Üç aralıktan itibaren, G. Korede önemli gelişmeler yaşandı. Sıkıyönetim ilanıyla başlayan süreç, hızla yayılfı. Dünyada örnek gösterilecek pek de günümüzde raslanmayan sonuçlar da oldu. Eğer Suriye çöküşü olmasa, G.Kore oldukça yorumlanacak ülke halinde olacaktı. Belirtiğim gibi: üç araralıkta başlayan sıkıyönetim sıçraması, saatler sonrası direnişe dönüştü. Sonuçta en son olaerak başkan YON resmen parlemento tarafından azledildi. İlk girişimdeki beş oy farkı, kısa zaman sonraki ikinci girişimde kapanarak, daha fazla dört oyla Sukiyu resmen parlemento tarafından azledildi. Şimdi yüksek yargının altı ay içindeki kararı beklenme sürecine girildi.
g. Kore yakın tarihte önemli sayfalar yaşatı. Kendini bilmeyenler için ya sürpiz veya ilgilendirmeme havasında yaşandı. Son seçimi başkanlık bölümünü kazanan Yon sağ politikacı olup Trumğa benzeriydi. Klasik G. Ore politikasını izliyordu. K. KOreyle gerilim ve ülkede demokratik hakları geriletip özeleştirmelere devam etme idi. Güvenlik ve anti Komonist tutumlar idolojik duruşlarıydı. Fakat, senenin başında yapılan parlemento seçimlerini Demokratik birlik partisi kazanınca, işler karştı. Çünkü başkanın bazı yasalarına engel koydu. Bazı önemli yasaları da parlemento geçirirken, başkan veto ediyordu. Bu arada tırmandırılan K. Kore krizi de bazı çevrelerde karşılık bulmuyordu. Hele ihalar düzeyindeki probaganda olayı rahatsızlık ile korkuları artırdı.
Ek olarak, Sukiyenin başta eşinin yolsuzluk idiyaları ile başkanın bazı mali tutumları gerilimi artırdı. Yon bunun üzerine çareyi daha da otoriteleşmeğe doğru çevirdi. Üç aralıkta sıkıyönetim ilan yapıyordu. Orduya yetkiler ve birçok yasaklar açıklıyordu. Fakat parlementerler tüm engelemelere karşın meclise gidiyor ve sıkıyönetimi ret edip yasal boyutunu kaldırıyorlardı. Sendikalar ayni anda genel grev ilan ediyor. Halk parlemeno önünde toplanıp resmen direnişe geçiyordu. Yong ise karşıtlarını Komonist, K. Kore işbirlikçiler olarak suçladı. Fakat ömrü saatlere sığdı. Mejburen geri adım atıyordu. Zaten Parlemento de kararıyla bunu tetikliyordu.
Mücadele durmadı. Başta sendikalar ısrarla istifa edinceğe dek genel grevi sürdürüyordu. Karşılık dabuluyordu. Parlemeno ise direnen Sukiyeyi azletme ilk girişimini yaptı. Üçte iki çoğunluğu beş oyla kaybeti. Oylamaya karışmaya iktidar partisi ise tepkiler aldı. Yong ısrarla istifa etmeyip mücadele deceğini açıklıyordu. Sadece özür diliyordu. Ama savunma bakanı istifa ediyor, bazı askeri yetkililer de görevden alınıyordu. Yongun evi asılıyor. Bazı yerleri de soruşturma adına aramalar yapılıyordu. İş ilginç şekilde yayılıyordu. Bu arada yeniden azletme girişimi başlatıldı. Üç aralık darbesi bu defa bugün yapılan oylama ile azetmeyle sonlandı. Son dönemin normaleşen otoriter faşist liderlieklerin halk direnişiyle de devrilme sayfasına G. Kore ekleniyordu.
Şimdi konuların sorgulanacağı yüksek mahkemede. Yargıçların kararı önemli. YOng iktidarı kaybetme şansı çok. Altı ay sonra kararla birlikte G. Körede yeniden başkanlık seçimlerine gidilme ihtiali yüksek.
Önceki yazdığım G. Kore yazısında da belirtim: çok kolay algı yanıltıcılığı yapılıyor. G. Korenin askeri darbelerle yaşadığı anlatılıyor. Fakat eksik hep brakılıyor. G. Koreotoriter faşist ve Askeri darbelere karşı mücadele ede de bügüne geldi. Fakat doksan başından itibaren darbeleri halk direnişi ile birlikte tarihe kazdırtı. O dönemden beri seçimlerle değişimler oldu. Üstelik bazen sağ bazen de sol başkanlar oldu. Sözü edilen ülke Amerikan askerlerinin ve nükler bonalarının olduğu devlet olduğunu da aklımızda tutalım. Kore devrimini engelemek için uluslararası emperyalist güçlerin oluşturduğu ülke toprağı gerçeğini ok saymayalım. Hat da Türkiyenin de katgısını sıfırlamayalım.
Bu şartlarıyla seneler sonra siyasal nokta nedeniyle sıkıyönetim geldi. Gelinen aşama ise halk direnişi ile bazı kurumsal demokratikleşmelr sonucu, bu darbe hareketi de durduruldu. Olmaz denilen ve normalleştirilen darbeler günümüzdeki gerçekliğe, bu darbeler de enegelenir pratiğini G. Kore yaşatarak kanıtladı. Hm de Amerikanın kontrolundaki ülke olma gerçeğine rağmen.
Yeniçağ sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.