.YeniçağmanşetDoğrudan Ticaret Tüzüğü talebi bahane, gerçek niyet statükonun derinleştirilmesi
yazarın tüm yazıları:

Doğrudan Ticaret Tüzüğü talebi bahane, gerçek niyet statükonun derinleştirilmesi

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Yürütme Kurulu, Doğrudan Ticaret Tüzüğü tartışmalarını değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Bir kez daha, Doğrudan Ticaret Tüzüğü tartışmaları alevlenmiştir. Kıbrıs’ın kuzeyinde her şeyi unutturma girişimi ile kafalar sürekli olarak karıştırılmaktadır.

Döneminde Talat’ın ‘devletimiz var, giriş çıkışı biz yaparız’ içerikli açıklaması ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nden ne amaçlandığını aslında net ortaya koymuşlardı ama bunu gizleyerek ‘ambargoları kaldırın’ sloganları altında yeniden gerçek niyetleri saklayabileceklerini düşünmektedirler…

Aslında gerçek niyet, tanınma ile ilgili bir girişim daha yapmaktır.

Bir kez daha vurgularız ki Doğrudan Ticaret Tüzüğü aslında Yeşil Hat Tüzüğünün bir devamı, bir benzeridir, reddedilmesi mantıklı değildir. Tartışmada eksik olan, tartışmalardan saklanan konusu ise Kıbrıs’ın kuzeyinden mal çıkışı yapıldığında uygulanacak işlemlerdir yani Mağusa Limanının statüsüdür.

Bu noktada;

– Bir hava veya deniz limanının uluslararası ticarete açılması için ona sahip olan devletin bunu yasal olarak kararlaştırması ve uluslararası kuruluşlara bildirmesi şarttır,

– O limanda yapılan işlemlerin yasal olması ve uluslararası denetime açık olması şarttır, ve

– yasal olmadıkları için bir limana yasal olarak sahip olamayan birçok tek yanlı bağımsızlık ilan etmiş bölge vardır.

Bu nedenlerle Mağusa limanının uluslararası hukuk çerçevesinde yasasallaştırılması uluslararası etkisi olan bir şeydir. Bu nedenle konunun hassasiyeti buradan kaynaklanmaktadır ama birilerinin yüksek sesli bağırarak bunu örtme uğraşına girdiği anlaşılmaktadır…

Bu noktada ortada iyi niyet varsa Mağusa Limanın AB denetimine verilmesi ve bu çerçevede Doğrudan Ticaret Tüzüğünün uygulanması en makul olandır. Bu noktada Maraş’ın da yasal sahiplerine iadesi ve Mağusa Limanın açılması önerisinin hala masada olduğu ve uygulanabilirlik açısından en makul önerinin bu olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır.

Yukarda da vurguladığımız gibi hedefleri, Doğrudan Ticaret Tüzüğünü de kullanarak tanınma ile ilgili bir adım daha atabilmek, Kıbrıs’ın kuzeyindeki statükoyu derinleştirmektir.

YKP, Kıbrıs’ta bir çözümün acilliğine bir kez daha vurgu yapar, bu ve benzeri anomalilerin ortadan kalkmasının yegane çözümünün Kıbrıs’ta bulunacak bir antlaşmaya bağlı olduğuna olan inancını tekrarlar…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
368AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin