Vatanın yavrusu yine seçim sath-ı mahaline girmiş durumda.
Şüphesiz ki seçimler biçimsel de olsa üretim ana karakteri üzerinden yapılan detaylandırmalarda, tercihmendirmelerin topluma sunulup onun üzerinden uygulama imkanları elde etmek için yetki alma müracaatıdır.
Aslı bu iken; yavru vatanda ise seçim tek amaç ekseni üzerinden işlem görmekte, o da politikalarda ki karar gücünün bağımsızlık hali yanılsamasını yaratmaktır.
Seçim KKTC’de bir değer ifade etmekte midir!
Bura da yapılan seçimler de çıkan sonuç ne olursa olsun, esas olan TC devlet politikasının burada yürüyor halidir. Sosyal, siyasal ve ekonomik karar alıcı olan Türkiye devlet politikası olduğu için, ada parçasında irade kayda değer durumda olmamaktadır.
Durum bu halde iken seçim olgusuna karşı nasıl bir tavır alınmalıdır?
Her şeyden önce ada parçası asli halkının iradesini belirginleştirmek seçim sürecinde politika olarak geliştirilebilir. Seçim süreci, burada parlamento da sandalya kazanmak ekseni üzerinden yürümeyeceği için; buraya yurttaş olarak ikame ettirilen toplumsal karakterinde iradesini almak gerekirlik olmayacaktır.
Kıbrıs yaşamında politik gücün ana hali bu iken, siyasi partiler ne kadar değer halindedir.
Siyasi partiler de; merkez gücün karar vermesi halinde genel başkanların bir gecede değiştiği yalın bir gerçeklik hali olarak orta yerde dururken, seçimleri ve seçim sonuçları nasıl değer yaratma aracı haline getirilebilir.
Seçime asli halkın iradesini belirginleştirmek için yaklaşıldığı zaman, şu ana kadar oynanan komediye dur deme durumuna gelinmiş olunur.
Dolayısıyla asli halktan kendi iradesini açığa çıkarmayı istemek temeli üzerinden oluşturulacak bir kampanya neticesi olarak iradesini bağımsızlaştırmak, ona geleceğine yönelik olarak proje oluşturma imkanlarını da sunmuş olacaktır.
Kıbrıs toplumunun Kıbrıslılık bilinci ekseninde kendisini ifade etme kararlılığını yaratması onun olmazsa olmazı olmadığı müddetçe…
seçim oldu
e
ne yani…
bir şem mi oldu…
Durumundan başka bir şey olmaz.