“Kıbrıs sorunun çözümü için yeni bir yol bulunmalıdır” başlıklı çalıştayda özet olarak Alpay Durduran şu görüşleri ortaya koydu:
Kıbrıs sorunu artık alay konusu edilen ‘ilerleme olan başlıkların’ haberleri ile umutları tüketmiş durumda. BM de ayni kanıda ve tarafları görüşmemekte oldukları temel konuları da sıraya koyarak bir zaman sınırı içinde zorlamaya başlamış bulunuyor.
Ancak bu tür zorlamaların da işe yaramadığı aslında sonuç çıkmayacağını bile bile görüşmelerine izin veriyor ve görüşmeler kesilse daha kötü bir durumun ortaya çıkmamasına ve ilgili ülkelerin kamuoylarına durum kontrol altında mesajı verme şansı tanımaktadır.
Taraflardan en az birisi veya ikisi de mevcut durumda çözümü zorlamanın aleyhine olduğu kanısında ve görüşmeden kaçmamakla iyi çocuk görünmenin yolunu bulacağına inanarak yürüyor.
Buna son vermek ve onları kabul ettiklerini uygulamaya zorlamak gerekir. Uzlaşılan noktalar çoktur ve federal bir çatının kurulmasına yeter. Bunu istiyorlarsa ve federasyonun uygulanabilecek bir yapı yaratacağına inanıyorlarsa anlaşamadıkları konuları federal hükümetin uygulamasına bırakmayı kabul etmelidirler. Federal devlet bu kalan konuları çözemeyecekse çok daha karmaşık sorunları ve uygulamanın anlaşmaya uygun olarak yürütülmesini nasıl sağlayacaktır?
Onun için YKP olarak artık uzlaşılan konuların uygulanmaya başlamasına izin verecek şekilde paket antlaşma yapma kararından tarafları vazgeçmeye çağırdık, çağırmaya devam ediyoruz. Taraflar iki meclisli yasamayı, başkan ve başkan yardımcılı yürütmeyi ve bağımsız yargı organını kararlaştırmışlar geriye sadece başkanlığın dönüşümlü olması ile çapraz oyun ilişkisini kuramamışlardır. Bunu kurmak için bir toplantı yeter ve uygulamanın takvimini yapacaklardır. Gerisi kurulacak ortak devletin işlemesine bırakılmalıdır. Bunları düzenleyecek çerçeve bir antlaşmaya davet edilmelidirler.
Halk siyasilerin oyunlarına terk edilmemelidir. Kıbrıs, AB ülkesidir ve yurttaşları AB yurttaşıdır. AB ülkesindeki bu anomaliye çare bulunması için devreye girmekten imtina etmemelidir. Onun için AB’yi devreye girmeye ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.
AB müktesebatının kuzeyde uygulanmasının askıda daha fazla durması AB için bir yüz karası ve Kıbrıslı Türkler için acı vericidir. Kuzey Türkiye’nin ekonomik hegemonyası altında sorunlarını halledemeyecek halde bulunmakta ve üretim sektörlerinden hiç biri devlet desteksiz ayakta duramayacak halde sürünmektedir. Nedeni anormal durumu nedeniyle Türkiye’nin para politikası ve ekonomik düzeninin empoze edilmesidir. Nüfus yapısı ayni nedenlerle Kıbrıs’ın Türkleştirilmesi gibi siyasi amaçlarla değiştirilmektedir. Müktesebat uygulansa ve müktesebatın askıya alınma kararına rağmen indirilmeye başlandığının görülmesine karşın kuzeyin yaşadığı sorunlara çare olacak kadar indirilememesi kabul edilemez. AB Kıbrıs’ta çözüm istemekte ama çözümü olanaksızlaştıracak ve AB’ye uyumu geciktirecek gelişmelere engel olmamaktadır.
Onun için YKP tanınmaya neden olmayacak şekilde bir an önce direkt ticaret tüzüğünün uygulanmasından başlayarak uyum yasalarının yapılması ve daha da önemlisi AB kararlarının kuzeyde nasıl yürürlüğe gireceğinin yönetiminin bir yasa ile gösterilmesi gerektiğine inanmaktadır. Yeşil hat tüzüğü bir bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe konulmuş ama yasalara aykırı olduğu için anayasaya aykırı haldedir. Buna son verilmelidir.
Muhaceret kuralları Müktesebata uyarak AB standardına getirilmelidir. Para politikası uyumlaştırılmalı ve Türk Lirası için karar alınmalıdır. Diğer AB uyum yasaları da iş hayatını düzenlemelidir ki kuzey ara dönemde çözüm için engel oluşturacak gelişmelerden korunsun.
Paket antlaşma iptal edilmeli, çerçeve antlaşması ve yol haritası ile uygulama başlamalı ve kuzeyi destekleyecek AB müktesebatının askıdan indirilmesi sağlanmalıdır.