yaklaşımlarÖzkan YıkıcıArada kaynamaması gereken Almanya - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Arada kaynamaması gereken Almanya – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Almanya sistemin önemli gücü. Baydın öncesi uygulanan politikayla hem AB merkezi gücü hem de sistem içinde yeni eksen olarak oluşturacak devlet olarak da umuluyordu. Baydının politik hamleleri sonucu AB amerikanın arkasında sıralanınca, alınan politik hamlelerde destek verilince, bu özelliği kayboldu. Ek olarak ülkedeki göçmen sorunu da merkez partilerini epey terletiyordu. Sonuçta merkez eksen kırılmaya başlandı. Bunun sonuçlarını son Doğu Almanya eyaletlerindeki seçimlerde direk gördük. Faşist parti epey güçlendi. Aylar önce kurulan ve hala örgütlenmesini tamamlamayan sol BSW partisi de üçüncü oy alan güç oldu. Merkez partiler ise darmadağın oldu. Ancak seçimlerin Doğu Almanya eyaletlerinde olduğunu göz önünde tutmak gerekir.

Yine de son Branderburktaki seçimde Sosyyaldemokratların birinci olması, ülkede resmen moral oldu. Gerçi faşist Alternatif parti önünde sadece Y.1 fark oyu olması dahi moralleri artırdı. Eklenen önemli koşul ise Branderburktaki şansölyenin merkez SOsyaldemokrat parti liderini eleştirdiğidir. Seçimlere yaklaştırmayarak, kendi popilitesiyle kazandığı anlatılıyor. Dahası, sosyaldemokratlar kazanmalarına rağmen daha önceki kazancın da gerisine düştü. Yine de Almanyada kimi çevreler rahat nefes aldı.

Üçüncü sırada ise Sol partiden ayrılan ve bazı diyer kesimden de kesimler toplayarak kurulan BSW partisi oldu. Buda yeniden bazı denklemleri konuşmayı getirdi. Kimisine göre, bu taplo uygulanan merkezi politikalara karşı oluşan tepkinin de etkisinin olduğunu anlamak gerekiyor. Almanya AMerikanın arkasına dizildi. Ukrayna savaşından israilin soykırımına varan tutumlarla Amerikaya destek verdi. Kuzey hattı borusunun infilak etmesine ses çıkarmadı. Tabi bir de hala belirsiz olan, ordan oraya savrulan göçmenler konusunu da unutmamak gerekir.

Yeni kurulan partinin BSW resmen Ukrayna savaşına karşı. İsrailin soykırım tutumuna destek vermiyor. Faşist parti de solun savunması gereken savaşa karşı ve göçmenlerin durumuna sert tavır koyuyor. Takınılan politikayla ve Ukraynanın Rusyayı vurması derecesine gelen savaş, Almanyada huzursuzluk yaratıyor. Savaşın bedeli halka eflasyon ve sosyal haklardan gerileme getirdi. Ukraynaya verilen yoğun askeri destek ve Rusya ile bozulan başta enerji ticareti alman halkının cebine direk yansıdı. Sosyal demokratların, savaşa sürekli karşı olan Yeşilerin savaşı desteklemeleri ise kayışlar ile yeni bloklaşmalar da getirdi.

Nitekim son Doğu ALmanyada peşpeşe yapılan üç yerel seçimde Yeşiler barajın altına doğru gönderildi. Hür Demokrat Liberaler ise son seçimde sıfıra dek geldiler. Sosyal Demokratlar son Branderburk eyaletindeki liderlerinin popilitesi olmasa pek fazla varlık gösteremediler. Hristiyan demokratlar ise öne çıkamadı. Ancak genelde Hristiyan demokratların hala birinci parti olduğu, Sosyaldemokratların ise üçüncü sıraya gerilediği belirtiliyor.

Branderburk seçimleri ve önümüzdeki bahardaki Hanburk seçimleri sonrası sonbaharda ülke genel seçime gideek. Kimi çevreler ise özellikle Hür Demokratların her an sorun çıkarma potansiyeli olduğuna işaret ediliyor. Savaş tutumları, göçmenler sorunu adeta yeni kırılmalar da getirdi. Sol parti ise kendim etim kendim buldum türküsünü okuması gerekir. Önceleri Natoya karşı, savaşı istemeyen ve benze konularda politikayla epey güçlendi. Fakat sırf kualisyoana girme adına Natoyu kabullenen, Ukrayna savaşını destekleyen veya benzer kararlarda sistemle buluşması sonrası, hem parçalandı hem de barajın altına doğru yolandı.

Anlaşılacağı gibi, Almanya kısa zaman önce, sistem içi alternatif boyutuna dek düşünülüyordu. Sonra, Amerikanın arkasında sıralanınca, savaşlara destek verince, hem bağımlılığa hem de ülkede faşizmin yükselmesine su taşıdı. Düşünün, solun savaşa karşı çıkması gerekirken, tarih yeniden tekrarlandı. Kağoskiyi hatırladık. Savaşlara destek verdi. Yalanlar söylendi. Önemli enerji hattı kuzey boru sisteminin direk başta Amerikan eksenli sabotajına ses çıkaramayacak derecede etkisizleşti. Buna ek olarak gelen göçmenler ve sorunda onları da suçlayan düşünce de Alternatif faşist partiyi güçlendirdi. Şimdiki kamuoyu araştırmalarında faşist parti ikinci sırada.

***

Sıraladığımız koşullar sistemin örnek gösterilen ülkesinde oluyor. Faşizim yükseliyor. Fakat, ne acıdır ki kendine faist dışı denilen merkezi partiler de savaş yanlısı ve soykırıma açık kart veriyor. Öyle ki Anti Rusyacılık veya Fİlistine karşı yasaklamalarla resmen savaşa su taşıyorlar. Bunlar emperyalist özün ta kendisidir. Neyazık tıpkı önceki paylaşım savaşlarındaki sosyaldemokrat ihaneti ve solun gerektiği yerde olamaması hep faşist partilere yaradı. Son yerel seçimlerin mesajı çok. Ama siyasal alanda nasıl sonuçlar üretilir, çok değil gelen genel seçimler karşılaşacağız. Demokrat denilen almanya yeniden Faşizmin ayak seslerini ve savaşı ateşleyen ülke olarak ne yazık şimdilik net şekilde yerini aldı. Sonucunda yeniden tıpkı seneler öncesi Hitler gibi faşizmin yükselişine tanık olmaktayız.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
286AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin