Ana Sayfa haber güncel haber Kıbrıs – Parlamento Seçimleri

Kıbrıs – Parlamento Seçimleri

Reklamlar

(KHA)– 22 Mayıs, 2011 Pazar günü gerçekleşen Parlamento Seçimlerinde toplam 531.136 kişi oy verme hakkına sahip idi. Oy verme işlemi için 1.203 seçim merkezi kuruldu.

İlk Parlamento seçimleri 31 Temmuz 1960’ta gerçekleşti.

Parlamento’da dini grupların temsilcileri (Maronit, Ermeni ve Latinler) için 17 seçim merkezi açıldı.

Seçim Kurulu’na göre, Lefkoşa İlçesinde kayıtlı seçmen sayısı 191.517, Limasol İlçesinde 109.294, Mağusa İlçesinde 107.913, Larnaka İlçesinde 53.598, Baf İlçesinde 40.534 ve Girne İlçesinde ise 28.280 kişi oy kullanma hakkına sahip idi.

Lefkoşa’da 458, Limasol’da 352, Mağusa’da 54, Larnaka’da 193, Baf’ta 129, diğer ilçelerde 17 seçim merkezi açıldı.

Parlamento seçimlerinde özgür bölgelerde ikamet eden toplam 544 Kıbrıslı Türk oy kullanma hakkına sahip idi.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İbrahim Aziz davasındaki kararını uygulamak amacıyla 2006’da onayladığı yasa ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özgür bölgelerinde yaşayan Kıbrıslı Türklere seçimlerde oy kullanma hakkı vermişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT), gözlemcilerinden oluşan dokuz kişilik bir heyet, 22 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimleri için Kıbrıs’a geldi.

Gözlemciler seçim günü başkent Lefkoşa ve Limasol’da ve izin aldıktan sonra diğer seçim merkezlerini de gezdiler.

AGİT heyeti Kıbrıs ziyareti sırasında ve seçimlerden önce İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Lazaros Savvides ile görüştü.

Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Savvides, Temsilciler Meclisi’nin görevleri konusunda bilgilendirildiğini AGİT’in Mart’ta hazırladığı bir raporda Kıbrıs’taki seçim sürecinin ilgiyle izlendiğinin belirtildiğini, 19 Nisan’da Kıbrıslı yetkililere bir mektup gönderilerek seçim için Kıbrıs’a geleceklerinin bildirildiğini hatırlattı.

AGİT gözlemcileri ilk kez seçimler için Kıbrıs’a geldiler. 27 Mayıs’a kadar Kıbrıs’ta kalann heyet, Slovenya, Letonya, Almanya, Kanada, İrlanda, Fransa ve Kazakistan’dan gözlemcilerden oluşuyordu.

Meclisin 56 sandalyesi için toplam 412 aday başvuruda bulundu.

Lefkoşa İlçesi için 142, Limasol İlçesi için 86, Mağusa İlçesi için 77, Larnaka İlçesi için 50, Baf İlçesi için 34 ve Girne İlçesi için 23 aday başvurdu.

Seçimlere AKEL, DİSİ, DİKO, EDEK, EVROKO, Ekologlar Hareketi, LASOK, ELAM, KİPROS, ZİGOS partileri yanı sıra  altı bağımsız aday katıldı.

Oy kullanma işlemlerinin düzenli gerçekleşmesi için toplam 2 bin polis memuru görev aldı.

Parlamento seçimlerinde Türk işgali altındaki bölgelerde yaşayan Kıbrıslı Rumlar da özgür bölgeye geçerek oylarını kullandılar.

Mağusa bölgesinde ikamet eden 36 Kıbrıslı Rum ve Maronit köylerdeki 89 kişi oy hakkını kullandılar.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Lazaros Savvides, 2011’de yapılan Parlamento Seçimlerinde oy kullananların oranının %80 ve oy vermeyenlerin oranının %20 olduğunu, bu seçimlerde oy vermeyenlerin sayısının şu ana kadar yapılan seçimlerin en yükseği olduğunu söyledi.

Seçim sandıkları kapadıktan sonra açıklamada bulunan Savvides, seçimlerde oy kullananların oranının bölgelere göre dağılımını da şöyle açıkladı; Lefkoşa %72,20 (2006 Parlamento seçimlerinde %88,28 idi), Limasol %78,40 (2006 Parlamento seçimlerinde %89,71 idi), Mağusa %83,80 (2006’da Parlamento seçimlerinde % 89,65 idi), Larnaka %80,80 (2006’da Parlamento seçimlerinde %89,30 idi), Baf %86,40 (2006’da Parlamento seçimlerinde %88,82 idi)

2011 Parlamento Seçimleriyle ilgili olarak Atina, Selanik, Patra, Londra ve Manchester’de sandıklar açıldı.

Atina,’da %75, Selanik’te %72, Patra’da %82, Londra’da %59 ve Macherster’de %49 oranında  oy kullanıldı.

Kıbrıs’ta resmi kesin seçim sonuçları ise şöyle:

AKEL – Sol – Yeni Güçler 132163 oy, oran % 32,67

DİSİ 138614 oy, oran %34,27

DİKO 63783 oy, oran %15,77

EDEK 36119 oy ,oran %8,93

EVROKO 15712 oy, oran %3,88

Ekologlar 8954 oy, oran %2,21

LASOK 2668 oy, oran %0,66

ELAM 4350 oy, oran %1,08

ZİGOS 858 oy, oran %0,21

KİPROS 709 oy, oran %0,18

Kyriakou Kostas (Outopos) 235 oy, oran %0,06

Efstratiou Andreas 213 oy, oran %0,05

Kostandinou Neofitos 45 oy, oran %0,01

Stavroy Bampos 39 oy, oran %0,01

Pierides Antonis 36 oy, oran %0,01

Stavrou Loukas 20 oy,oran %0,00

Lazaros Savvides, 22 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimlerinden sonra partilerin Meclis’teki sandalye sayısını da açıkladı.

Buna göre:

Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) 20, AKEL 19, Demokratik Parti (DİKO) 9, Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK) 5, Avrupa Hareketi (EVROKO) 2 ve Ekologlar – Çevreciler Hareketi 1 sandalye aldı.

Lazaros Savvides Demokratik Seferberlik Partisinin Lefkoşa’da 7, Mağusa ve Limasol’da 4’er, Larnaka’da 3, Girne ve Baf’ta 1’er, toplam 20 sandalye kazandığını duyurdu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, AKEL’in Lefkoşa’da 6, Girne’de 1, Mağusa’da 4, Larnaka’da 2, Limasol’da 5 ve Baf’ta 1 olmak üzere toplam 19 sandalye elde ettiğini bildirdi.

Demokratik Parti’nin Lefkoşa’da 3, Limasol’da 2, Mağusa, Girne, Larnaka ve Baf’ta 1’er sandalyeyle Meclis’te toplam 9 sandalye sahibi olduğunu açıklayan Savvides, EDEK’in Lefkoşa’da 2, Mağusa, Limasol ve Baf’ta 1’er olmak üzere toplam beş sandalye, EVROKO’nun 1 Lefkoşa’da 1 de Mağusa’da 2 sandalye, Ekologların da Lefkoşa’da 1 sandalye kazandığını söyledi.

Seçimlerde Antonis Hadjiroussos Maronitlerin, Vartkes Mahtesian Ermenilerin ve Benito Mantovani de Latinlerin temsilcisi olarak seçildiler.

Kıbrıs Rum toplumuna bağlı olan Ermeniler, Maronitler ve Latinler, parlamento seçimlerinde temsilcilerini seçebiliyorlar ancak bu temsilcilerin parlamentoda oy kullanma hakları bulunmuyor.

Temsilciler Meclisi’nde 56 sandalyeyi kazanan yeni milletvekillerin adları şöyle:

 

Lefkoşa İlçesi:

AKEL: Andros Kyprianu, Nikos Kastouridis, Yorgos Loukaides, Aristos Damianou, Stella Demetriou- Mişaouli ve İrini Haralambidou

DİSİ: Averof Neofitou, Stella Kyriakidou, İonas Nikolaou, Hristos Stylianides, Nikos Tornaritis, Andreas Pitsillides, Haris Georgiades

DİKO: Marios Garoyan, Nikolas Papadopoulou, Fitos Kostandinou

EDEK: Yannakis Omirou ve Roula Mavronikola

EVROKO: Demetris Sillouris

Ekologlar: Yorgos Perdikis

 

Limasol İlçesi:

AKEL: Adamos Adamou, Adamos Adamou, Yannos Lamaris, Andros Kafkalias, Hristos Mesis, Kostas Kosta

DİSİ: Nikos Anastasiadis, Eftimios Diplaros, Andreas Michaelides, Andreas Kyprianou

DİKO: Atina Kyriakidu, Agelos Votsis

EDEK: Nikos Nikolaides

 

Mağusa İlçesi:

AKEL: Stavros Evagorou, Hristakis Jiovannis, Skevi Koukouma – Koutra, Yanakis Gavriel

DİSİ: Lefteris Hristoforu, Kyriakos Hajiyannis, Sotiris Samson, Yorgos Georgiou

DİKO: Zaharias Kulias

EDEK: Yorgos Varnava

EVROKO: Nikos Kutsu

 

Larnaka İlçesi:

AKEL: Panikos Stavrianos, Yorgos Georgiou

DİSİ: Tasos Mitsopoulos, Yorgos Tasou, Zaharias Zaharia

DİKO: Yorgos Prokopiou

 

Baf İlçesi:

AKEL: Andreas Fakontis

DİSİ: Kostas Konstantinou

DİKO: Antonis Antoniou

EDEK: Fidias Sarikas

 

Girne İlçesi:

AKEL: Bambos Papageorgiou

DİSİ: Marios Mavrides

DİKO: Sofoklis Fittis

 

Temsilciler Meclisi’ndeki Maronit, Ermeni ve Latin toplumlarının temsilcilerinin adları ise şöyle:

Maronit toplumu temsilcisi: Antonis Hajırusos

Ermeni toplumu temsilcisi: Vartkes Mahtesian

Latin toplumu temsilcisi: Benito Mandovanni

 

Yeni Meclis’te altı kadın Parlamenter seçildi

Yeni Meclis’te altı kadın Parlamenter; Lefkoşa’da Stella Kyriakidou (DİSİ), Stella Demetriou Mişaouli (AKEL), İrini Haralambidou (AKEL) ve Roula Mavronikola (EDEK), Limasol’da DİKO’dan Atina Kyriakidou, Mağusa’da AKEL’den Skevi Koukouma – Koutra seçildi.  Girne, Larnaka ve Baf’ta kadın Parlamenter seçilmedi.

 

Temsilciler Meclisi 2 Haziran’da göreve başlayacak

Yeni Temsilciler Meclisi 2 Haziran’da toplanacak üyeler and içerek görevlerine başlayacak. Yemin töreninden sonra 1985 yılı yasasına göre parlamento başkanı seçimine geçilecek. Meclis Başkanı seçildikten sonra Anayasaya göre, parlamento komiteleri oluşturulacak. Bu arada Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Temsilciler Meclisi’yle yakın işbirliği ve diyalog içinde çalışma sözü verdi.

22 Mayıs 2011’da Parlamento Seçimlerinden sonra yazılı bir açıklama yapan Hristofyas, seçimlerden sonra Kıbrıs halkının seçimlerden önce var olan aynı ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Oy vermeyenlerin oranının yüksek olmasına üzüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı, bunun ülkenin siyasi sistemi için sağlıklı bir durum olmadığını ifade etti.

Parlamento seçiminde ana muhalefet partisi, sağcı Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) 138,614 oya tekabül eden % 34.27 oranında oyla  ilk sırayı aldı. AKEL oyların % 32.67’sini (132,163) alarak ikinci sıraya yerleşti. Her iki parti de 2006’da yapılan parlamento seçimlerinde aldıkları oy oranlarıyla kıyaslandığında  oy oranlarını artırdı.

“Parlamento seçimlerinden sonraki günde halkımız kendilerini seçim öncesi var olan aynı ciddi sorunlarla karşı karşıya buldular” diyen Cumhurbaşkanı, sürüncemedeki Türk tutumundan dolayı Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmaya devam ettiğini ve öncelikli konu olduğunu ifade etti.

Hristofyas, “Kıbrıs sorununu çözmek için her zaman prensiplere bağlı kalarak ve gerekli gerçekçiliği göstererek büyük çaba harcamaya devam edeceğiz. Siyasi güçlerle var olan farklılıklarımızı düşünmeden içte gerekli birliğin, diyalogun ve konsensüsün oluşması çabalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde görüş belirtti.

Dimitris Hristofyas yazılı açıklamasında, diyalog ve konsensüsün Kıbrıs ekonomisinin sorunlarıyla mücadele için gerekli olduğunu, bunların birçoğunun dünyadaki ekonomik durgunluktan, diğerlerinin de ekonomiyi yıllarca rahatsız edecek krizden sonraki diğer nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

“Yoğun fikir ayrılığı havası ve seçim öncesi kampanyalarda tanımlanan nihilizmin bir tarafa bırakılarak diyalog ve işbirliği çağrımıza yanıt geleceğini ümit ederiz” diyen Cumhurbaşkanı, hükümetin mali konsolidasyona yönelik çabalarını sürdüreceğini, krizin sonuçlarını göğüslemek için herkesin payına düşeni sırtlamak için isteklilik içinde olması gerektiğini, hükümetin Kıbrıs ve Kıbrıs halkı için toplumda, yeni ufuklar ve beklentiler açmak amacıyla değişikliklere devam etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Hristofyas, bu zor görevde, devletin daha uyumlu çalışabilmesinde çok önemli bir unsur olan Temsilciler Meclisi’nin ana ortağı olduğunu, hükümet ve Meclis arasında diyaloğu geliştirmek, daha yakın, düzgün işbirliği elde etmek için çalışacaklarını, toplumun ve ülkenin yararına olacak politikalar uygulayacaklarını kaydetti.

Parlamento seçimlerine katkıda bulunan herkesi kutlayan Cumhurbaşkanı, halkın hiçbir sorun yaşamadan sandık başına gittiğini ve bir kez daha adada demokrasinin çok yüksek düzeylerde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Parlamento’da sandalye kazanan partileri ve seçilen milletvekillerini kutlayan Hristofyas, oy oranlarını artıran partileri de özellikle kutladı.

Bu seçimlerin maalesef başka bir kazananının, sandığa gelmeyenler olduğuna, Kıbrıs’ın standartlarında oy kullanmayanların oranının yüksekliğinin herkesi endişelendirmesi gereken bir şey olduğuna dikkati çeken Dimitris Hristofyas, şöyle devam etti:

“Seçimlerde oy kullanmamak siyasi sistem için sağlıklı bir durum değildir. Hepimizin bir analiz ve değerlendirme yapması için mesajlar vermektedir. Bu durumu düzeltme sorumluluğu öncelikle siyasi güçlere, yönetici ve yasa koyuculara aittir. Hep birlikte ve özellikle, oy kullanmama durumu için vatandaşları siyasi hayata organize katılımla ikna etmek amaçlanmalı, halkın ve ülkenin sorunlarına ve beklentilerine çözüm bulunabileceği anlatılmalıdır.”

“Bu yapılabilir, popülist, radikal, fanatik olmadan diyalogla, konsensüs ve karşılıklı saygıyla bu yapılabilir, halkın yararına sorumluluk hissi oluşturulabilir.”

Oy kullanılmamasını değerlendiren Cumhurbaşkanı, herkesin siyasi konuşmaların içeriğine ve siyasi güçlerin halka mesaj vermedeki rollerine bakmaları gerektiğine işaret etti.

Dimitris Hristofyas, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve seçimde görevli olanlara, herkese seçimlerdeki çalışmalarından dolayı teşekkür etti, Temsilciler Meclisi’ne seçilenleri kutladı ve kendilerine üretken ve yaratıcı çalışmalar diledi.

Kıbrıs, 1974’teki Türk işgalinden bu yana bölünmüş bulunuyor. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Derviş Eroğlu ile ülkeyi federal bir çatı altında yeniden birleştirecek bir çözüm için barış görüşmeleri yapıyor.

 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version