Etkinlik 3 Haziran sabahı saat 09.00’da İspanya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Juan José Urtasun Erro, Avrupa Komisyonu Güney Kıbrıs temsilcisi Androulla Kaminara ve Güney Kıbrıs’ın çevreden sorumlu komiseri Charalambous Theopemptou’nun açılış konuşmaları ile başladı. Sanayileşmenin, ulaşımın, yapılaşmanın ve turizmin çevre ile biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkilerinin konuşulduğu konferansta, insanlığın aldığı eğitimin kara ve denizdeki biyolojik çeşitliliğe ne kadar hayati bir etkisi olduğu tartışılarak, koruma altındaki türlerin biyolojik çeşitliliğinin varlığını sürdürmesinin ve hayvanların yaşam alanları ile özellikle su kuşlarının yaşam alanları olan bataklık ve göllerin korunmasının önemi vurgulandı. Kapanış konuşmalarını ise Kıbrıs Doğa Dostları Derneği Başkanı Mehveş Beyidoğlu Önen ve Intercollege Larnaka adına etkinlik yönetiminden sorumlu Lola Sanchez yaptı.
Dernek başkanı Mehveş Beyidoğlu Önen konuşmasında Larnaka’da düzenlenen bu konferansın iki toplumlu ilk biyolojik çeşitlilik konferansı olduğunu belirterek, birçok seçkin uluslararası uzmanın ve Kıbrıslı Türk ve Rum bilim insanının birlikte katılımının önemine ve Kıbrıslı Türk ve Rumlar’ın Kıbrıs’ın çevre sorunlarını bu tür organizasyonlar çerçevesinde daha sık bir şekilde birlikte ele almalarının hassasiyetine vurgu yaptı ve Derneğin de bu amaç için çalıştığını belirtti.
Kıbrıs Doğa Dostları Derneği, uluslararası bir örgüt olup merkezi Avusturya’nın Viyana şehrinde bulunan Uluslararası Doğa Dostları Örgütü’ne bağlı, iki toplumlu ve çevre odaklı bir sivil toplum örgütüdür. 2006 yılında doğa dostu ve barış yanlısı Kıbrıslı Türkler’in ve Kıbrıslı Rumlar’ın birlikte kurduğu örgütün amacı adanın doğal ve kültürel zenginliğine yönelik bilinci artırmak ve çevrenin gelecek kuşaklara bırakılmak üzere daha iyi korunmasını sağlayarak bu yönde çalışmaktır. Kıbrıs’ın her iki kesiminden 50’yi aşkın üyesi bulunan Derneğin bu güne kadarki çalışmaları arasında, birçok doğa yürüyüşü ve iki uluslararası konferans bulunmaktadır.