28 Ocak ile başlayan sıcak gündem devam ediyor…
TC Başbakanı Erdoğan ve Kıbrıs işlerinde de sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in açıklamaları ve diğer yetkililerin bunları destekleyen başka açıklamaları nedeni ile gündem bir anda değişti…
Geçen hafta Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesinde Türkiye İlerleme raporuna son şekli verildi ve Parlamentoya onay için gönderildi.
Kıbrıs’ta yaşanan süreçle ilgili birçok siyasi parti ve grup yıllardır çalışmalar yapmaktadır. Bu raprorda bu çalışmaların da izlerini görmek mümkündür…
Yeni Kıbrıs Partisi son ilerleme raporunda nüfus, Maraş ve asker çekilmesi konularının yer almasından son derece memnundur ancak bunların, gündem değiştirilerek kamuoyu tarafından tartıştırılmamış olmasından da üzüntü duymaktadır.
YKP, nüfus, askersizleştirme ve Maraş konularını yıllardır çeşitli kampanyalarla kamuoyunun ve Avrupa Birliği organlarının gündemine taşımış, en son Avrupa Sol Partisi (EL) kongresinde bunları da kapsan bir kararın çıkması için aktif görev almıştı…
Nüfus konusunu, yarattıkları kölelik düzenin devamı için milliyetçi bir yere çekerek Türkiyeli Kıbrıslı ayrımı yaratarak örtmeye çalışanlara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu konu Türkiye devletinin fetih politikasını ileriye taşımak için uyguladığı sistematik bir demografik mühendislik sürecidir ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki yerli işbirlikçiler emek sömürüsü de yaparak bundan kar elde etmektedir. Bu Nazi Almanya’sında toplama kamplarındaki Yahudilerin zorla Alman sanayisinde angarya çalıştırılmasını andıran uygulamadır. Bugün Almanya’da Naziler kadar bu sanayi tesisleri sahipleri de suçlanmaktadır çünkü Nazileri yıllarca ekonomik olarak destekleyen de bu işadamlarıydı. Tıpkı Kıbrıs’ta olduğu gibi bu düzenin de üstü milliyetçi, ırkçı sloganlarla örtülerek, kölelik düzeni gizlenmişti. Bugün Kıbrıs’ın kuzeyinde de kölelik düzeni, benzer methodlarla saklanmaya çalışılıyor. Bu nedenle AP taslak raporunun nüfus konusuna değinmesi önemlidir.
AP’nin hazırladığı son taslak ilerleme raporunda 1949 Cenevre Konvansiyonuna atıfta bulunulması ayrıca yakın geçmişin tartışılması açısından da önemlidir. Bu atıf beraberinde savaş suçu konusunu da gündeme getirecektir ve Kıbrıs’ta 74’te dair üstü örtülmüş diğer savaş suçlarının da araştırılması yani sivillerin korunmaması, esirlere uygulanan muameleler, kayıplar, nüfus taşınması, zorla yer değişikliğine zorlamalar, tecavüz, yağma gibi 74 savaşı sırasında işlenen diğer suçların da araştırılması ve umarız cezalandırmasını gündeme getirir…
Nüfus konusu Kıbrıs’taki görüşmeleri de etkileyecek bir konudur. Bu nedenle 1992’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM)’de de onaylanan Cuco raporundaki tavsiyeler yani nüfus sayımı, adaya girişlerin etkin kontrol altına alınması, demografik yapıyı bozacak faaliyetlerden tarafların kaçınması, Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilmeli ve rapordaki hassasiyetlerin somut karşılığı bu şekilde ortaya konmalıdır…
Askersizleştirme ve Maraş’ın sahiplerine iadesi konusu önemli güven artırıcı önlemlerdir ve hemen uygulanması daha önce de defalarca söylediğimiz gibi görüşme sürecine önemli bir ivme katabilir…
Maraş’ın iadesi yalnızca Kıbrıslı Rumların da talebi değildir. Son dönemde de yapılan girişimlerle asında bunun, özünde Kıbrıslı Türklerin de önemli bir talebi olduğu gerçeği kamuoyu ile anlaşılmıştı. Bu nedenle Avrupa Parlamentosundan talebimiz bunun yalnız raporda kalmaması, Avrupa Birliği yurttaşı olan tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak talebi olan Maraş’ın hemen şimdi sahiplerine iade edilmesi için daha aktif görev almasıdır.
Askersizleştirme, özellikle bölgesel askersizleştirme birçok yönü ile Kıbrıslıların yaşamını olumlu yönde hemen etkileyecek konulardır. Askersiz Lefkoşa, Maronitlerin evlerine dönüşü, dekonfrantasyon ve bir miktar askerin hemen çekilmesi zor konular değildir, ama ayni zamanda çözüm sürece ciddi ivme katacak önemli araçlardır.
YKP, bu nedenle taslak ilerleme raporunu destekler ve pratik anlamda Kıbrıs’la ilgili yazılanların ileri taşınması için çabalarının her düzeyde artıracağını kamuoyuna açıklar…