iktibastransformStavros Panagiotidis: Yunan Hükumetinin Paralel Programı
yazarın tüm yazıları:

Stavros Panagiotidis: Yunan Hükumetinin Paralel Programı

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

syrizaGeçen Eylül’de yapılan seçimlerde, seçmenler SYRIZA’nın iki eksene dayanan yeni siyasi programını kabul etti: olumsuz sonuçlarının azaltılma çabalarıyla birlikte Troyka’nın şantajıyla imzalanan anlaşmanın uygulanması ve her alanda halkın gündelik yaşamını iyileştirecek bir dizi politikayı ve yeni bir tür devlet işleyişi ve ekonomik gelişme için temel ön koşulları içeren bir Paralel Programın inşa edilmesi.

Paralel Programın uygulanmasına başladı. En temel bazı öğelerini sunabiliriz.

En büyük reform sağlık alanında yapıldı. İki hafta önce geçen yasayla birlikte şimdiye dek büyük bir mali yükün altına girmeden kamu sağlık sistemine dâhil olması mümkün olmayan 2,5 milyon sigortasız, bundan sonra tamamen kapsamda olacak. Bu adım, sağlık tedavisi eksikliği nedeniyle acı çeken hatta ölen insanların bu kabul edilemez durumuna bir son veriyor. Aynı zamanda kamu hastaneleri 2009’dan bu yana ilk defa, sosyal refah alanında büyük bir fırsat yaratarak tekrardan sağlık personeli almaya (şimdilik 3,500 kişi) başlayacak.

Hükumet aynı zamanda çok sayıda haneye parasız elektrik ve su hizmeti sağladı ve hatta geçmiş borçları sildi. Ek olarak işsizlere parasız ulaşım, 148,000 kişiye parasız market malzemesi sağladı ve 200,000 öğrenciye sıcak yemek sunmayı ve ülke çapında 30 belediyede Sosyal Dayanışma Geliri projesi kurmayı planlıyor.

Kamu eğitimi alanında ise bu yıl özel eğitime gerek duyan çocukların okulları için işe alınan öğretmen sayısı rekor seviyede ve üniversiteler 2010’dan bu yana ilk defa kalıcı öğretim personeli (500 doktoralı) istihdam edebilecek. Büyük kısmı doğrudan Avrupa Yatırım Bankası tarafından ülkenin borcuna eklenmeden sağlanan yeni bir vakıf, ülkedeki bilimsel araştırma çalışmalarına büyük bir katkıda bulunacak 300 milyon avroluk araştırma yatırımı, neredeyse kullanıma hazır. Bu aynı zamanda son zamanlarda ciddi bir şekilde ülkeyi etkileyen beyin göçünü durdurmak ve genç Yunan bilim insanlarının Yunanistan’da kalmasını ve çalışmasını sağlamak için büyük bir fırsat sunuyor. Fransa gibi ülkelerde GSYİH’nin %10’u kadar bir katkı sağlayan dayanışma ekonomisi ve kolektif yönetilen işletmelere dair önümüzdeki haftalarda sunulacak yeni yasanın da hedefleri arasında mali kalkınma da bulunuyor.

24 Şubat’ta Yunan parlamentosu çok önemli bir yasayı daha kabul etti. Yönetsel Reform ve E-Yönetişim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu yasa şeffaflık, meritokrasi ve kamu yönetiminin etkinliği üzerine. Bu yasa, kamu yönetiminin parti üyeleri için profesyonel istihdam alanı olduğu yönündeki inancı yıktığı için Yunan kamu yönetiminin modernizasyonu yolunda önemli bir adım oluşturuyor. SYRIZA bu reformu Yunan devletinin particiliğini bitireceğini umarak destekliyor. Parti, aynı zamanda bu reformun her türlü politik kayırmaya son vereceğine inanıyor ve Yeni Demokrasi’nin bazı küçük, belirli maddeler hariç neden desteklemediğini anlamıyor. Muhalefet partisinin yeni lider K. Mitsotakis, yıllardır parlamenter olmasına ve Yunanistan politik tarihinde uzun süredir yer alan bir aileden gelmesine rağmen particilik ve kayırmanın düşmanı olarak görülmeyi istiyor. SYRIZA, Mitsotakis’in sözlerini eyleme geçirme fırsatı olduğunu ama sonuçta bunu kullanmadığını söylüyor.

Çeviri: Kontra Salvo

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin