Geçtiğimiz hafta iki İsrailli genç daha savaşı ve işgali protesto etmek istediklerini söyleyerek ve hapis cezası alacaklarını bilerek orduya katılmayı reddettiler. Her ikisi de 18 yaşında olan Tel Avivli İddo Elam ve Soul Behar Tsalik beklenildiği üzere 30 gün hapis cezasına çarptırıldılar ve askeri cezaevine gönderildiler.
Çarşamba günü askere alma merkezine gelerek retlerini açıklayan iki genci, yakınları, arkadaşları ve retçilerin dayanışma ağı Mesarvot eylemcileri ve İsrail Komünist Partisi gençlik kolu üyeleri yalnız bırakmadılar.
İddo ve Soul ile birlikte 7 Ekim 2023 ardından siyasi nedenlerle askere alınmayı reddedenlerin sayısı sekize ulaştı. Diğer retçiler gibi İddo ve Soul için de ilk tutukluluk sonrasında yeniden hapis cezası verileceğine kesin gözle bakılıyor. Cezaevine gönderildikleri sırada onlara katılan İtamar Greenberg gibi. İtamar, ağustos ayında askere gitmeyi reddetmesinin ardından toplam 105 gün hapis yatmasına karşın dördüncü kez hapis cezasına çarptırıldı.
Perşembe günü +972 dergisinde yayımlanan söyleşide, İddo ve Soul reddetme kararına nasıl vardıklarını anlattılar. Soul siyasi gelişimini şöyle özetliyor: “16 yaşıma girmeden hemen önce bir tür uyanış yaşadım ve askere gitmeyeceğimi anladım. Başka yollarla muafiyet almak konusunda içim rahat değildi. Bu yüzden Vicdan Komitesini araştırmaya başladım. Sonra Mesarvot’u keşfettim. Eylül 2022’de askere gitmeyi reddettiği için 87 gün hapis yatan Gerlitz Einat ile yapılmış bir röportajı okudum ve Netanyahu hükümetinin yargı sistemine yönelik darbesine karşı protestolar sırasında işgal karşıtı bloku buldum. Yapmam gereken belliydi: 16-17 yaşımda askerliği reddedeceğimi biliyordum. Reddedeceksem ve bu benim için önemliyse, o zaman bunu kamuya açık bir şekilde yapmak doğal olandı.”
Soul’un Mesarvot tarafından dağıtılan ret açıklaması cesur bir çağrıyla bitiyor: Gazze’yi terk edin! Bu açıklamayı siz barışseverler için Türkçeye çevirdim.
***
İsrailliler ve Filistinliler için savaşı sona erdirmeliyiz
Benim adım Soul. 18 yaşındayım ve askere gitmeyi reddediyorum.
Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin hayatlarını korumak için savaşı ve İsrail’in Gazze’deki varlığını sona erdirmeliyiz.
Etnik ya da siyasi çizginin hangi tarafında doğmuş olursak olalım, insan hayatı eşit derecede değerlidir. Hepimiz barış, huzur ve güvenlik içinde yaşamak istiyor ve bunu hak ediyoruz. Bir yılı aşkın bir süredir İsrail ordusu Gazze’deki varlığını arttırdı ve yoğun nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde geniş çaplı askeri operasyonlar yürüttü. İnsanlık adına ve herkesin güvenliği için buna bir son verilmelidir.
Gazze’de giderek artan askeri operasyonlar sonucu olarak daha önce görülmemiş sayıda insan hayatını kaybetti: Askerler, babalar, anneler, rehineler, çocuklar ve siviller; hem İsrailliler, hem de Filistinliler. İsrail hükümeti, şiddet döngüsünü sürdürmek ve herkesi risk altına sokmak dışında işlevi olmayan bir askeri gücün Gazze’de var olabilmesi için çok büyük miktarlarda para harcamaya devam ediyor. Artık şiddete dayalı çatışmayı bırakıp, siyasi bir çözüme geçmeliyiz. Ancak o zaman kalıcı bir barış inşa etmeye başlayabiliriz. Artık sirenler çalmasın, kimse kaçırılmasın, savaşlar ve ölümler olmasın. Tüm bunlar mümkün, ama sadece Gazze’den ayrılırsak.
Dikkatimizi Lübnan’a ya da İran’a kaydırmaya çalışabilirler, ancak bunlar Gazze’deki gerçeği değiştirmiyor: Gazze’yi biz kontrol ediyoruz. Orada şiddet uygulamayı ve rehineleri kaderlerine terk etmeyi sürdürüyoruz.
Doğru olan, İsrail’in Gazze’deki varlığına son vermek. Bunu yalnızca Filistinliler için değil, İsraillilerin güvenliği ve geleceği için de yapmak gerekiyor.
Bu duruma dikkat çekmek ve insancıl değerlerime sadık kalmak için İsrail ordusuna katılmayı reddediyorum. Umarım reddi seçmem başkalarını da etkiler ve insanları kan dökme döngüsüne alternatifler aramaya ve barış için çalışmaya teşvik eder.
Gazze’yi terk edin.