Bir yılı daha tamamlıyoruz. Günler kaldı. Doğrusu, yeniden bu senenin yaşamasını isteyen çok az kişi bulursunuz. Helen siyasal taplo karanlıkta yola devam etmesi, ekonomik krizlerin daha da derinleşmesi sonucu, tekrardan yaşanmasının istenmemesinin önemli genel etkenler olarak yaşandı.
Bu makalemde de yeniden Ortadoğuda kalacam. Ortadoğuda gerçekten bu yıl önemli altüstler oldu. Suriye devleti rejimiyle birlikte çöktü. İsrail ile savaş halindeki tek komşu da tarihe karıştı. Şimdi kağos hakim. Yine bu yıl israile ilk yenilgiği yaşatan Lübnan Hizbulahı da önemli yara aldı. Bunlar önemli bir konuda taşları alehe çevirdi. Ama en krtik bölgesel sorun artık belli ki epey darbe aldı. Ortadoğu denilirken artık temel halka olan Filistin giderek çok gerilere düştü. Yeni soykırımlar, sürgünler ve Filistin toprağı üzwerinden İsrail genişlemesi yıla damga vurdu.
Gazzede soykırım acımasızca sürdü. Batı Şeryada ilhaklaşma adımları yerleşimler ve saldırılarla iyice nefes aldırtmayacak noktaya doğru geldi. Filistini destekleyen Lübnanda Hizbulah artık epey tırpanlandı. Filistin örgütlerine yataklık eden Suriye rejimi ysıkıldı. Filistin kampları dağıtı8ılma sürecine kondu. Başta Hamas ve FHKC liderleri suikastlerle öldürüldü. Böylelikle İsrail işkalinde Filistin veya Gazze bölgesi artık haritada yoka doğru gidişatda yol almaktadır. Üstelik Filistin sorununu destekleyen çevre ülke dahi kalmadı. Filistin sorununa destek uzaktaki Latin Amerika sol devletler ve Güney Afrikadan geliyor. Onlar da UCM kararıyla Metanyahu tutuklamasına dek taşımalarına karşın, artık Filistin halkının bölgedeki siyasal sona doğru gidişatını durduramadı.
Yeni yıla girerken, artık bir yıl öncesi Filistin yapıları ve destekli hatdan söz edemeyecek dereceğe geriledik. Üstelik arap ve islam ülkeleri de buna direk katgı yaptılar.
****
Ortadoğunun başka bir sorunu da Kürtlerdir. Dört ülkeğe yayılan Kürtler, her dönem siyasal kart olarak masaya sürüldü. Özellikle belirli coğrafyada hesaplar yapılırken, taşlar oynanırken, Kürtlerin de durumu gündeme geldi. En son Suriye müdahaleriyle oluşan savaş sonrası orada da Rojova merkezli PYD merkezli Kürt özerk yapısı oluştu. Suriye rejiminin çkmesiyle de artık konu epey tartışmalarla dolu hale sokuldu. Öyle sokuldu ki Türkiyenin ilhak politikasına girdi. Amerika bölgesel kart olarak elinde tutuyor. Birçokülke resmen olayda direk eli var. ancak genel Ortadoğu projesindeki iran hedefinde Amerika Kürtleri de kulanmak istiyor. Türkiye ise konuya çok boyut katıyor. İçte muhalefet eksenini kırma, devletin rejim devamlılığını sağlama adına kürt bakışı geliştirmeğe çalışıyor. Öyle bir siyasal karmaşayla uğraşıyor ki hem Bahçeli gibi siyasal figürle Öcalanı Meclise çağırıyor. Öte yandan da kazanan kürt belediyelerine kayim ilan ediyordu. Bir yandan Kürtlerle yaklaşım isterken, Suriyedeki kürt özerk KObani bölgesini işkal etmek fırsatı kolanıyor. Bir karmaşadır gidiyor.
Tamda bunlar sürerken de beş sene sonra Türkiye yönetimi Öcalanı ziyaret etme iznini veriyor. Unutmamak gerekir: tüm bunlar anti demokratik koşullarda ve iran hedefli projenin gölgesinde oluyor. Artık Kürt konusu bölgesel sorunla özdeşleşti. İtifaklar ve yok etmeler cenderesinde salanıyor. Belli ki son hamlelerle konu çok yönlü kırılma içeren yolda kendi yönüne doğru dolanbaçlı şekliyle gündeme gelecektir.
****
Yılın Ortadoğu penceresinden iki önemli konuya kısaca özetledim. Belli ki Filistin daha bir geriye düşecek. Buna karşın Kürtler bölgesel v içsel hesaplarda epey konuşulacağı da öteki gerçek. Onun için ortadoğuda yaşamanın nedeni ile birlikte konuları doğru anlamak da çok önemlidir. Yeni sömürgecilikle alevlenen Filistin ile tarihi kürt gerçeklikleri, şimdi yeni Ortadoğu kayganlığındfa tutunmaya uğraşılmaktadır. Genel iran hedefinden tutun, Suriyedeki doğru ırat özerk bölge geleceği ve Türkiyedeki kürt sorunu artık birbirine girdi. Nerde ne olafağı da artık genel sistemle birlikte ancak anlaşılacaktır.