Yazılı açıklamada, taş ocaklarının, çevreyi ve halk sağlığını olumsuz etkilediği için olabildiğince sınırlı sayıda ve yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde olması gerektiğine işaret edilerek, “Taş ocaklarından çevreye yayılan ve en fazla zarar veren atık tozlardır. Tozlar hem bitkiler, hem insanlar üzerinde, hem de çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır” denildi.
Açıklamada, taş ocağı tozlarının, işletmenin çalışmaları sırasında (taş kırma, yükleme, taşıma, stoklama vb.) oluşmakta olduğu ve hava kalitesini bozarak insan ve çevre sağlığı üzerine olumsuz etkiler yaptığı hatırlatıldı.
Açıklamada, yeterli genişlikte güvenlik şeridi olmaması nedeniyle bu işletmeden çıkan tozun doğrudan bahçeleri etkileyeceği belirtildi.
Yazılı açıklamada, tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bir alanda faaliyet gösterecek taş ocağının bu bağlamda bölgede ekonomik kayıp ve yıkıma neden olacağı iddia edildi.
Açıklamada, “eko-sistem parçalanması, erozyon, arazi kaybı, su kaynaklarının olumsuz etkilenmesi gibi belirgin etkiler yaratacak bu tesisin açılması büyük bir hata olacaktır” denilerek şöyle denildi:
“Toz artışı nedeniyle hava kirliliği titreşim, gürültü, su kirliliği katı ve sıvı atık artışı, toprakta hidrokarbon kirliliği o bölgenin trafik yükünün artışı gibi bir çok olumsuzluğa yol açacağından İnönü köyündeki yerleşim alanına yakın taş ocağı izninin kaldırılması en doğru yaklaşım olacaktır.”
Ortak açıklamada, maddi kazanç için halk sağlığının ve çevrenin gözden çıkarılarak köyün gelişme alanına böylesi bir olumsuzluk yerleştirilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, iznin iptali istendi.