Dünya hakları, ezilen sınıfları, bütün bu sömürü politikalarının muhatapları ise sosyal forumlarda bir araya geliyorlar. İlki 2001 yılında Porto Alegre’de yapılmıştı, Forumun hemen ardından Latin Amerika ülkelerinde sol partiler iktidara gelmiş, tüm Latin Amerika’nın çehresi değişmişti. Burada iktidara gelen partilerin ne kadar sosyalist olduğunu tartışmayacağım ancak ABD’nin arka bahçesi olarak gördüğü, kanlı darbelerle gelen diktatörlerin iktidarlarının ardından, sol partilerin iktidara gelmesi değişim adına, dünya hakları adına umut vericiydi.
Dünya sosyal Forumu’nun üzerinden tam 10 yıl geçti. Latin Amerika’da esen rüzgâr Ortadoğu’ya ulaşmışa benziyor. Libya ve Suriye’de emperyalistlerin desteklediği ve milisleri silahlandırdığı “isyanları” saymazsak, Ortadoğu’da toplu bir ayaklanma halinden söz edebiliriz. Birçok yorumcunun dediği gibi bir “Arap Baharı” yaşanıyor. Yanı başımızdaki halklar, kendilerine biçilen kadere itiraz ediyor ve yarattıkları hareket tüm dünyayı etkiliyor. Bu minvalde değerlendirildiğinde; 2011 Mezopotamya Sosyal Forumu en az 2001 Porto Alegre Dünya Sosyal Forumu kadar önem taşıyor.
Mezopotamya Sosyal Forumu’na Ortadoğu’nun en kadim halklarından Kürt Halkının gözbebeği, direnişinin başkenti Amed ev sahipliği yapıyor. MSF bu yıl, “İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak” başlığı ile yapılıyor. Kürt halkının verdiği ulusal kurtuluş mücadelesinin başka boyutlarının, kapitalizm ve emperyalizm karşıtı söyleminin daha da önce çıkacağı bu forumda birçok konu etraflıca tartışılacak.
Kazım Koyuncu Amed’e her geldiğinde ; “Denizin çocuklarından dağların çocuklarına selam getirdim” derdi. Şimdi Hopa’dan Gerze’ye direnen Karadenizliler hem direnişin selamını getiriyor hem de mücadele pratiklerini paylaşmaya geliyor Amed’e, ekoloji hareketinin yerel eylemcileri geliyor.
Tunus’tan Mısır’dan, Filistin’den, Lübnan’dan eylemciler boyunlarında Arap isyanın simgesi “Kefiye’leriyle” geliyorlar. Enternasyonalist, ortak düşmana karşı ortak mücadeleyi birlikte örmeye geliyorlar.
Fabrikalardan, grev alanlarından işçiler geliyor. Sömürü politikalarının geldiği son aşamayı, esnek ve güvencesiz çalışmayı, iş kazası diye yutturulmaya çalışılan işçi cinayetlerini ve bunlara karşı verdikleri mücadelenin geldiği aşamayı aktarıyorlar. Siyasal iktidarın sürekli etnik farklılık temeliyle kaşıdığı ancak başaramadığı Tekel direnişiyle ortak mücadele pratiği kazanan Türkiyeli ve Kürdistanlı işçiler tekrar buluşuyor. Bu kez çadırlar Kürdistanlı işçilerin başkentinde kuruluyor. Ama bunlar direniş çadırı değil, yoldaşların misafir çadırı…
Fırat’ın batısından yüzlerce insanda yollara düşüyor, Fırat’ın doğusunda yükselen demokratik özerk Kürdistan pratiği, Fırat’ın batısını da hareketlendiriyor. Doğudan yükselen bu güneşe kimse kayıtsız kalamıyor, Kürt halk hareketinin dinamizmi dört bir yanı etkiliyor. MSF, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun yakalamış olduğu kitlesellik ve başarının ardından kuruluş çalışmaları devam eden Demokratik Ulus Kongresi’nin teorik zemini zenginleştiriyor, yeniden inşa ediyor.
Bugün Ermeni halkının yiğit evladı Hrant dink’in doğum günü olan 15 Eylül. Kadim Ermeni halkının bir zamanlar yoğun olarak yaşadığı ve adına Dikranagert dedikleri Amed, halkların kardeşliği şiarını, faşizme ve kapitalizme karşı ortaklaşmayı yükseltecek en önemli teorik-pratik zemini bizlere sunuyor. Amed belediyesi Amed’li yazarların üç ayrı dilde yazdığı üç kitapla bizi karşılıyor. kayıtsız kalmak mümkün mü?
21-25 Eylül 2011 tarihleri arasında Amed’de sümerpark’ta gerçekleştirilecek olan Mezopotamya Sosyal Forumu bizleri bekliyor.
Düşmanın Davos’u varsa, bizim Amed’imiz var…