Ekoloji Forumu haftasonu Limnidi’de Vouni King Otel’de yoğun katılımla yapıldı…
Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) katkılarıyla düzenlenen II. Ekoloji Forum’u, eko-sosyalizm ve eko-feminizm bakış açılarıyla doğa katliamlarına karşı pratik mücadelelerle ilgili konuları ve olası çözüm önerilerini tartışmak üzere bu yıl da 20-22 Eylül tarihleri arasında Limnidi’de Vouni King Otel’de düzenlendi.
Kapitalizmin yarattığı doğa katliamlarının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığının giderilmesi için mücadeleyi güçlendirmek ve kampanyalar örmek, rejime karşı ekolojik mücadelenin nasıl olabileceğini tartışabilmek için çeşitli kesimlerden aktivistler II. Ekoloji Forum’unda bir araya geldi.
Üç gün süren II. Ekoloji Forum’u kapsamında paneller, söyleşiler, deneyim aktarımları, forumlar ve atölyelerin yanı sıra müzik dinletisi, film gösterimi ve doğa yürüyüşü de düzenlendi…
Foruma Yunanistan’dan Nikos Poulantzas Enstitüsü adına da çalışmalar yapan Tasos Hovardas, Türkiye’den Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı ve Ekoloji Kolektifi Derneği aktivisti Arca Atay ile Karadeniz İsyandadır Platformu aktivisti ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Komisyonu üyesi Özlem Yeniay katıldı.
Forum içinde YKPfem “günlük eylemlerimizin, ihtiyaç tanımı altına sokulan ürünlerin sayısının devamlı arttırıldığını göz önüne alarak, mercek altına alınıp politikleştirilmesinin gerekliliğine olan ve kişisel pratiklerin sistemsel dinamiklerin semptomları olabileceğine olan inançla, takas kültürünü tartışıp bir de ikinci el pazarı açıyoruz” diyerek, 2. el pazarı açtı.
Program
Ekoloji Forumu, 20 Eylül, Cuma günü tanışma toplantısı ile başladı.
21 Eylül, Cumartesi günü sabah bölümünde atölye çalışmaları gerçekleşti… Moderatörlüğünü Sertunç Akdoğu ve Nükhet Irkad yaptığı “tarımda alternatif üretim metotları”; moderatörlüğünü Hasan Çağda’nın yaptığı “alternatif üretimde arıcılığın önemi” ve moderatörlüğünü YKP-fem aktivistlerinin yaptığı “Eko-feminizm çalıştayı” Cumartesi öğlene kadar bölümde gerçekleşti…
Cumartesi öğleden sonra ise teorik ve pratik ekoloji mücadelelerin sunumları yapıldı… Yunanistan’daki Nikos Poulantzas Enstitüsü adına da çalışmalar yapan Tasos Hovardas “ekososyalizm” başlığı ile sunum yaptı, Yunanistan’daki ekoloji mücadelesi üzerine görüşlerini aktardı…
İkinci sunumu ise Özlem Yeniay, “Kent Hareketleri ve Ekoloji” başlığı ile yaptı. Özlem Yeniay son dönemde Gezi olayları ile başlayan eylemlerin öncesinde de başlayan ve halen devam eden yerel yönetimlerin uygulamalarına karşı kent hareketleri ve bunların ekoloji ile ilişkisi üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Üçüncü sunumu ise Arca Atay, “GDO’ların gıda, tarım ve ekoloji üzerindeki riskleri ve tehlikeleri” başlığı ile yaptı.
Arca Atay’ın sunumu ardından oturum yöneten Murat Kanatlı, soru ve katkılar için söz vermeden önce 2012’de YKP’nin bildirisini hatırlattı ve konun önemine dikkat çekti. Kanatlı bildiriden bir bölüm okudu, okuduğu kısım şöyleydi:
TC’nin dayattığı yıkım paketi için “Hedef: 3.1.2.2 Sertifikalı tohumculuk geliştirilecektir” başlığı altında “3.1.2.2 Tohumculuk Kanunu çıkarılacaktır” maddesi yer almaktadır. İzleme raporunda ise “Tohumculuk Yasası ve Tüzükleri taslak olarak hazırlanmış olup, Hukuk ve Merkezi Mevzuat Dairelerinin görüşlerine sunulacaktır” denmektedir. Bir başka TC yardım heyeti izleme raporunda ise “Tarım strateji belgesi ve tohumculuk yasa tasarısı hazırlanmıştır” denmektedir. Hazırlanan yasa Türkiye’de geçen Tohumculuk Kanunu ile birebir uyumlu olacaktır.
Kanatlı bu nedenle Arca Atay’ın aktardıklarını çok önemli olduğu, çünkü Kıbrıs’ta da tohumculuk yasasının yakında yürürlüğe konması için yasal düzenleme yapılacağının belgelerine ulaştıklarını, Tohumculuk yasası ilk taslağın ellerinde olduğunun bilgisini verdi.
Cumartesi akşamı ise Rüya Arzu Köksal’ın yönetmeni olduğu “bir avuç cesur insan” filminin gösterimi gerçekleşti.
22 Eylül, Pazar günü ise doğa yürüyüşü gerçekleşti.
Pazar öğlen yemeği sonrası II. Ekoloji Forum’u sona erdi.