yaklaşımlarÖzkan YıkıcıTam bir paradoks örneği - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Tam bir paradoks örneği – Özkan Yıkıcı

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Almyada Bir eylülde iki eyaletde yerel seçim gerçekleştirildi. Tam bir kısa ifadeyle, tartışılmaz paradoksal içerikte yaşandı. Daha kısa gerçekle: beklenen sonuç çıktı, sürpriz diye konuşuluyor… bu ufak ifade son Almanyadaki Türingen ve Saksonya eylalet seçiminin özetidir. Tam bir net paradoksal örnek kanıtıdır.

Hafta sonu Almanyada iki eylaletde seçimler yapıldı. Aylaylardır lyapılan tahminler doğru çıkıyor. Yine de oldukça bazı çevrelerde konu tartışılıyor. Sürpriz varmış gibi güncelleştiriliyor. Oysa aylar öncesinden faşist Alternatif partisinin oylarının yükseleceği örneklemler oldukça fazlaydı. İktidardaki kualisyondaki üç partinin de hezimete uğrayacağı da belirtiliyordu. Öyle de oldu. Öyle ki ikinci paylaşım savaşı sonrası ilk defa bir seçimde faşist parti birinci oluyordu. Türingende seçimi alternatif parti birinci sırada Saksonyada da ikinci sırada tamamladı.

Basit gibi olan sonuç ise iki eyaletin az nifuslarına rağmen, neden yankı bulduğu sorgusuna da yanıtdır. Son dönemdeki yükselen faşizmin Almanyadaki önemli gelişmesidir. Aylardır alternatif faşist partisinin oyları yükselecek tahminleri kamuoyu yoklamalarında hep sırıtıyordu. En aşta sosyaldemokrat ve yeşilerin de epey oy kaybettiği de ayni taplolarda göstergeleşiyordu. Temek ki tesadüf veya sürpriz değildi.

Başka bir önemli gösterge de şu: son dönemde Almanyada anti faşist gösteriler de yapılıyordu. Son Berlinde de gerçekleştirildi. Fakat, görülen net ikilem de vardı: sorunlara çözüm yoktu. Faşizme karşı denilirken, ne yazık faşist olgular da kulanılıyor. Ukrayna savaşı destekleniyor, Amerikan yeni füzelerine alkış veriliyor en önemlisi de militarizme kaynak ayırıp sosyal haklardan fatura ediliyordu. Adı anti faşist gibi olan gösterilerde, faşizim lanetlenirken, bazı faşist politikalarda savunuluyor. Hele de göçmenlerle yükselen yabancı düşmanlığı düşüncesini başta kendini anti faşist diyen partiler dahi gerektiğinde idolojik olgu olarak kulanması da önemli çelişkiydi.

Almanyada iki eyaletde seçimler yapıldı. Birkaç yıldır bağıra bağıra yaşanan gelişme, sandıkta da karşılık buldu. İkinci önemli karşılık ise arada kaynatıldı. Aylar önce kurulan ve sol Partiden kopan, açılımı Muhavazakar sol parti iyi oy aldı. İki eyaletde de üçüncü sıraya geldi. Örgütü tamamlanmayan, sol siyasal duruşu netleşmemesine karşın, sosyaldemokratların neoliebraleşmesi ve sol partinin sistemle buluşması sonucu, sosyalist oyların ona kayması da sağlandı..

Yaşanan süreç eğer yankı buluyorsa, önemli nedenleri vardır. Bu Batı Avrupadaki yükselen ikili faşist tutumların sonucudur. Bir yandan, sosaldemokrat sistem partileri, siyasal idolojik faşist olgulara da başrurup konuyu normalleştiriyorlar. Öte yandan, krizlerden aşmazlara olan koşulalrda faşist partiler de taban bulup kitleselleşiyorlar. Öyle ki artık faşist idoloji savunan sistem partileri ve muhalefet yapan öteki kesim de kitle tabanı bulup faşizmi normalleştirme yaşamına soktular.

Ukrayna savaşı ile resmen faşizmin külterel derecedeki etkisi ortaya serildi. İsrail soykırım tutunu ise faşizmin öteki sermaye gerçekliği de açığa çıktı. Bunlar sokakta resmi görüş olarak da yansıtıldı. Karşı olma yerine destekler yağdırıldı. Yetmedi, Natolaşmanın daha ağırlaşması ve ekonomik krizler de hakta önemli sorunlar kağosu oluşturma sınırına geldi. Savaşlar adeta yaşamın siyasal seçeneği haline sokuldu. Buda örneğin Ukrayna Rusya ekseninde resmen mmilitarisleşmeden tutun enerji sorununa dek boyut kazandı. İsrail durumu ise altüst deyerlerin gerçeği ortaya konuldu. Konulan faşist ve militarist tutumlar ise resmen faşizme açık davetiye de çıkarıldı. Kitlesel etkilenme ve solun sağlaşıp teslim olması da faşist partilere alan açtı. Buna elbet, sorunları da göçmenlere yığıp yabancı düşmanlıkla seçenekleştirme de katgıları tartışılmazdır.

Bir de seçimlerin bölgesel gerçeği vardır. Seçimler eski Doğu alman eyaletlerinde yapıldı. Almanyanın birleşmesi ile resmen kapitalist gerçeklikle Doğu Almanya adeta eşitsiz ve ayrımlara uğradı. Buda tepkilerin faşist partilere yönelmesini de getirdi. Bir anlamda Almanyanın birleşme hikayesi yalanındaki refah doğudakin faşizmin güç almasıyla ters yönde işliyordu.

Kısaca, bir Eylülde hem de Barış gününde Almanyada iki eyaletde seçimler yapıldı. Mesaj önemliydi. İlk defa ikinci payylaşım sonrası Almanyada faşist parti bir eyaletde birinci sıraya geliyor. Elbet şu anda faşist Alternatif parti eyalet hükümetini tek başına kuramaz. Öteki partilerin kuracağı da kesin. Ama yine de alınan netice oldukça düşündürücüdür. Faşizme karşı mücadelenin lafla ve faşist olguları alıp da yapılamayacağını da gösteriyor. Tarihi ne yazık Sosyaldemokrat ve Yeşilerin hükümetde olmasıyla da yaşanması, bizi eski Almanya yeniden tarih hafızamıza da gelmemizi getiriyor. Bakalım son Almanya yükseliş çizgisiyle faşizim değişik versyonlarla nereye dek gidecek. Tarihi olumsuz dönem, dünyanın birçok yerinde faşist lider veya partilerin artık seçim kazanmalarının normal hale geldiği günlerde olmamızın da dikatini çektiriyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin