”Uluslararası feminist eylem hareketi” olan Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY), yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin temelinde yatan nedenleri yok etmek için çalışan, taban gruplarını ve örgütleri birleştiren, ulusal-yerel eylemleri örgütleyen ve yaklaşık 5 bin kadın grubunu temsil eden 164 ülke koordinasyonundan oluşan bir örgütlenme yapısına sahip. DKY eylemlerinin ilki, yoksulluk ve kadına yönelik şiddetle ilgili dünya çapında kadın hareketlerinden doğan ortak talepleri ve alternatifleri yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde öne çıkarmak amacıyla 2000 yılında ‘Küresel Barış Yürüyüşü’ adıyla gerçekleştirildi. 2000 yürüyüşünün ardından, DKY’nin aktif katılımcısı olan ülkeler tarafından çeşitli eylem ve etkinliklerle oluşturulan kırk yama yorgan, 8 Mart 2005 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinden hareket ederek gezegenin etrafında bir tur attıktan sonra, Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü olan 17 Ekim’de son durağı olan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Burkina Faso’da ikinci yürüyüşü gerçekleştirdi.
30 Haziran’da durak İstanbul
DKY, 2010 yılı küresel eylemleri ise, kadınların hayatlarını ve bedenlerini kontrol etmenin bir aracı olarak kadınlara yönelik şiddet, barış ve sivilleşme, kadın emeği, ortak mallar ve doğal kaynaklara erişim olmak üzere dört ana tema çerçevesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm dünyada eşzamanlı olarak ‘Hepimiz özgür oluncaya dek kadınlar yürüyor’ sloganıyla start verdi. 17 Ekim’e kadar devam edecek olan küresel eylemlerin 30 Haziran’daki durağı İstanbul olacak.
‘Kadın yürüyüşü dışardan gelecek kadınların karşılanmasıyla başlayacak’
Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce kadının katılacağı yürüyüşün, Türkiye ayağı ile ilgili olarak, hazırlıklar devam ederken, yürüyüşün amacını ve muhalif hareketlere olabilecek katkısını aktaran DKY Türkiye akitivistlerinden Eylem Yıldız, bu yıl feminist buluşmalarla etkili eylemler planlıklarını belirterek, DKY’nin Avrupa ayağında Türkiye’nin seçilmesindeki nedenin Avrupa Sosyal Forumu’nun (ASF) burada gerçekleşecek olmasına bağladı. Programın 29 Haziran’da Kırgızistan ve Balkanlar’dan gelecek kadınların karşılanmasıyla başlayacağını söyleyen Yıldız, 4 ana başlık altında atölyeler gerçekleştireceklerini söyledi. En önemli gördükleri atölyenin barış ve sivilleşme olduğunu belirten Yıldız, bu yıl ki temanın bir tanesinin kadın emeği olduğunu belirtti. DKY’nin Kongo’yu çok önemsediğini de belirten Yıldız, ’17 Ekim’de orada bir buluşma gerçekleşecek. Kongo’da BM’nin silahlı saldırısı altında. Orada, kadınlar, çocuklar temiz suya ulaşamıyor. Buna yönelik neler yapılabilir onları tartışacağız’ dedi. Kadına yönelik şiddetin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu da söyleyen Yıldız devletin üzerine ne gibi görevler düştüğünü birlikte tartışacaklarını söyledi.
‘Yaşamını yitiren ve tutuklu kadınlarda temsil edilecek’
DKY sonrasında çıkacak somut kararların ve eylem planının ASF’ye de taşınacağının altını çizen Yıldız, dünyanın her yerinden yüzlerce kadının katılacağı DKY’de şuan cezaevinde olan veya hayatta olmayan mücadeleci kadınların da temsili olarak yer alacaklarını belirtti. ‘Rosa Lüksemburg’dan Güler Zere’ye dünyanın her yerinden hayatta olmayan veya cezaevinde olduğu için DKY’ne katılamayan kadınlar bu yürüyüş sırasında hemcinsleri tarafından taşınacak olan pankartlarda sembolize edilecek’ diyen Yıldız. Kırgızistan’dan gelecek kadınlarında barış talebinde bulunacağını söyledi.
Avrupa Feminist Buluşması çağrı metni
Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 3. Uluslararası Eylemi nedeniyle Avrupa’nın dört bir yanından kadınlar, 30 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da Avrupa Buluşması için bir araya gelecekler.
Dünya Kadın Yürüyüşü 3. Uluslararası Eylemi
Biz, Dünya Kadın Yürüyüşü olarak, dünyanın her yerinde kadınların hayatını doğrudan etkileyen, cins temelinde şiddete ve yoksulluğa karşı birlikte kavga veriyoruz. Dünya Kadın Yürüyüşü’nün uluslararası feminist bir kaynak olarak ortaya çıkışından on yıl sonra yeniden harekete geçiyoruz.
2000 yılından bu yana eylemlerimizin gündeme getirdiği koşulların kötüleştiğinin tamamen farkındayız. Bugün kadınların kendi üreme ve yaşam tercihlerini tayin etme hakkını yadsıyan her tür fundamentalizmin yanı sıra gittikçe artan güvencesiz çalışma ve yaşam koşullarını dayatmak için krizleri kullanan ekonomik güçlerin ve neo-muhafazakâr kesimlerin de saldırısıyla karşı karşıyayız. Bu tür krizler, kendilerini üreten sistemin, gezegenimizin kaynaklarının sömürülmesini hak olarak gören ve daima sivil halkın -ve özellikle kadınların- zarar gördüğü kesintisiz silahlı çatışmaları kışkırtan bir sistemin özünde vardır. Bu nedenle bizi ezen sistemlerin temelini oluşturan, iç içe geçmiş esaslarına, yani ataerki, kapitalizm ve ırkçılığa karşı çıkıyoruz.
Son birkaç yıl içinde DKY üyesi olan gruplar dört eylem alanında çalışma yürüttü: kadına yönelik şiddet, kadın emeği ve ekonomik özerklik, kamu yararı ve kamu hizmetleri, barış ve sivilleşme. Bu konular, farkındalık yükseltme, yürüyüş ve gösteri eylemleri, politik baskı uygulama ve başka binlerce farklı biçimlerle gündeme getirildi. Eylemlerin zaman zaman diğer toplumsal hareketlerle birlikte yapılmasına karşın uluslararası feminist dayanışmaya her zaman öncelik ve ayrıcalık gösterildi.
30 Haziran: İstanbul’da Avrupa Feminist Buluşması
30 Haziran’da İstanbul’da yapılacak Avrupa Feminist Buluşması, genel oturumlar, atölyeler ve İstanbul’un merkezinde bir yürüyüşten oluşacaktır. İlk genel oturum, Avrupa’nın her köşesinde kadınların karşı karşıya kaldığı fundamentalizmler ve bunların milliyetçilikler ve ırkçılıkla kesişime noktaları üzerine odaklanacaktır. Tartışma, dört eylem alanımıza ilişkin yapılacak atölyelerle sürecektir. İkinci genel oturumda dört eylem alanına dair Avrupa talepleri platformu konuşulacaktır. Bunu ardından yapacağımız gösteriyle kadın hakları ve halkının kendi kaderini tayin hakkı için mücadele veren Türk ve Kürt kadınlarıyla dayanışmamızı ifade edeceğiz. Bütün kadınların tam yurttaşlar olarak haklarını kullanabileceği, açık, demokratik ve laik bir Avrupa düşüncemizi dile getireceğiz.
Bu gösteri, Avrupa Sosyal Forumu açılışının arefesinde gerçekleşecektir. DKY Avrupa Koordinasyonu, her zaman, taleplerimizle feminist duruşu Forum tartışmalarında güçlendirmeye ve Forum’un ittifak halindeki toplumsal hareketlerine “bulaştırmaya” kendisini vakfetmektedir.
Pratik Bilgiler:
Kayıt: Katılımcılar (kayıt sırasında) 10 Avro (indirimli 5 Avro) kayıt ücreti ödeyeceklerdir.
Diller: Genel oturumlarda simültane çeviri yapılacaktır (Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca)
Yer: Buluşma, Taksim Meydanına yürüme mesafesinde İstanbul’un merkezi bir yerinde yapılacaktır. Genel oturumun yapılacağı salon 600 kadını alacak kapasitede olacak.
Barınma: Barınmadan katılımcıların kendisi sorumlu olacaktır. Dayanışma amaçlı sınırlı sayıda ev var. Tavsiye edilen oteller listesi vardır. Uyku tulumlarıyla kalınacak mekanlar bulunabilir. Konaklamayla ilgili bilgi için iletişim: ytemurturkan@hotmail.com ya daworldmarch@hotmail.com
Atölyeler: Ulusal Koordinasyon Birimlerinden öğleden sonra için atölye önerileri alınacaktır.
Daha fazla pratik bilgi daha sonra gönderilecektir. Bu arada bilgi için aşağıdaki adreslerle iletişime geçebilirsiniz:
DKY Türkiye, Yıldız Temürtürkan: ytemurturkan@hotmail.com veya worldmarch@hotmail.com
DKY Avrupa Sekreteryası, Michèle Spieler: feminista2@gmail.com
Yeni başlayanlar için Dünya Kadın Yürüyüşü 2010
Kadınlara yönelik yoksulluk ve şiddet kaynaklı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için dünyanın bütün kadınları üçüncü kez buluşuyor. Gücünü kadın dayanışmasından alan ve onlarca farklı kadın örgütüyle, karma örgütlerden kadınların oluşturduğu Dünya Kadın Yürüyüşü’nün üçüncüsü 8 Mart’ta başladı.
2010 yılında ilanının yüzüncü yılı kutlanacak olan 8 Mart’tan başlayarak 17 Ekim’e kadar dünya çapında kadınlar seslerini daha güçlü duyuracak. Dünya Kadın Yürüyüşü’nün (DKY), “Hepimiz özgür oluncaya dek, kadınlar yürüyor” sloganıyla hazırladığı eylem programı 8 Mart-17 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek. Programın Türkiye ayağı 7 Mart günü İstanbul Taksim’de yapılan basın açıklamasıyla başlatıldı.
DKY Türkiye bileşenleri 7 Mart Pazar günü İstanbul Taksim’de tramvay durağında yaptıkları basın açıklamasıyla Dünya Kadın Yürüyüşü’nün Türkiye ayağını başlattı. DKY Türkiye’den Dilsaz Padar tarafından yapılan açıklamada 8 Mart’ın 100. yılında DKY’nin üçüncüsünün başladığı, 30 Haziran 2010 tarihinde Avrupa ayağının ise İstanbul’da yapılacağı belirtildi. Padar, kadınların bu yıl eşitlik, adalet, özgürlük ve barışın hakim olduğu bir dünya kurmak için yürüyeceğini ifade etti.
Dört önemli talep
2010 yılında ilanının yüzüncü yılı kutlanacak olan 8 Mart’tan başlayarak 17 Ekim’e kadar dünya çapında kadınlar seslerini daha güçlü duyuracak. DKY, “Hepimiz özgür oluncaya dek, kadınlar yürüyor” sloganıyla hazırladığı, 8 Mart-17 Ekim 2010 tarihleri arasında sürecek eylem programını açıkladı. 2010 yılı eylemleri, dört ana tema -kadın emeği, kadına yönelik şiddet, barış ve sivilleşme ve ortak menfaat- etrafında organize edilecek.
2010 eylemi DKY’nin dört eylem alanı etrafında harekete geçecek:
* Ortak menfaat ve kamusal haklar başlığı yaşamın idamesi için gerekli beslenme, barınma, içilebilir su, toprak ve bilgi gibi değerlerin insanlığın tümünün ortak menfaati doğrultusunda kullanılması ve eğitim, sağlık, enerji gibi kamusal hakların herkes için nitelikli ve ulaşılabilir olması ve özelleştirmelere karşı korunması mücadelesini kapsamakta.
* Kadın emeği başlığı kadınların ekonomik anlamda özgürleşmesi yalnızca ücretlerin eşitlenmesini değil yasal hakların iyileştirilmesi ve sosyal güvenceye kavuşmalarını da içermekte. Dünyanın her yerinde kadın ve erkek bütün işçilerin, herhangi bir ayırımcılığa uğramaksızın, insanca asgari ücrete ve eşit ücrete kavuşması mücadelesi ve neoliberal politikaların yarattığı yıkımı durdurulması çabası bu madde kapsamında ele alınıyor.
* Barış ve sivilleşme başlığı savaşlardan, dinsel ve etnik çatışmalardan, soykırımlardan her zaman fiziksel, sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak en fazla zarar gören kesim olan kadınların, toplumun askerileştirilmesine karşı mücadelesini amaçlanmaktadır.
*Kadına yönelik şiddet başlığı bu sorunun bilince çıkartılması amacıyla eylemler düzenlenmesi toplumsal hareketlerle ittifak kurulması ve şiddetin önlenmesi için devletin önlem alması taleplerini içermektedir.
DKY’nin her ulusal birimince belirlenecek 2010 eylemleri için önceden düşünülmüş bazı eylemler ise şunlar:
Bir doğrultuda ilerleyen, güzergahları önceden ayarlanmış 10 günlük yürüyüşler.
Otobüs ve tren karavanlarının güzergahı boyunca durak yerlerinde planlanmış eylemler.
Film gösterimleri, tiyatral sunuşlar, araçlar yaratma atölyeleri, afişler. Diğer ülkelerde ve bölgelerdeki DKY tarafından yapılan eylemlerin desteklenmesi için yerel eylemlerin örgütlenmesi. Silah satan ülkelerin diplomatik temsilcilikleri, Birleşmiş Milletler binaları ve silah üreten şirketlerin önünde eylemler. Sömürü ve savaşla ilişkili çok uluslu şirketlerin ürünlerini boykot eden kampanyalar.
DKY ayrıca, Amerika kıtası için, 21-23 Ağustos’ta Kolombiya’da, Asya ve Okyanusya için 12-14 Mayıs’ta Filipinler’de, Avrupa için 30 Haziran’da Türkiye’de bölgesel eylemler yapacak.
Daha fazla bilgi için: www.worldmarchofwomen.org