yaklaşımlarÖzkan YıkıcıYeni ABD, İran ve Türkiye denklemleri zorlamaları – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Yeni ABD, İran ve Türkiye denklemleri zorlamaları – Özkan Yıkıcı

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

ABD başkanı Trump Beyaz saraya konduktan sonra, kendi destekleyici sınıf kesiminin çıkarlarına yönelik, politik ayarı yapmaya başladı. Atadıkları isimlerle, aldığı kararlarla, adeta yeni siyasal açılımın da yönünü yansıtmakla meşkuldur. Tarisel olarak tıpkı ikinci Buş dönemi gibi, resmen Amerikan devlet içi kurumsal bazı yeniden yapılanmaları da izliyoruz. Kimisi bunu görmezden gelirken, kimisi de bunu anlayarak, yeniden Amerikancılığa soyunup, pastadan pay almakla meşkul haldedir. Önümüze gelen değişken görünümlü adımlar ve açıklanan bilgiler, nasıl yeni dünyanın şekilenme tehlikelerini de işaret ediyor. Şimdiden belli oldu ki ortadoğuya yangını söndürme değil de ilgili ateşi ateşleyecek benzin dökülmeğe hazırlanıldığı anlaşılıyor. İlan edilen düşman veya bölgesel hegemonya araçları, bize yeniden yanan Ortadoğu yöresine, ateşleyici benzinin dökülmek üzere olduğunu işaret ediyor.

Trump koltuğa oturup, hem yeni esrumanları çalmakla uğaşır, yeni siyasal orkesraya senfoni yazmaya çalışırken, en başta devlet içi ayarı tuturmağa çalışıyor. Orkesranın eseri çalmadan önce, yaylı ve telli esrumanların akorlarının yapılması gibi ilk ayarların ayak seslerini, bozuk tellerin oynanarak uyumlaştırılmasını dinliyoruz. Tabi fıkrada olduğu gibi: “akorlama sesçerinin en iyi müzik olduğu” anlayışı da dünya politikacısında yaşanmaktadır! Bunlar elbet alınan kararlar ve çıkan çatışmalarla anlaşılıyor. Bunu izleyen, örneğin Ceyda Karan şu ikili kararı yakaladı: “Trump, terörist Ortadoğu gurupları olarak iran Devrim muhafızları ile Müslüman kardeşleri ilan etmek istiyordu* Ancak, çıkan çelişkiler sonucu Müslüman kardeşleri bu listeye sokmadı! Bunu iyi okuyamayan Amerikan liberaleri ise alkışladı”! Benzer görüşler dünya haber akışına takılı kalıp savruldu.

Başka bir gerçek de şu: Amerikan başkanı Erdoğandan Sudi Selmana telefonla görüştü. Bölgede güvenlik bölgeleri ile irana karşı itifaklı sert tavır konusunda görüşmeler yapıldı. Akabinde Erdoğan Körfez ülkelerini ziyarete çıkıp, fırsatı kollama atılımına girdi. Cenk Akabay bu eksendeki dolaşımı Sudi ve Türkiyenin gayet hızla başladığını özetliyordu! Böylelikle aslında israilin temel stratejisi olan irana yönelik temel eksen, Trumpla resmen bölgesel güçlerin hareketiyle adım atıyor. CİA başkanı önce Türkiye ve ardından Sudi ülkesine gidiyor! Erdoğan Körfez ülkelerini ziyaret ediyor* Yemene gidrek dozajı artan Sudi eksenli saldırılar yoğunlaşırken, Amerikan Basra körfezsi yönündeki iran gemisine müdahale etmek istedi! Bilmece yine Rusya Amerikan Suriye ekseninde takıldı….

Trump yeni bölgesel hesaplarla ve Amerikan devlet içi güçlerin çelişkisiyle birlikte yeniden hegemonya mücadelesine soyunuyor. Önemli çelişkileri ise yutuyor. İslam teröri denip, bunun finansman kaynak merkezi Sudielrle yeniden ortak davranma çelişkisi hala devam ediyor. Yöneliş, yeniden iran. Bunun mesajı ile net! BOP projesine zorlayarak devam edilecek. Buda Suriye taşları yeniden oynayacakken, İsrail daha açık politik saldırgan roluna hazır olarak beklemektedir. Bölge hakları neder bilmem!

Bu ilişkiler Türkiye için önemli! Çünkü, ilk perdedik Müslüman Kardeşler ve geneleştirilerek siyasal İslam terör yerleşkesi, kendi için tehlikeler içeriyordu. Kendine gelmese de bölgesel itifakcıları bakımından önemli sorunlara adaydı. Bu noktanın kırılması Erdoğanın işine yaradı. Hem yeniden Körfez ülkeleri kartına sarılırken, gerektiği anda fırsat bulunca Rus eksenli Suriye kartından kayarak, İsrail merkezli yeni itifak zeminine de kavuşma olasılığı yeniden oluşuyor! Burada Rusların Amerikan iran düşmanlaşma çizgisine bakışının oldukça önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Yine belli oldu ki pek konuşturulmayan yemen pimi daha da çekilecek! Sudilerin direk müdahaleleri ve ABD füzlelerinin Yemene ulaşacağı kesin. Bu noktada irana karşı düşmanlık çizgisinin de çizileceği malum. Yemen bir anlamda Sudilerin hegemonyasıyla irana karşı Suni itifaklaşmanın daha da derinleşeceği merkez olacağı anlaşılıyor.

İranın buradaki tavrı, Rusların bu yeni oyundaki irana karşı takınacağı tutum ve bölgesel ülkelerdeki halkların göstereceği tepkiler, yeni Amerikan macerasının bölgesel koşullardaki yeşerme olasılığına katgı yapacaktır. Belli olan, israilin arkadan müdahil veya gerektiğinde katıldığı bölgesel krize, iran eksenine yoğunlaştıkça, daha açık katılacağı anlaşılıyor. Buna öteki İslamcıların nedenli yakınlık göstereceği de sorgu işaretli! Yeniden Türkiye ve Sudiler bu oyuna hazırlanıyor. Halbyuki Trump IŞİD işareti yaparken, temel eksene korken, ıŞİD karşı en yoğun savaşan iranın olduğunu da hep göz ardı ediyordu. Belli ki temel BOP projesinde Suriye işi bitirilmediği halde iran pimi çekme hesapları daha bir yoğunlaştı. Özellikle Suriye oynunda iranın etkinleşmesi, hizbulahın bölgesel gerçek haline gelipn önemli haklarca senpatiyle karşılaşması, Amerikan sermaye kesimlerini ürkütüyor!

Bölgesel güç olan Türkiye anayasa referandumla rejim değişimine hazırlanıyor. İranda da seçimler yaklaşıyor. Özellikle artan Amerikan tehtitleri ve bölgesel ısınan sular, yeniden iranda “Amerikaya ölüm” sloganlarını da meydanlarda haykırtıldı! Bunlar baharda Ortadoğunun yeni bir yangına hazırlığın önemli sinyaleri. Bakalım halklar buna da “buyurun mu” diyecek.

Bölgeği bilmem; ama Kıbrısda belirli kesim, hemen Amerikancı görünüp, işbirlikten gereken payı almaya hazırdırlar. Her kılığa girmeği de gayet güzel öğrendiler. Şimdiden yeni elbiselerine hazırlanıp, sadece renginin açıklanmasını bekliyorlar. Bu dünya bize daha neleri yazdırtacak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin