ekolojiekoloji haberNükleer enerjiden uzak durulmalıdır
yazarın tüm yazıları:

Nükleer enerjiden uzak durulmalıdır

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

ktmmobKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ve Birlik üyesi Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Makine Mühendisleri Odası (MMO), Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası (MMJMO), Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) ile Çevre Platformu, bugün “Nükleer Enerjiden Uzak Durulmalıdır” konulu basın toplantısı düzenledi.

KTMMOB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Zihni Turkan, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emir Taşçıoğlu, Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Bora Tüccaroğlu, Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ertan Akün, Çevre Mühendisleri Odası Yazmanı Yasemin Çobanoğlu ile Çevre Platformu Sözcüsü Doğan Sahir katılarak, konuşma yaptılar.

Konuşmacılar, Türkiye’de Akkuyu sınırları içerisinde yapılmak istenen nükleer santralin, Kıbrıs’a çok yakın olduğunu, yaşanabilecek olumsuzluklardan etkilenileceği üzerinde durarak, nükleer enerjinin tehlike ve risklerini anlattı.

 

TURKAN: “KANSERE YOL AÇABİLİR”

KTMMOB Genel Başkanı Zihni Turkan, Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santralin 2019 yılında bitirilmesinin gündemde olduğunu belirtti. Turkan, atıkların suya ve toprağa karışarak, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, kansere yol açabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın doğasını, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek santralle ilgili görüşlerini aktarmak için basın toplantısının düzenlendiğini belirten Turkan, yetkililerin ve sivil toplum örgütlerinin de tepki koymasını istedi.

 

BEKTAŞ: “KABUL EDİLEMEZ”

ÇMO Başkanı Nilden Bektaş hazırlanan ortak basın bildirisini okudu. Bektaş, Türkiye’nin Kıbrıs’a yaklaşık 110 kilometre mesafede Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu mevkiine nükleer enerji santrali inşa etmeye hazırlandığını belirtti.

Dünya ülkelerinin birçoğunun, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle nükleer enerjiden vazgeçme eğiliminde olduğunu söyleyen Bektaş, “Türkiye’nin nükleer enerji santrali kurmaya karar vermesi kabul edilemezdir” dedi.

Akkuyu’ya kurulacak nükleer enerji santralinin 25-30 km yakınında aktif bir fay hattı bulunduğuna işaret eden Bektaş, deprem kuşağında olan bölgeye nükleer santral kurulması kararının rasyonel akılla bağdaşmağını kaydetti.

Santralden herhangi bir nedenle yayılabilecek radyasyonun yakında yaşayan insanlar ve tüm canlıların yaşam kalitesini tahrip edebileceğini belirten Bektaş, “Nükleer santral inşası, bölgede var olan ve gelecekte var olacak kuşakları doğrudan ve sonu olmayan bir radyasyon tehdidine mahkum etmek anlamına geliyor” dedi.

Mersin’in Yeşilovacık beldesinde bulunan Yeşilovacık Limanı’nda genişletme ve dolgu çalışmaları yapıldığını, nükleer santralden önce bölgeye iki termik santral ve bir de çimento fabrikası kurulduğunu söyleyen Bektaş, bu faaliyetlerin bölgedeki kıyı ekosistemine geri dönülmez zararlar vereceğini, koruma altında olan Akdeniz Foku ve Kaplumbağaların ciddi tehdit altına gireceğini vurguladı.

Bektaş, olası bir kaza durumunda ülkenin nasıl etkileneceğinin araştırılması ve bilimsel veriler ortaya konması gerektiğini ifade ederek, nükleer santral itiraz sürecinin Türkiye sınırları içerisinde devam ettiğini, Kıbrıs’ın da bu sürece dahil edilmesi, görüş alınması ve bu doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Bektaş, nükleer enerji yerine doğayı koruyan güneş santralleri ve rüzgâr türbinlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

 

TAŞÇIOĞLU: “SORU İŞARETLERİ ARTIYOR”

MMO Başkanı Emir Taşçıoğlu, Fukuşima Nükleer Santral’inde yaşanan kaza ve sonuçlarının nükleer santrallerle ilgili soru işaretlerini artırdığına dikkati çekti.

Taşçıoğlu, Türkiye’de Mersin’de yapılması planlanan santralle ilgili kararın 1970’li yıllarda alındığını ancak bugün değerlendirildiğinde isabetli, bir karar olmadığının anlaşıldığını kaydetti.

Tepkilerden dolayı santralin yapımının 2015’e ertelendiğini belirten Taşçıoğlu, nükleer santrallerin enerji ihtiyacını karşılamada çare olmadığını belirtti.

 

TÜCCAROĞLU: “NÜKLEER ENERJİ KULLANIMI RİSKLİ”

BMO Başkanı Bora Tüccaroğlu, güneş enerjisinin verimli ve bireysel üretimi sağlanarak, risk ve yatırım maliyetinin aşağı çekilebileceğini belirtti.

Tüccaroğlu, nükleer enerji kullanımının risk taşıdığını ifade etti.

 

AKÜN: “ENERJİ ANCAK KONTROL EDİLEBİLİRSE GERÇEK ENERJİDİR”

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ertan Akün, “Enerji ancak kontrol edilebilirse gerçek enerjidir” dedi.

Çevre Ekti Değerlendirme (ÇED) raporunun doğru şekilde hazırlanmasının önemine işaret eden Akün, deprem kuşağı üzerine nükleer enerji santrali kurulmaması gerektiğini kaydetti.

Akün, rüzgar, güneş ve biyogaz kullanılarak, çevre ve ekoloji dostu, tehlikeli olmayan bir mekanizma oluşturulması gerektiğini vurguladı.

 

ÇOBANOĞLU: “TEMİZ ENERJİ EN UYGUN ÇÖZÜM”

ÇMO Yazmanı Yasemin Çobanoğlu ise nükleer santral atıklarının etkileri, acil eylem planları, etkileri gibi konuların incelenmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Çobanoğlu, nükleer santralin insan sağlığı için risk yaratacağını, temiz enerjinin en uygun çözüm olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

 

SAHİR: “İNSAN SAĞLIĞI HERŞEYDEN ÖNEMLİ”

Çevre Platformu Sözcüsü Doğan Sahir konuşmasında, insan sağlığı ve doğanın dengesinin her şeyden daha önemli olduğunu söyledi.

Nükleer santrallerin bilinmezlikler içerdiğini söyleyen Sahir, bilinmezlikten kaynaklanan küçük hataların, büyük felaketler yarattığını kaydetti.

Sahir, Kıbrıs’ın Türkiye’ye çok yakın olduğunu nükleer enerji santrali inşası konusunda, ülkedeki sivil toplum örgütü ve yetkililerin daha yüksek ses verilmesi gerektiğini ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin