.Yeniçağyeniçağ güncelKızıldere katliamının 44’üncü yıldönümü nedeniyle anma gecesi düzenlendi
yazarın tüm yazıları:

Geceye Türkiye’den konuşmacı olarak Devrimci Yol liderlerinden Oğuzhan Müftüoğlu katıldı

Kızıldere katliamının 44’üncü yıldönümü nedeniyle anma gecesi düzenlendi

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

kizildereanmasi (1) - w kizildereanmasi (2) - w kizildereanmasi (3) - wBundan 44 yıl önce Türkiye devrimci hareketini boğmak yok etmek için gerçekleştirilen Kızıldere katliamı ve katliamda öldürülen devrimciler dün akşama Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) 50 yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen gecede anıldı.

Gece tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Geceye Konuşmacı olarak o dönemde devrimci hareket içinde olan ve daha sonra Türkiye tarihinde en yaygın örgütlenmeye sahip olan Devrimci Yol Liderlerinden Oğuzhan Müftüoğlu katıldı.

Gecede 44 yıl önce olan ve “Tam bağımsız Türkiye”, “Kahrolsun Emperyalizm”, “Kahrolsun Faşizm Bütün Halklar Kardeştir” şiarlarıyla örgütlenen Türkiye Devrimci hareketini yok etmeye yönelik katliamın konuşulması ölenlerin anılması yanında, bugün ve bugünden sonra yapılması gerekenlere yönelik değerlendirmeler de yapıldı.

Kendisi de o dönemde THKP/C yönetiminde bulunan daha sonraları Devrimci Gençlik ve Devrimci Yol liderlerinden Oğuzhan Müftüoğlu Kızıldere katliamına yönelik kısa anlatımından son dinleyicilerin katkı koyması veya soru sormasına olanak sağlandı.

Kısa bir sinevizyon gösterisi yapılan gecede, konuşmalar süresince Kızıldere katliamı, katliama giden süreç, katliamı gösteren ve katliam sonrası yapılan değerlendirmeleri içeren fotoğraflar yansıtıldı.

Gençler, 68 ve 78 kuşağı devrimci hareketleri içeresinde yer alan kalabalık bir grup tarafından izlenen geceye siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendika başkan, yetkili veya temsilcisinin katılmadığı dikkati çekti.

“Kahrolsun Faşizm” , “Bütün Halklar Kardeştir” pankartlarının asıldığı anma gecesinde Kıbrıslı Devrimciler adına konuşan Hamit Aygün, Kızıldere katliamı ve onun Kıbrıslılar tarafından nasıl algılandığı, sahiplenildiğini anlattı.

Türkiye’nin o güne kadar yetiştirdiği önder kadroların bilerek istenerek yok edilmek böylece daha başlamadan devrimci hareketi boğmak amacıyla gerçekleşen Kızıldere katliamının bu anlamda büyük ve önemli bir kayıp olduğu değerlendirmesi yapılan gecede; Kızıldere’nin bir başka yönüyle kararlılık, devrime adanmışlığın adı olduğu vurgulandı.

Kızıldere’nin devrim adanmışlık, kararlılık yönüyle kendinden sonra gelen devrimci kalkışmalara ve örgütlenmeye önemli katkılar yaptığı tespitinde bulunulan gecede, olayın bir başka önemli yanının ise farklı örgütler (THKP/C ile THKO) ortak eylem gerçekleştirebilme başarısı olduğu kaydedildi.

Bu olumlu ortak etkinliğe karşın Türkiye Devrimci hareketlerinin daha sonraki yıllarda bu ortak eylemlilik geleneğini sürdürememesi eleştirisi de yapıldı.

 

Ne olmuştu

12 Mart Muhtırası sonrasında idama mahkum edilen THKO liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ile Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek amacıyla harekete geçen THKP/C önderi ve teorisyeni Mahir Çayan önderliğindeki her iki örgütten 10 Türkiyeli devrimci Niksar ilçesinin Kızıldere köyünde yakalama gereği duymadan katledilmişlerdi.

Türkiye tarihine Kızıldere Katliamı olarak geçen olayda bir tek Devrimci Gençlik Derneği Başkanı Ertuğrul Kürkçü sağ kurtulmuştu. Kızıldere katliamında öldürülenlerin isimleri şöyle:

“Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Sinan Kazım Özdoğan, Ertan Sarıhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Hüda Arıkan”

Kızıldere katliamından sonra Mayıs 1972’de Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idam etmişti.

 

Konuşmaların tamamının ses kaydı:

http://onedrive.live.com/redir?resid=BE00023BFD370407!117426&authkey=!ALwQqSjCX6tWq6s&ithint=file%2cm4a

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin