Kıbrıs’ın kuzeyinde bir süredir sosyo-ekonomik sorunlar her yanı sarmış durumdadır. Sendikaların ve örgütlerin eylemleri gündemin ilk sırasına oturdu.
UBP Kurultayı da gündemi meşgul eden sorunlardan en önemlisi gibi sürekli olarak ısıtılarak kamuoyu gündemine getirilmektedir.
Türkiye için çok ciddi mali külfeti olmayan konularda yarattığı bu ortamlarla hem gündemi meşgul etmekte, hem de toplumsal yaşamın en önemli unsuru olan toplumsal muhalefeti eylem-polis-mahkemeler üçgeninde şiddet de kullanarak, yıpratmakta zayıflatmaktadır.
Bu olumsuz ortam içinde bazı gene çıkışı erken bir seçimde görmektedir ama bu seçim sisteminde ve meclis yapısında parlamenter sistemin bu sorunlara çare üretmesi imkansızdır.
Özellikle son dönemde yaşanan meclis içindeki transferler çürümenin ileri boyutunu ortaya koyar. ÖP’ün kuruluş süreci bu dönem için milattı, bu kötü mirasın etkileri bugün de devam etmektedir. Böylesi ilişiklerin normalleştirildiği koşullarda en basit parlamenter rejimin sunduğu imkandan dahi etkili bir şekilde yararlanmanın olanağı olamaz.
Böylesi bir ortamda bir tuzağın içinde olduğumuzu anlamak güç değildir. Perdenin gerisindekiler kamuoyunu istedikleri gibi yönlendirerek asıl sorunlarımız hariç, diğer konularla ilgili ‘özgürlükler’ sağlayarak bizi oyalamaktadırlar.
Sorun bizzat TC yönetimlerinde olmasına rağmen, bunu bile AKP karşıtlığına indirgeyerek mücadelenin yönünü değiştirmektedirler.
Kıbrıs’ta bir statüko mevcuttur ve bu statüko ortadan kalkmadığı sürece hiçbir sorunumuza çözüm bulamayacağımız açıktır. Statükonun ortadan kalkması, Kıbrıs’ta bir çözümle mümkün olacaktır.
Ancak çok uzun bir zamandır Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik görüşmeler durmuş durumda ama bunu dert edinen yoktur. Zaten Eroğlu koltuğa oturduğundan beri görüştüğü iddia edecek biri de yoktur. Tuhaf tuhaf önerilerle şov yapan ama onun ötesinde somut adım atmayarak, Kıbrıslı Rumların içindeki bölünmeden medet umarak bekleyen Türk liderliği en nihayet emeline ulaştı, artık görüşmeler de yapılmıyor. İş ola yapılan görüşmeler bile yapılmaması aslında normalde ciddi bir kriz olması gerekirken, meşgul olduğumuz gündemden başımızı kaldırıp bu krize tepki duyacak takatimiz kalmamış durumda!
Törenle açıklanan güven artıcı önemleri hatırlayan yoktur!
Kalıcı bölünme süreci kanalına konduk, hızla ilerlemekteyiz.
Türkiye fethettiği toprağa kök salmaya devam ediyor, Kıbrıs’ın kuzeyini bırakmak niyetinde olmadığı açıktır. Kalıcı bölünmenin daha somut zemine oturması sonrası çözüm için önümüzde kalacak tek seçenek Kıbrıslı Türklerinin etkinliğinin azaltıldığı bir konfederasyon olduğu açıktır. Türkiye, kendince uygun böylesi çözümle Kıbrıs’ın etrafındaki doğal kaynaklarını kontrol etmek isteyecektir.
Bu nedenle bu süreçteki demografik yapının bozulması, ekonomik sektörlerin kontrolü için hızlandırılmış bir süreçten geçtiğimiz de anlaşılmaktadır.
Böylesi bir tuzağın farkında olmak ve buna karşı mücadele etmek gerekmektedir.
YKP, tüm örgütleri Kıbrıs’ta statükonun ortadan kaldırılması için daha yoğun mücadeleye çağırır!