Mısır halkı ayaklandı. Başka ülkelerde de ayaklanmalar var. Ülkede ve diğer ayaklanma olan veya beklenen diğer ülkelerde de biraz baskılarda gevşeme olduğu dünya basınının haberlerinde görülüyordu. Obama iktidara gelince de baskılarda azalma onun istemesinden dolayı değil ama haber olup da dikkatini çekmekten çekinen tiranların tutumu yüzünden baskılarda azalma olduğu görülürdü. Internet bağlantılarında haberleşme yasağının azalması ve düşünce özgürlüğünün artması, arkasından dini özgürlüklere dokunmaya çekinmeden dolayı azınlıkların serbestleşmesi dikkat çekmekte idi ve sonucu halkın cesaretlenmesini getirmiş olmalı ki isyan yayıldı. Yoksa daha önce de ekmek kavgası çıkmış, fiyat artışları ayaklanmaya sebep olmuştu. Sömürü düzenleri hep varken halk korkutulduğu için ayaklanma az şiddette veya hiç olmuyordu.
Bir nokta da ayaklanmaların olduğu yerde ve daha ayaklanmanın beklendiği ama ortaya çıkmadığı yerde de tiranların halkı teskin etmek isteyince ilan ettiği şey demokratik reformlar yapılacağı ve seçimlere fırsat verileceğidir.
Demek ki bu güne kadar demokrasi yoktu, reform ihtiyacından bahsedecek kadar yozlaşma vardı ve halkın sesi çıkmıyordu.
Bu nedenlerle halkın desteklenmesi dünya sorunudur ve daha özel çıkarlar için engellenmeye çalışılmamalıdır. İsrail korkabilir ama İsrail’in çıkarı dünyanın çıkarının yanında kabil-i ihmaldir. İslamcı yükselmeden bahsedilmesi de fazladır. Humeyni yakıştırması da geçersizdir. Reform isteyen ve demokrasi çağıran halka mani olarak dinci istiladan kurtulma beklenemez. YKP yolsuzlukların hesabını ihmal etmemek şartıyla Mısır ayaklanmasını desteklenmesine yandaştır.