KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, “yarışmacı anlayışla eğitimi rant aracına, çocukları yarış atına dönüştüren gerici zihniyeti şiddetle protesto” ettiklerini ifade etti. Açıklama şöyle:
Yarışmacı anlayışla eğitimi bir rant aracına, çocuklarımızı yarış atına dönüştüren gerici zihniyeti şiddetle protesto ederiz.
Kolej giriş ve üniversite giriş sınavlarının varlığına çözüm bulamayan ve çocuklarımızı deneme tahtasına dönüştüren çağdışı zihniyetlerin toplumumuz üzerinde yarattığı yıkım devam etmektedir. Önceleri seviye tesbit sınavı adı altında gizlenen kolej giriş sınavları birden çok aşamaya yayılarak devam ettirilmektedir. Çağ nüfusunun %10’unun kabul edildiği kolejlere öğrenci almak için ortaya konan bu çarpık uygulama öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve velilerimizi baskı altına aldığı gibi eğitim sistemini de dinamitlemektedir.
Kolej giriş sınavları öğrencileri, öğretmenleri ve okulları başarı düzeyleri ile ölçmekte ve öğrencileri, okulları ve öğretmenleri başarılı-başarısız diye ayrıştırmaktadır. Bu anlayış bazı okullarda öğrenci yığılmasını getirirken, bir kısım okulda da sistematik olarak öğrenciler azalmaktadır. Bu başarı ölçütü Eğitim Bakanlığı’nın da dikkate aldığı önemli bir kriter durumuna gelmiş ve sistemin bozulmasının temel nedenlerinden biri haline gelmiştir.
Devlet okullarının önceliği kolej giriş sınavları olmuş, yaparak yaşayarak öğrenme unutulmuştur. Test ezberleme ve soru çözme eğitimde amaç olmuş, ezberci sistem yerleşmiştir. Bu sebepten dolayı okullardaki resim, müzik, beden eğitimi, spor ve kültür faaliyetleri ihmal edilmektedir.
Devlet okulları altyapı yetersizlikleri ve maddi imkansızlıklarla boğuşurken, bir yandan da kolej giriş sınavlarına endeksli nitelik değerlendirilmesi bu okulları işlevsiz kılmaktadır. Bu anlayış ve kolej giriş sınavlarında yaşanan oldu bittiler sebebi ile özel okullar devletin de desteği ile teşvik edilmektedirler.
Ailesinin maddi durumu ve coğrafik konumuna bağlı olarak zaten eğitimde fırsat eşitsizliği yaşamakta olan çocuklarımız, yukarıda bahsedilen tüm bu olumsuzluklar da eklenince kolej sınavı yarışlarına katılmak zorunda bırakılarak, 11 yaşında sistemin kurbanı durumuna getirilmişlerdir. Yaratılan yapay engellerle çocuklarımız başarılı veya başarısız olarak damgalanmakta ve bu şekilde stres olmakta, beyinleri yıkanmakta ve psikolojik bunalıma girmelerine sebebiyet verilmektedir. Bu anlayış, çoçuklarda arkadaşları ile sürekli olarak yarışan, bencil kişilik gelişimine yol açtığı gibi çocukluklarını yaşamalarına da izin verilmemektedir.
Yaratılan özel ders rantı yıllık 30 milyon T.L’yi aşmış durumdadır ve aileler maddi sıkıntıya sokulurken, çocuklarını özel dersten özel derse götürüp getirme yüzünden çocuklarla aile kendilerine ayıracak zaman bulamamaktadırlar.
Çok yönlü olarak toplumu yıkıma götüren, edilgen, bencil bireyler yaratan kolej giriş sınavları ve yarattığı rant düzeni derhal ortadan kaldırılmalıdır. Çocuklarımızın potansiyellerini ortaya çıkaran çağdaş, bilimsel ölçme değerlendirme yöntemleri ortada dururken, bu rantçı sistemi devam ettirmek, sistemin içindekilerin de ranttan yararlandıklarının açık göstergesidir. Tüm bu nedenlerden dolayı koleje giriş başta olmak üzere tüm yarışmacı sınavlar derhal kaldırılmalıdır.