yazılariktibasUlusal Birlik RN gensoruya katılması ve nedenini açıklamaktan kaçındı - Pauline Graulle,...
diğer yazılar:

Ulusal Birlik RN gensoruya katılması ve nedenini açıklamaktan kaçındı – Pauline Graulle, Youmni Kezzouf

333 Takipçiler
Takip Et
Orjinal yazının kaynağıHumanite
alıntı yapılan kaynakevrensel.net
Çeviren: Ali Yıldırım

Aralık ayında Fransızları “korumak” için hükümeti devirmek gerektiğini tekrar eden Marine Le Pen’in partisi, bu kez başbakanı gensoru ile düşürmekten vazgeçti. RN, bu tutum değişikliğini açıklama zahmetine bile girmedi.

Çift karakterli bir Ulusal Birlik (RN) var: Biri çift günlerde, diğeri tek günlerde ortaya çıkıyor. Aralık ayındaki RN ile şubat ayındaki RN arasında da büyük fark var. Geçen yılın sonunda Marine Le Pen ve ekibi, Michel Barnier Hükümetini sert bir konuşma sonrası devirmişti. O dönemde bütçeyi “Sadece Fransa’ya zarar vermekle kalmayıp Fransızları rehin alan bir proje” olarak nitelendirmiş ve “68 milyon Fransız’ı korumak” gerektiğini savunmuştu.

Ancak 5 Şubat Çarşamba günü Marine Le Pen oldukça sessiz kaldı. Partisinin, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) tarafından sunulan ve aynı akşam Mecliste büyük ölçüde reddedilen iki gensoru önergesine oy vermeyeceğini açıklama görevini yardımcılarına bıraktı. RN Milletvekili Yoann Gillet, kürsüde hiçbir gerekçe sunmadan, aralık ayında yapılan eleştirileri neredeyse kelimesi kelimesine tekrarladı. Devletin “felaket yönetimi”, “derinleşen bütçe açığı”, “muazzam kamu harcamaları”, “vergi baskısı” ve hatta “üretenlerin sırtından yapılan organize haraç kesme” gibi ifadelerle hükümeti eleştirdi.

RN’nin kararsız tutumu

Aynı sorunlar aynı çözümleri gerektirdiğine göre, RN’nin “Fransızları koruma” gerekçesiyle bu bütçeye de karşı çıkması beklenirdi. Üstelik, François Bayrou’nun Michel Barnier’den daha çok Sosyalist Parti (PS) ile pazarlık yaptığı düşünüldüğünde, bu bütçede Marine Le Pen’in daha önce elde ettiği tavizlerden çok daha azı bulunuyordu.

Ancak RN, söylemleriyle eylemlerini tutarlı hale getirmek yerine, Yoann Gillet aracılığıyla Yeni Halk Cephesini (NFP) “palyaçolar” diyerek küçümsedi ve sol koalisyonu “Dr. Jekyll ve Bay Hyde gibi, tutarsız ve kararsız” olmakla suçladı. Ancak ironik bir şekilde, RN’nin kendisi de son günlerde çelişkili açıklamalar yapmaktan geri durmadı.

Pazar günü, Aşırı Sağcı Grubun Başkan Yardımcısı Jean-Philippe Tanguy, France 3’teki açıklamasında “Bence bir gensoruya katılmalıyız” dedi. İki gün sonra, RN Lideri Jordan Bardella, Europe 1’de bunun tam tersini söyledi: “Bu bütçe ulus ve Fransızların alım gücü için son derece kötü olsa da, Fransızlar yeni bir istikrarsızlık sürecinden fayda sağlamaz.” Bir RN yetkilisi Mediapart’a verdiği demeçte, “Bu durum kolay değil” derken, bütçeyi “harika olmasa da ilkine kıyasla daha az kötü” olarak nitelendirdi. Aynı yetkili, partinin seçmenine kararını açıklamakta zorlanacağını da kabul etti: “Önceki seferkinden farklı bir yönde açıklama yapmamız gerekecek.”

Çarşamba günü RN Milletvekili Franck Allisio, meclis koridorlarında “Bu kez gensoru için koşulların oluşmadığını herkesin anladığını” belirtti. “Kırmızı çizgilerimize dokunulmadı, bu yüzden gensoru vermemiz için bir sebep yok” diye ekledi. Ancak RN, François Bayrou Hükümetini önümüzdeki aylarda düşürmek için fırsat kolladığını açıkça söylemişti: “Eğer bir yasa Fransızların alım gücünü tehlikeye atarsa veya göç krizini daha da kötüleştirirse, biz düşürmeye hazırız.”

Diğer RN Milletvekili Sébastien Chenu ise daha da net konuştu: Partisinin, nisan ayında hükümete karşı daha sert bir tavır alacağını söyledi. Bunun rastgele belirlenmiş bir tarih olmadığı, 31 Mart’ta, mahkemede, Marine Le Pen’in yolsuzlukla suçlandığı davasının görülecek olmasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Öğleden sonra RN, bütçeye gensoru oyu vermek yerine, Anayasa Konseyine başvurarak dört maddeyi iptal etmesini talep etti. Bu hamle, hükümete karşı koyamamanın yarattığı boşluğu doldurma girişimi olarak yorumlandı.

İlerleyen dönemde ne olacak?

Önümüzdeki günlerde Marine Le Pen’in partisi, hükümete gensoru vermemek için yeni fırsatlar bulacak. Başbakan, sosyal güvenlik bütçesinin iki kalan bölümüne de 49-3 maddesini uygulayacak. Bu, yeni gensoru önergelerine yol açacak olsa da bunların da kabul edilme şansı bulunmuyor.

Birkaç hafta sonra, Meclis sosyalistlerin “değerler” üzerine hazırladığı “spontane” gensoru önerisini tartışacak. Bu metin, Bruno Retailleau’nun politikalarına ve François Bayrou’nun geçen hafta “göç krizi” hakkında yaptığı açıklamalara odaklanacak. İçeriği göz önüne alındığında, RN’nin bu gensoru önergesini destekleme ihtimali düşük. Ancak bu kez, Marine Le Pen’in partisi neden karşı çıktığını açıklamak konusunda pek de çekingen davranmayacaktır.

  • Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Yeniçağ Gazetesinin editöryal politikasını yansıtmayabilir 
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
393AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin