arşivUlus IrkadBunalımlar diyarı Nijerya – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Bunalımlar diyarı Nijerya – Özkan Yıkıcı

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Aslında son yılarda Nijerya diayrından sık sık katliyam haberleri uçuşuyordu. Medya sadece “korkunç katliyam” duyurusu ötesine geçmiyordu. Fakat: geçenlerde kaçırılan yüzlerce küçük kız çocuğu olayı; birden Nijeryayı dünya gündemine daha etkin duyarlı ülkesi haline taşıdı. Kızları kaçıran “Boko Haram” örgütünün, bunları köle gibi davranarak satacağı veya milisler le evlendireceği açıklaması üzerine, dünyada duyarlı yankı getirdi! Ne tuhaftır ki kapitalist patronlar ayni süreçte Nijerya ülkesinde toplanıp “ekonomik gelişmelri” tartışıyorlar! Daha paradoksal olgu ise ekonomi büyümede Nijeryanın Afrika birincisi olduğu raporu da yayınlanıyordu! Doğrusu çelişkili gelişmeler kafaları karıştırmaya yetiyordu. Ekonomik büyüme ve kaçırılan çocuk kızlar! Buna ek olarak; Nijerya devletbaşkanının konuyu küçümseyen davranışı da mutlaka eklenmelidir. Oysa Amerika ve İngiltere müdahale için Nijeryada olduğunu da son olarak açıklıyordu. ***

Afrika haberleri kolay kolay gündem olmaz. İsterse en kanlı katliyamlar veya acımasız yoksuluk ölümleri olsun; Dünya kolay kolay konuları gündemine taşımaz. Yoksular ve sömürgecilik diyarı Afrika dünyanın öteki madalyon yüzü olmaktadır. Büyüklüğü ve petrol zengini Nijerya da bunun dışında değildir. Hatta Nijerya çoğu Afrika ülke sorunlarına da direk dıştan müdahale eden ülke olduğunu da bilmek gerekir. Liberyadan Siyeree leoneye dek birçok ülkenin iktidar yapısında Nijeryanın harcı vardır! Fakat Nijerya kurulduğu günden beri de hep çalkantılarla yaşadı durdu. Son olay ise ülkede gerilen ve dini temelre doğru oturan ayrışmanın yansımasıdır. Ülkenin zengin Petrolu ve sistemin nifus alanı mücadele ekseninde oluşu; çelişkilerin hep derinlikli yaşamasına neden oldu. Petrol sömürüsü için ülkeye yerleşen şirketlerin braktığı kirlilik ve yoksuluk; ülkenin hegemonya kavgasındaki tarihsel mücadele gibi unsurlar, ülkeyi hep bunalımlar diyarı haline getirdi. Hatta zaman zaman kamusal uygulama yapmak isteyen Nijerya hükümetlerini; bizat İMF eksenli müdahaleler le devrilip cuntalar döneminin de yaşandığına tanık olduk.

Son dönemde Nijerya kısgaca alınan deve dönüştü. Petrol tekelerinin hegemonya mücadelesi ile ülkede yaratılan sorunların oluşturduğu kabilelere dek uzayan kavgalar! Ayrımların dini eksene gelişip güney kuzey farklılıklarının yeni yapısal örgütleri oluşturma ikilemleri; Bunlar Nijerya üzerinde karabulutları iyice yoğunlaştırdı.

Nijeryayı incelrken birden garip bir buluşmaya tanık oldum* ikibinler dünyasında gelişmeye başlayan Kültürler çatışmasının adeta yansımasını orda da yakaladım. Şuanda tartışılan korkunç örgüt “Boko Haram” bu tarihlerde oluşmaya yoğunlaştı! Dikatimden kaçmadı: Bazıları benim “paranoyan” diye bilir! Nedense Emperyalist sistem Kültürler çatışmalı stratejiyi seslendirdikten sonra; bunu Buş dönemi ile yürürlüğe koyarken; birçok geniş Coğrafyalı ülkelerde ciahtcı tipi “Radikal İslam” örgütler etrafta mantar gibi yeşerdi. Boko Haram da ayni dönemde Nijerya da oluşmaya başladı! Ayni dönemde Elkayde, Elnusra, Pakistandan Maliye birçok “Radikal İslam” örgütü ortaya çıktı. Daha vahimi; bunların çoğunun kökeni de Afkanistan Cihatının neferlerinden oluşma durumudur. O  Afkanistan ki Amerika ile sonradan Radikal adını alan örgütler saydamlaşmış cepede birlikte oluyorlar. Kültürler çatışması tetiklenmesi ile “Radikal İslam” örgütlerinin yayılması; kuşkularımı hep belirli noktaya getirdi. Tabi dağınık ve yapısal özelikleri nedeni ile bu yapılar kontrolsuz veya gerektiğinde “lipya Suriye gibi” sistemle itifaklaştığı da görülüyor.

İlgili genel bilgiler le Nijerya Boko Haram örgütünü düşündükçe daha bir kağoslu döngüye giriyorum. Elbet dinin siaysalaşarak otoriteleşme veya Örgütsel yaşama müdahalesinin neleri yaratacağı zaten malumuz dur! Herzaman dinin politikleşmesinin çok tehlikeli olduğu, örnekler le tarih doludur. Oysa özelikle İslam Emperyalist nifus alanı mücadelesinde hep Emperyalist çıkarlar için kulanıldı. Sola veya Ulusalcılığa karşı din hep sistemin önemli dağarcığında olan mavzeme halindeydi. Birçok ülkede dini ayrışmalr nifus alanı veya rekabet hegemonyasında oldukça tetiklendi. Nijerya da özelikle İngiltere ve Amerika petrol kaynakları nedeni ile de hep dinsel ayrımlar ile kabilelerin çelişkileri hep destekler le teşvik edildi!

Boko Haram Nijeryada ki din ayrımı üzerinden gelişen, ülkedeki batının yaptığı pisliklere karşı dinsel olguların kulanıldığı garip bir gerici içeriği vardı. Unutmadan; batılılar Soviyetlere karşı biraz kayan Nijeryayı İslamcıları tetikleyerek veya İngilizlerin darbe yaparak engelediği de bilinsin! Ekilen sömürgecilik tohumları ile tetiklenen gericilik ile ülkenin kontrolu sonucu da Boko Haram gibi bir örgüt de oluştu. Dinsel farklılıklar ile gerici oluşumlar genelde pek göze sokulmadı. Petrol tekelerinin yaratığı faciyalar da pek seslendirilmedi. Hatta son olayda olduğu gibi; Nijerya yoksulukla boğuşurken, büyüyen sermaye rakamları ile ülkenin örneklem gösterilme paradoksu da yaşanıyor.

Boko Haram örgütü köktenci İslamcı olmanın ve batıya karşı nefreti de yeşerterek, kendine has kuraları işletiyor. Dinin köktenleşip siaysalaşması ise şeryatın gündeme taşınmasını yaratı. Ülkedeki derin çelişkielr ve yoğun dinsel ayrımlar sonucu da neyazık ki tabanı da oldu. Daha önceleri ülkede okular yakıldı, korkunç katliyamalr yapıldı! Dünya fazla önemsemedi. Şimdi ise yoğun kaçırılma sonucu konunun cidiyeti iyice artı. Tam bu anda başka bir çakışma da gelişiyordu. Emperyalist güçler Afrikaya yerleşiyor. Mali, Nijer ve Orta Afrikaya askeri güçler batılılar tarafından gönderildi. Yeni bir Afrika askeri strateji geliştiriliyor. Dikat edin; son Nijerya olayları sonrası hemen görülmedik hızla Amerika ve İngiltere bölgeye gitikelrini açıklıyorlardı! Olay kadar, geliştirilen politik dış durum da düşündürücüdür. Hele kızların kaçırılmasının yaratığı insani duyarlılık sonucu; Nijerya müdahalesinin de koşulu oluşmakta kolaycılık yaratmaktadır. Yine Dikate gelmesi gereken; Kızların kaçırılma dönemi ile Nijeryada Uluslar arası konferansın ekonomik alanda yapılması oluordu. Buna ek olarak; Niejrya devletbaşkanının gayet normal takındığı tavır ise olayın ardında çok düşünülecek soru brakıyor!

Tüm bunlar bir gerçeği gizlemez; dinin siaysalaşıp harekte geçtiği anda neleri yapacağı belli. Hele katliyamlar ile inancın birleşmesi de işin cabası oluyor. Dinin inancı ile tabuların politik hareket alanı olma sonucu da BOKO HARAM gibi örgütleri yratıp, bunarlın bedelini de insanlar ödüyor. Ama ısrarla ve ısrarla da islamın siaysalaşma olayında Uluslar arası sermaye çıkarı ile Emperyalist stratejik durumları sakın ola unutmayın. Bakın; Kültürler çatışmalı stratejiler sonrası Buşun uygulamaya koyduğu plan la birden tüm bölgeyi “Radikal İslam” örgüleri mantar gibi sardı. Burda bir bağdaşlık olması gerekmezmi! Hele Ortadoğu olayında Sudilerin itifak durumu, Erdoğanın siaysal model olarak öne çıkarılması, Cihtcılarla bazen flört bazen karşıt oyunu neleri bize anlatmaz ki! Nijerya ise zengin Petrolu, kocaman nifusu ile ceptelefonu tekelerin tüketim alanına girişi düşünülür ise bunların üzerina Boko Haramı eklersek; Nasıl bir Nijerya beklerdiniz!

Dünya şimdi Nijeryayı konuşuyor. Boko Haramın kaçırdığı kızların sonunu insani bir duygu ile merakla bekliyor. Her yönü ile duygusal bir olgu ile duyulan Haram nefreti oluştu. Hatta ayni çizgide olan İslamcılar dahi farkında olmadan kendilerini eleştiren tutuma sokuldu. Amerika ve İngiltere hemen “müdahale edeceğiz* yardıma hazırız” hızlı tavrı gösterdiler! Ekranlar hep “Boko Haramın” ne tehlikeli örgüt olduğunu anlatıyor. Elbet konulan Ortadoğu ile Afrika Asya açılımlı Emperyalist politika altında dinin kültürler çatışmalı stratejik uygulamaları,neyazık  böylesi korkunç tablolar yaratıyor. Nijerya kocaman nifusu ve zengin Petrolu ile dinsel kağosa ve kabile kavgaları içinde, sermayenin braktığı kirlilikelrle boğuşuyor. Hstalıklar, yoksuluklar, doğa kirlilikleri ve gidrek derinleşen bölgesel çatışmalar, kabile uyuşmazlıklar la çalkalanıyor. Sancılar artıyor ama mehlemi olmayan bir hastalığın pençesinde bocalıyor. Olayı yaratanlar ve pastasını yiyenler ise “size yardıma hazırız* Çok başarılı bir ekonomi uyguluyorsunuz” reçetelerini yazıyorlar. Peki kaçırılan şu kız çocukalrı veya diri diri yakılan insanalr bu taplonun neresinde? Milyarları kapan tekelerin braktıkalrı havzadaki pisliklerin yaratığı sağlık sorunalra nedemeli? İşte Nijeryanın sistemin çenberinde brakılan bazı gerçekleri.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin