Ekonomi politikalarını sadece monetarist önlemlerle yürütme anlam taşımaz ama monetarist ekonomistler seçtikleri parametreleri kullanarak çok laf ederler.
Şimdi de Türkiye ekonomistlerinin ünlüleri cari ödemeler dengesi açıklarını yani tehlike olarak ilan ettiler. Merkez bankası da onların görüşlerine uyuyormuş gibi hareket etmeye başladı.
Faizlerin düşürülmesi gayretleri gözle görünmeye başladı. Bu sadece yerli paranın faizini değil dövizlere verilen faizlere de etki etmekte ve ona bağlı olarak döviz bulma kolaylığı maddi olarak artmadığı için görece de azalmakta ve döviz fiyatı yani kurlar yükselmektedir.
Dövizler yükselince ihracatın artması ve daha fazla yükselmesine engel olması beklenip izlenecek.
Şimdiye kadar ihracatın aleyhine olan yüksek değerli Lira devrinin kapanacağına ama tersine yani düşük değerli Lira devrine değil Lira’nın gerçek değerini koruması devrine geçileceğine inanılmaktadır.
Bu geçiş dönemi de sonrası da Kıbrıs için de uygulanacak. Onun için yeni bir gömlek biçilmeye başlandı. Nasıl yağmur yağmadı eyvah, yağdı gene eyvah ise bu geçiş dönemi de Kıbrıs’ı hazırlıksız yakalayacak ve yeni duruma uymak için yeni masraflara girilecek. Kimileri iş değiştirecek.
Yüksek değerli Lira uygulaması ihracatı mahvetmişti. Şimdi ihracat düşünülürse yeni önlemlerle baştan başlama gerekecek. Özelleştirmeler nedeniyle de bu özele kalacak. İthal ürünlerine dayalı mallarda düşük dövizle ithalat fırsatı artık kalmayacak. Hâlbuki şimdi bile Rum çarşısının rekabeti nedeniyle anlaşıldı ki döviz kurlarından gelen fayda yetmiyor. Gerçek değere gelirse fiyat farkı gümrüklerde isyanlar çıkaracak.