iktibasKıvanç EliaçıkBugün ateşkes, yarın özgürlük - Kıvanç Eliaçık
diğer yazılar:

Bugün ateşkes, yarın özgürlük – Kıvanç Eliaçık

333 Takipçiler
Takip Et
Orjinal yazının kaynağıilketv.com.tr

476 gün süren savaşın ardından Gazze’de ateşkes sağlandı. Ama bu ateşkes ne adil bir barışın ne de kalıcı bir çözümün güvencesi. Filistin halkı, soykırıma direndi ve işgalcileri geri adım atmaya zorladı. Yine de bu yıkımın ardından Gazze’yi yeniden inşa etmek kolay olmayacak.

İsrail’in saldırıları Gazze’yi harabeye çevirdi. 46.500’den fazla Filistinli öldü, 100.000’den fazlası yaralandı. 42 milyon ton enkaz, temel altyapının tamamen çökmesi, hastanelerin ve okulların yok edilmesi Gazze’yi yaşanamaz bir yer haline getirdi. Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze’nin yeniden inşası 350 yıl sürebilir.

Savaşın şiddetine rağmen Filistin halkının iradesi ayakta kaldı. İsrail, hedeflediği tam zaferi elde edemedi. İsrail ordusu ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı.

Ateşkes mümkün mü?

Ateşkes iki aşamada uygulanacak. İlk 42 günlük aşamada: İsrail, askerlerini Gazze’nin iç bölgelerinden çekecek. Direnişçiler, 33 İsrailli esiri serbest bırakacak, karşılığında 1.000 Filistinli tutsak tahliye edilecek. Günlük 600 yardım tırı Gazze’ye girecek.

İkinci aşamada: İsrail’in tamamen çekilmesi ve diğer esirlerin serbest bırakılması için müzakereler sürecek. Gazze’nin yeniden inşası başlayacak.

Ancak, İsrail’in bu anlaşmaya ne kadar sadık kalacağı belirsiz. Netanyahu’nun danışmanları, savaşın ilk aşamanın ardından devam edebileceğini ima ediyor. Aşırı sağcı bakanlar ateşkesi kabul etmedi ve savaşın sürmesi gerektiğini savunuyor.

Küresel İntifada

Gazze savaşı bölgesel bir savaş ve uluslararası bir mücadele oldu. Filistin halkı, Lübnan ve Yemen’deki direniş güçleriyle birlikte İsrail’in hedeflerine ulaşmasını engelledi.

ABD’de Biden yönetimi, İsrail’e tam destek verdi ve on binlerce Filistinlinin ölümüne göz yumdu. Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın girişimiyle, İsrail’i soykırım suçuyla yargılanıyor. Birçok ülkede İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararları çıkarıldı.

Dünyanın farklı şehirlerinde milyonlarca insan sokaklara çıktı. Filistin davasına destek büyüyor, İsrail’e uygulanan boykotlar genişliyor. Türkiye, İsrail ile ticareti askıya aldığını duyurdu ancak dolaylı yollarla ticaret devam etti. Limanlar açık kaldı, petrol sevkiyatı sürdü. Ateşkesin ardından boykot tartışmaları yeni bir boyut kazanacak.

Müstakbel Filistin

Ateşkes ilan edildi, ancak Gazze’deki insani kriz sona ermedi. Filistin direnişi bir yandan ateşkes anlaşmasını kutluyor diğer yandan yas tutuyor. Her şeye rağmen müstakbel bağımsız Filistin’e bir adım daha yakınız.

Gazze tünellerinden, Batı Şeria’dan, mülteci kamplarından ve sürgünden gelen ses kulak verelim: Şehitlere şan, yaralılara şifa, esirlere özgürlük, halka zafer!

  • Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Yeniçağ Gazetesinin editöryal politikasını yansıtmayabilir 
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
370AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin