Haberin içinde “TC Başbakanı Erdoğan’ın son KKTC ziyaretinde hayran kaldığı, yatırımcıya hedef gösterirken havalimanı dahil her türlü altyapıya destek sözü verdiği Karpaz’a 3 yılda 40 milyon Euro’luk ilk etap yatırımı muhteşem yat Marinasını tamamlayarak hizmete açan şirket bürokratik engellerden bunalmış durumda” denmekteydi.
Hatta yaşadıkları traji komik olayı da aktarmışlardı; “Yat motorundaki yangın söndürülmüş, doğal olarak yattaki konuklar Marina’ya taşınmıştı ancak bu gelişmelerden ilk anda polis ve gümrük makamları haberdar edilmediği gerekçesiyle imdada koşan görevliler ülkeye gayriyasal insan soktukları gerekçesiyle tutuklanıp hakim önüne çıkarılmışlar”
Devamında “Marina biteli 3 ayı aşan bir zaman geçmesine karşın, ülkemizi yatlarıyla ziyarete gelen yabancı turistlere yasal giriş sağlayacak bir kamu mekanı henüz kurulmadı. Hükümet nisan ayında aldığı Yat Limanı’na “Giriş Limanı” statüsü verme kararını 3 aydır hayata geçirecek Gümrük ve Muhaceret Dairelerini oluşturamayınca, turistler ya saatlerce bekletilmekte ya da Girne veya Magosa Gümrüğü’ne havale edilmekte” denmekteydi.
http://www.yeniduzen.com/detay.asp?a=33531
Peki ne istiyorlardı; “giriş Limanı statüsü bir an önce hayata geçirilsin”
Peki ne oldu? Bu konuda herhangi bir açıklama daha sonra yok! Karpaz Marina yasal statüsünü marinanın resmi sitesinden okumak mümkün: “KKTC’ye resmi giriş limanı olan Karpaz Gate Marina’ya gelen ziyaretçilerin (TC uyruklular hariç) Gümrük ve Pasaport kontrolünden geçmesi gerekmektedir.” http://www.karpazbay.com/Sea/Content/Turkish/Formal/.aspx
“TC uyruklular hariç” ibaresi ayrıca tartışılması gerekir ama web sitesinde çeşitli dillerde konan bu ibare doğru mu? Kıbrıs’ın artık böyle giriş limanı statüsünde başka limanı da mı var?
Bunun da resmi açıklaması yok ama fotoğraftaki yatlar 11 Eylül’de Karpaz Gate Marina’daydı… Hepsi lüks, hepsi pahalı yatlar, peki sahipleri karaya nasıl çıktı?