Kıbrıslıların Sesi, 2 Kasım’da toplandı ve Kıbrıs’taki mevcut sosyo-politik durumu inceleyerek şu sonuçlara vardı:
- Kıbrıs sorunundaki hareketlilik, BM Genel Sekreteri’nin temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın Kıbrıs Sivil Toplumunun çözüm için duyduğu açık isteği rapor etmesi ve Antonio Guterres’in çağrısıyla Tatar ve Christodoulides’i Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmayı teşvik eden gayri resmî bir akşam yemeğinde bir araya getirmesiyle ivme kazandı. Yunanistan ve Türkiye, jeopolitik farklılıklarını çözme arayışında ciddi bir aşamaya girmiş görünse de Kıbrıslı Türk lider, Kıbrıs görüşmelerine başlamadan önce iki devletli çözüm ön şartında ısrar ediyor. İki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitlik temeline dayalı bir federasyon müzakerelerinin yeniden başlamasının anahtarı, siyasi geleceğini güvence altına almak için Kıbrıs ve Kürt meselelerini bir güç oyunu olarak kullanan Erdoğan’ın elinde gibi görünüyor. Bu nedenle Kıbrıslılar, BM Crans Montana Çerçevesinde belirtildiği gibi, siyasi eşitlik esasına dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ulaşmak için iki liderin müzakerelere devam etmesini talep etmelidir. Anlaşmak ve uzun süredir devam eden acı bir çatışmadan kurtuluş yolunda son mesafeyi kat etmek amacıyla müzakerelerin ruhu içinde süreci ilerletmelidirler.
- Ukrayna’da katliam devam ederken, Gazze’de vahşi bir soykırım yaşanırken dünya sadece izliyor. Kıbrıslıların ise bölgemizi çevreleyen savaş karışıklığını anlamadığı görülüyor. Bölgemizdeki ülkelere karşı temiz ve kirli bombalarla yapılan bu barbarca saldırılar, Kıbrıs siyasi ikliminin sert söylemlerini rahatsız etmiyor; sanki izole ve güvenli bir ortamda yaşıyormuşuz gibi görünüyor. Kıbrıslıların Sesi, ada halkının liderlerini ve her bir vatandaşı, savaşın ülkemize olan gerçek tehlikelerini değerlendirmeye ve Antonio Guterres’in barış ve uzlaşma yönündeki cesur çağrısını takdir ederek Kıbrıs sorununun çözümü için çabalamanın zamanının geldiğini anlamaya davet eder.
- ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gösterdiği son ilgi, esasen Amerika’daki seçimler ve Amerika’nın bölgemizdeki güvenlik çıkarları ile bağlantılıdır. AB, Kıbrıs’a yönelik retoriklerde yer alarak Türkiye’ye açık bir mesaj veriyor. Yunanistan ve Türkiye arasındaki mevcut ılımlılık ortamı, Kıbrıs sorununun çözümü için bir fırsat penceresi sunabilir. Kıbrıslıların Sesi, her iki toplumun siyasi liderlerini, halkımızın arzuları ve tüm tarafların çıkarları doğrultusunda iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ulaşmayı hedefleyen ortak bir stratejiyle iş birliği yapmaya çağırır.
- Antonio Guterres, Kıbrıslı liderlerle yaptığı son toplantı ve akşam yemeğini, onları Kıbrıs’a dönerek kuzey ile güney arasında daha fazla geçiş noktasının açılması için birlikte çalışmaları yönünde açık bir yetki vererek tamamladı. Bu yetki, aktivist, sosyal ve ticari temaslarla halkları birbirine yaklaştırmayı amaçlıyor. Ancak bu yetki, idarenin taktiksel ve diğer engeller yaratma davranışlarıyla sekteye uğratılıyor gibi görünüyor. Liderler açık bir siyasi karar almamışken, BM, ilgili Teknik Komitelerle iş birliği yaparak yakınlaşmayı sağlamak amacıyla belirli geçiş noktalarının açılmasının önünü açmalıdır. Kıbrıslıların Sesi, Lefkoşa’da, Mağusa Kapısı (Çağlayan) ve Baf Kapısı (Speedfire) olmak üzere, yeni geçiş noktaları olarak hizmet vermeye neredeyse teknik olarak hazır en az iki yer olduğunu vurgular.
Kıbrıslıların Sesi, barış mesajını yaymaya ve Birleşmiş Milletler’in ortak yurdumuzda kalıcı ve sürdürülebilir bir barış ortamı sağlama çabalarına halkın katılımını teşvik etmeye kararlıdır.
06/11/2024