme’ suçundan suçlu bulan mahkeme 1 yıl süreyle sulh ve sükunu koruyacağına dair 5 bin TL’lik, Cenk Gürçağ, Hasan Belen ve Burak Maviş’i ise hem ‘darp’ hem de ‘görevden men etme’den suçlu burarak 10’ar bin TL’lik şahsi kefalet imzalamalarına emir verdi.
TAK’ın haberi
Sendikal Platform ile bazı siyasi partilerin, “Göç Yasası” olarak niteledikleri “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı”na karşı yaklaşık 2 yıl önce Meclis önünde yapılan eylemlerde, “polisi darp ve polisin görevini yapmasına men olmak” suçlarından haklarında dava okunan 8 kişinin Lefkoşa Ceza Mahkemesi’nde görülen davası bugün tamamlandı ve karar açıklandı.
Sendikal Platform ile bazı siyasi partilerin, “Göç Yasası” olarak niteledikleri “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı”na karşı yaklaşık 2 yıl önce Meclis önünde yapılan eylemlerde, “polisi darp ve polisin görevini yapmasına men olmak” suçlarından haklarında dava okunan 8 kişinin Lefkoşa Ceza Mahkemesi’nde görülen davası bugün tamamlandı ve karar açıklandı.
Lefkoşa Ceza Mahkemesi Yargıcı Fugen Ulutekin, iddia makamı ile zanlıların ifadeleri ile olay görüntülerini şüpheye yer bırakmayacak şekilde izlediğini ve kararını buna göre verdiğini belirterek, zanlılardan 4’ünü beraat ettirirken, 4’ünü suçlu buldu.
Ulutekin, bu çerçevede zanlılar Burak Maviş, Hasan Belen, Cenk Gürçağ ve İlkşen Varoğlu’nu suçlu bulurken, Serhan Yiğit, Devrim Barçın, Münür Rahvancıoğlu ve Gökhan Özata’yı suçlu bulmayıp beraat ettirdi.
Suçlu bulunan sözkonusu 4 kişi, 1 yıl içerisinde aynı suçu işlememeleri kaydıyla kefaletle serbest bırakıldı.
Dava kararının okunması sırasında mahkeme binası önünde toplanan sendikalardan KTÖS ile KTAMS, dava kararının açıklanmasının ardından yaptıkları açıklamada, bu olayı kendilerine karşı bir baskı olarak nitelediklerini belirterek, kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını, buradan çıkacak kararı da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini kaydettiler.
Yaklaşık 1 saat süren davanın kararının okunması sırasında polis örgütü temsilcileri de hazır bulundu ve kararı yakından izledi.
Kararı okuyan Lefkoşa Ceza Mahkemesi Yargıcı Fugen Ulutekin, 28 Ekim 2009 yılında Meclis önünde meydana gelen olayda polisin Anayasal hakkını kullanarak Meclis’in güvenliğini aldığını ve sendikalara Meclis önünde eylem yapılmasını yasakladığını bildirdiğini kaydetti.
Ulutekin, iki tarafın da savunmalarını dinlediğini, televizyon kayıtlarını dikkatlice izlediğini ve bu bulgular çerçevesinde 4 zanlıyı polisi darp etmedikleri ve polisin işini yapmasına men olmadıklarından dolayı beraat ettirdiğini söyledi.
Diğer 4 zanlının ise, polisi darp ve işini yapmasına engel olduğu bulgularına vardığını belirten Ulutekin, zanlıları 1 yıl içerisinde aynı suçu işlememeleri kaydıyla 10’ar ve 5’er bin TL karşılığı kefaletle serbest bıraktı.
Kararın okunmasının ardından basına açıklamada bulunan KTÖS Başkanı Güven Varoğlu ile Genel Sekreteri Şener Elcil, kararı, “kendilerine karşı bir baskı” olarak nitelediklerini, bu insanların tüm toplum adına “göç yasası”na karşı demokratik hakkını kullanırken tutuklandığını ve haklarında dava okunduğunu kaydederek, bu mücadelede yılmayacaklarını, toplumun haklarını koruyacaklarını ve varolma mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.
Elcil ile Varoğlu, ceza davası kararını istinafa da götüreceklerini, buradan çıkacak kararı da uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını belirterek, “bu davanın Lefkoşa’da kalmayacağını” kaydetti.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, “bu insanların meyhaneden değil, toplum adına ortaya konulan demokratik bir mücadele eyleminden alındığını, eylemin halkın haklarını korumak adına yapılan bir mücadele olduğunu” belirtti.
Kaptan, bugün çıkan kararı temyize götüreceklerini, buradan çıkan kararı da AİHM’e taşıyacaklarını belirterek, Sendikal Platform olarak halkın haklarını korumak adına mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.