yaklaşımlarÖzkan YıkıcıGerçekleşen Gürcistan seçimleri üzerine - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Gerçekleşen Gürcistan seçimleri üzerine – Özkan Yıkıcı

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Cumartesi günü, Gürcistan sandık başına giti. Sonuç ise hükümetde olan Gurcü Rüyası partisi lehine sonlandı. Oyların Y.54 aldı. Aslında bilgi normal. Ülke Gürcistan da olunca, gündem olmaya aday olamazdı. Fakat, günümüzün gerçekleri var. salt Gürcistan değil de başta AB ile ABD buradaki hegemonya gerçeği ile yaklaşırsak, Rusyayı kuşatma hamlelerini de akıldan silmedikse, ozaman neden seçimin dünyada yankı bulduğunu da anlarız. Nitekim, batı medyası konuya oldukça yer verdi. Hat da Türkçe yayın yapan DW ve BBC Türkçe siteleri de gelişmeye önem verdi. Buda bize, Gürcistan seçimi derken, salt Gürcistan değil genel rekabetin mücadele alanı olarak da anlamamızı dayatmaktadır.

Cumartesi günü Gürcistanda parlemento seçimi yapıldı. Oyların açıklanan sonuca göre Gürcü Rüyası partisi yeniden kazandı. Muhalefet ise bunu tanımayacağını belirti. Muhalefet yanlısı Cumhurbaşkanı da halkı parlemento önünde protestolara çağırdı. Bunlar pek de birbirini tutmayan gelişmelerin olduğunun kanıtı. Fakat acı olanı da var: Gürcistan tamda Rusyanın dibindedir. AB ve ABD Gürcistanda etkin olunca, Rusyayı kuşatmış olacaklar. Bu konuda zaten yakın tarih dolu dolu derslerle acı sonuçlar getirdi. Rusya Sovyetler dağıldıktan sonra ilk net dış müdahaleleri de Gürcistana yaptı. Ayni zamanda, daha Gürcistan ağınsızlığını kazanır kazanmaz, batı buranın siyasal hegemonyasını ele geçirmek için birçok girişim yaptı. Kranfil darbe gibi sivil darbeler dahi yaptı. Kakaş Vilinin Gürcistan yönetimi batıya kayarken, öyle noktaya geldi ki birçok yörenin de bağımsızlaşmasını da tetikledi. Apazya ve Güney Osetya bunlardan önemlileridir.

Jajaş Vili, batıya öyle güvendi ki aldı başını gidiyordu. Natoyu Gürcistana sokma ve üst verme drecesine getirdi. Osetyayı ilhaka girişti. Bunun üzerine de ikibinsekizde Rusya Sovyetlerin dağılmasından sonra ilk defa dış askeri müdahale yaptı. Kakaş Vilinin krevatını yerken, ençok güvendiği ABD yardımına gelemedi. Bir ilk Ukrayna deneyimi de iflas ediyordu.

O dönemden beri Gürcistana batı hep elde etmek için çabalar gösterdi. Natoya alma, AB üyesi yapma çalabarı hep yoğunlaştı. Şu anda hükümet olan Gürcü Rüyası partisi ise Rusya ile ilişkileri bozmama ve AB ile geliştirme dengesinde oynuyor. Fakat, batı ısrarla Rusyaya karşı olmasını dayatıyor. Buda işin cıvıklığını çıkarıyor. En son Gürcistan parlementosu, ülkedeki sivil toplum örgütlerinin Y.20 üstü fon almaması kararı, atıyı zıvanadan çıkardı. Çünkü malum sivil toplum adıyla batının nasıl örgütlenme yaptığını her yerde tanık oluyoruz. Cumhur başkanı ise daha batıcı ve muhalif yanlısı. Devlet içi çelişkiler de var. fakat, Gürcistan parlementer yönetimi tercih yaptıydı.

Yukarda öözetlediklerim, Gürcistanın Rusyanın güney komşusu olması, batının Gürcistan yoluyla Rusyayı kuşatma planı arasında sıkışıp kaldı. Özellikle Natonun sıkıntısı şu: kradenize dilenen şekliyle giremiyorlar. Montro anlaşması engelerden biridir. Karadenizle kıyısı olan ülkeleri kendi içine alıp hem Rusyayı Karadenizden de dıştalama ve kuşatarak kurdukları stratejiyle etki yapma hamleleri vardır. Gürcistan da önemli coğrafyada var. hem Rusya kuşatmasında hem de Karadenizde üst olma rollerine tam uygundur. Bu yüzden daha Sovyetlerden ayrılır ayrılmaz hemen hamlelere giriştiler. Bu arada Gürcistan daha ayrılırken, ortak toprağına da kavuşamadı. Apazya gibi bölgeler baştan itibaren Gürcistanın egemenliğini tanımadı.

***

Yukarda sıraladığımız nedenler nedeniyle, cumartesi günü yapılan seçim, salt Gürcistan değildi. Batı hükümetde olan Gürcü Rüyası partisinin kaybetmesini istiyorlardı. Olmadı. İleri sürdükleri seçim nedenlerinin kat kat üstü birçok ülkede yaşandı. Türkiye dahil.. Fakat onlara dokunmazken, Gürcistana hehsaplarına uydmadığı için de tehtitler yağdırdılar. AB şimdiden bazı kararlar aldı. Gürcü yönetiminin AB ilişkilerini geliştirme isteklerine de şimdiden karşılık vermeme duruşuna geçti. Bir batı Rusya eksenli krizle karşı karşıyayız. Elbet böyle gerçklik olunca da yapılan seçim de daha bir önemsenir. Gürcistan yanında Batının Rusyayı kuşatma, Karadenizde genişleme politikalarının da genel ışığı kirli şekilde ülkeğe vurmaktadır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin