Önümüzdeki günlerle iki yöreden önemli tartışılacak gelişmelere tanık olacağız. Daha doğrusu, birinde kesin, ötekinde de olası olan halkın sandığa gitme gündemleri vardır. Almanyada klasik parlemento seçim süreci işleyecek ken ırak Federal Kürdistan bağımsız referandumuna gitme peşinde. Bunlar, dünya gündemine mutlaka düşecektir. Aslında iki gelişme de salt yerel değil, evrensel bakımdan da konuşulması gereken konulardır. Almanya, AB motoru, krizi fırsata çevirip büyüyen ekonomi ve Emperyalist sistemin önemli gücü haline gelen ülke olarak, oradaki seçimler mutlaka dünyasal da değerlendirme zorunluluğu da vardır. Enazından, Kapitalist yapı bakımından alınacak mesaj ile yerel düzeydeki kitlesel yönelişerle de önemlidir….
Irak Kürdistan Federe yapsında ise Bağımsızlık referandumu olacaktır. Bu salt ırakla değil, bölgesel dengeler, genel Kürt konumu ve evrensel örneklem bakımından da önemli sonuçlara gebedir. Kriz ve hat ta savaşlara yeni ivme kazandırma potansiyeli de sahipliği vardır. Çünkü, sınırlar değişme yanında, bağımsızlıkla en başta öteki Kürt konusu da tartışılma yanında krizle birlikte ateşlenecektir. Bunlar, her iki yerdeki sandık hikayelerinin romana dönüşme potansiyelinin kanıtlarıdır.****
Almanya klasik tekrarla, yeniden sandık başına gidiliyor. Fakat gariptir ki seçim probagandasının sönük, özellikle Merkelin kazanacağı inancı hemen hemen kesin gibi olması ve tartışılan aynen ki konular, sonuçta Almanya,kendi büyüklüğü ve önemi derecesinde, seçimelrde ayni karşılığı vermiyor. Burada, Almanyanın özellikle son Kapitalist krizi fırsata çevirip, ekonomideki büyüme olayı ile karşıtlarının seçenek olarak kitlesel yönelişi sınırlı olmasıyla, resmi partiler fazla politik seçenek sunamadı.
Alman seçimleri, eğer yapılan kamuoyu göstergeleriyle bitirilir ise resmen Merkel yeniden koltukta kalacağı görülüyor. Alman seçimlerinin en önemli göstergesi, Faşist parti Alternatifin nedenli oy alacağı kuşkularıdır! Yapılan kamuoyu yoklamalarında Alternatif partinin üçüncü parti olacağı, eğer Sosyaldemokratlarla Merkel hükümet kurarsa, ozaman da ilgili partinin de muhalefet olacağı sonuçları konuşuluyor. Bir de Almanya parlementosunda 6 siyasi partinin olacağı beklentisi vardır. Ancak, kesin olan, Kapitalist ekonomik kriz, AB içi güçlenme süreci, Merkeli resmen iktidara taşıyan önemli siyasal gelişmelerdir. AB lokomotifi ve ülkedeki uygulanan politika ile birlikte Merkel resmen kazançlı hale geldi. Buna, zayıflayan sendikalarla, artan ekonomik büyüme ikilemi ile kültürler çatışmasının yoğunlaşması ile muhavazakar kültürün de kitlesel karşılık bulması da önemli etken oldu….
Almanya, belli ki ayni politikayla yoluna devam edecektir. Kriz, Alman sermayesine iyice yaradı. Sosyaldemokratların kuyruğa takılması ve Neoliebraleşmesi de işe kolaycılık damıt tı! Tehlike işareti ise kültürler çatışmasının ve göçmen karşıtlığının Almanyada da karşılık bulduğu sonucudur. Alternatif partinin büyümesi ve üçüncü güç olma olasılığı, bize sınıfsal eksenden etnik kimliklere kayışın önemli faşist yükselişle birleşmenin önemli mesajıdır. Ekonomisi büyüyen ve iyice hegemonya alanı geliştiren Almanyada,sosyal muhalefetin göçmen düşmanlığı üzerinden faşist sosyal muhalefete evrilmesinin,kötü sinyalerinin de mesajlarını Almanyadan almaktayız. Bu eksende kimin kiminle kualisyon kuracağı veya daha doğrusu Sosyaldemokratların küçük ortak veya muhalefet ikilemdeki seçkileri, gelecekteki muhalefet faşist kitleseleşmenin konumunda da önemli turunsoluk yapacaktır.*****
Avrupada lokomotif ülke Almanya, parlemento seçimi için sandığa giderken, tartışmalarda silikleşme içinde Erdoğan gölgesi de katılırken, dibimizde şimdiden tartışılan ırak Kürdistan federal topraklarında bağımsızlık referandumuna da gidilme eylimi vardır. Son anda uzlaşma veya baskılarla erteleme olmaz sa bağımsızlık referandumunun da yapılacağı kesin gibi. Fakat, ABD gibi ülkelerin ne yapacağı halen net değildir….
Barzaninin bağımsızlık referandumu, tam bir kağos düyümler eklentielriyle doludur. Yasal Federal Kürdistan kurallarına bakarsanız, Barzaninin başkanlığı yaklaşık iki yıldır bitti! Yine ayni Barzani, sırf çoğunlukta değildir diye parlementoyu toplatmıyor! Daha da ileri giderek, parlemöento başkanının Erbile girmesine de engel oldu! Bu Barzani, kendi koyduğu yasaları dahi çiğnerken, birden bağımsızlık referandumunu gündeme getirdi.
Kürtler aslında bağımsızlık istiyorlar. Hayır diyecek halleri de yok. Fakat, yukardaki gerçekler ve yapılış zamanının koşulalrı nedeniyle, erken olduğunu söyleyenler de epey kesimler vardır. Ancak, kimse direk bağımsızlığa karşı çıkmıyor. Barzani, bu zayıflığı bilerek ve kendi geleceğine de oynayarak bu kartı masaya koydu.
İçsel dengeler böyle iken, ırak hükümeti de karşı olduğunu söyelrken, Barzani daha ileri giderek, tartışmalı bölgelerin de Kürdistan toprağına eklenmesini öne çıkardı. Kerkük veya bazı başka yerleşimler bunun kanıtları! Barzaninin yanında İsrail dururken, başta ABD,ertelemesine veya zamansız olduğunu uyarıyor. Buradaki ince nokta, ırak hükümetinde iran etkinliği karşısında birçok çevre, anti Şii politikası nedeniyle mezhepsel olarak Barzaniye direk karşı çıkmadıkalrı da görülüyor. Buna en direk karşı çıkan irandır! Türkiyenin söylediklerine herkes ikili yaklaşıyor. Barzaniyle Erdoğan yakınlığı, oluşan ilişkiler ve bile bile bu yolda olunmasına rağmen atılan adımlar, Türkiye konusundaki ikilem hep kuşkularla dolu olarak yaşanıyor.
Fakat, Barzani hareketini, öteki Kürt siyasal güçlere karşı da desteklendiği de malumdur. Türkiye dahi HDP karşısında Barzaniyle ortaklık yaptığını unutmayın. Yine, unutanlara anımsatalım: Erbil aslında Talabani güçlerinin elindeydi! Saddam tüm yasaklara karşın, nedense ikibinlerde Erbili işkal ederek Talabaniden Barzaniye devredilip, geri çekildiler. Bu siyasal durum dahi ırak Kürdistanında oynanan oynun tek boyutlu olmadığını gösteriyor.
Sonuçta, referandum hep tehlikelerle dolu yeni bir mayın yoluna doğru taşıyor. Bölgesel savaşları ateşleyecek, ancak herkesin herkesten korkma veya dikat etme politik konumlar nedeniyle kontrolu tepkilerin de yaşandığını görüyoruz. Çünkü, herkesin herkese karşı olup, ayni zamanda itifak yaptığı ikilemde, yeni bir kıvılcım, bölgesel başka yönlere doğru evrilir. Örneğin, iran müdahalesi ile ABD iran karşıtlı politikasını da tetiklemesine neden olma sonucu da vardır. Böylesi bir krizler yumağı ile ırak Federal Kürdistan bölgesi referandum kartıyla masada oynamaya çalışıyor. Tabi, sonuç sonrası yeni koşulalrın dünyadaki etkileri de başka bir konu. Ayni dönemde Katalonyadan iskoçyaya olan benzer referandumlar da sırada. Belli ki Neoliebral yapılanış kimlikler üzerinden de çatırdıyor.