habergüncel haberİrlanda Büyükelçisi – KHA’na mülakat
yazarın tüm yazıları:

İrlanda Büyükelçisi – KHA’na mülakat

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) İrlanda’nın Lefkoşa Büyükelçisi Patrick Scullion, 2014-2020 Çok Yıllı Mali Çerçevesi üzerinde bir anlaşmaya varmak için ülkesinin AB Konseyi Başkanlığı sırasında çok çalışacağını söyledi.

KHA’na bir demeç veren Scullion, kusursuz olmasa da adil bir anlaşmanın AB’nin ilerlemesine yardım edeceğini ifade etti.

Büyükelçi, piyasalara bir an önce geri dönmek için kurtarma amacıyla Troyka’yla çalışması yönünde Kıbrıs’ı cesaretlendirdi.

Kıbrıs’ın AB Başkanlığı çalışmasını öven ve bunun “çok başarılı bir ilk Başkanlık” olduğunu belirten Patrick Scullion, Lefkoşa’nın diğer başarılarının yanı sıra Çok Yıllı Mali Çerçeve görüşmeleri üzerinde “parlak bir çalışma” yaptığını, Lizbon’da başlamasının beş yıl ardından, AB’nin Birleşik Denizcilik Politikası’nın (IMP) yeniden enerji kazanmasını inceleyen siyasi bir deklarasyon olan Limasol Deklarasyonu’nu gerçekleştirdiğini vurguladı.

Kıbrıs’taki barış sürecinin İrlanda’yla bağlantısı hakkında da Scullion, bu iki ülkedeki durumun çok farlı olduğunu, ancak Kıbrıs’ın Kuzey İrlanda barış sürecindeki hatalardan ders alabileceğini bildirdi, ‘İrlanda’nın risk aldığını‘ hatırlattı.

Avrupa Birliği’nin barış anlaşmasının ilerlemesi için çeşitli yollardan İrlanda’ya yardım ettiğini kaydeden Büyükelçi Scullion, ikili ilişkiler konusunda da, turizm, eğitim ve mali hizmetler alanında gelişme için zemin bulunduğunu belirtti.

Çok Yıllı Mali Çerçeve üzerinde bir anlaşmaya varma fırsatlarıyla ilgili bir soruya Patrick Scullion, İrlanda’nın Komisyon’un özgün önerisini büyük ölçüde desteklediğini duyurdu; “Anlaşmaya varılması halinde bunun için uzlaşma gerektireceğinin farkındayız” dedi.

İrlanda Büyükelçisi şöyle devam etti:

“Daha fazla ve erken çalışma ve görüşme gerekmektedir. Erken bir anlaşmanın İrlanda ve Avrupa’nın çıkarları için olduğuna inanıyoruz.”

“Zor zamanlar zor seçimler gerektirmektedir. Adil bir anlaşma mükemmel olmasa da bizim ilerlemememize olanak sağlayacaktır.”

Kıbrıs’ın Troyka’yla bir kurtarma anlaşması imzalama aşamasında olmasıyla ilgili bir başka soruyu da yanıtlayan Scullion, “İrlanda, maliyesine istikrar sağlaması ve bir an önce piyasalara geri dönmesi için bir kurtarma yönünde Troyka’yla çalışması için Kıbrıs’ı cesaretlendirecektir” şeklinde konuştu.

İrlanda Büyükelçisi Patrick Scullion, “İrlanda’nın AB-IMF destek programı hedefleri, mali sektörün zayıflığını giderecek ve İrlanda ekonomisini sürdürülebilir büyüme, sağlam kamu maliyesi ve istihdam yaratma yoluna sokacak, fakir ve en fazla hassas grupları koruyacaktır. Kıbrıs’ın bu hedefleri paylaşacağına şüphem yoktur” dedi.

İşsizlikle mücadele çabalarıyla ilgili olarak da Scullion, İrlanda’nın Komisyon’un Gençlerin İstihdamı Paketi’ne öncelik vereceğini de bildirdi.

Patrick Scullion, Tek Piyasa’nın tamamlanmasının, işletmelere engellerin kaldırılmasının, ticaret fırsatlarının artırılmasının ve rekabet edilebilirliğin geliştirilmesinin, hepsinin istihdam olanakları yaratmanın artırılmasında önemli olduğunu söyledi.

İrlanda’nın Limasol Deklarasyonu’nu nasıl ileriye götürebileceği sorusuna Scullion, “İrlanda’nın AB Başkanlığı bunu ileriye götürecek, planlama ve denizde bütün insani kullanımları düzenleyen, ayrıca deniz eko sistemlerini koruyan Denizcilik Boyutsal Planlama (MSP) üzerinde beklenen ilerleme için çalışacak” yanıtını verdi.

MSP ile ilgili yasal önerinin ve kıyı yönetiminin Konsey ve Avrupa Parlamentosu’na Şubat ayında gönderilmesinin beklendiğini izah eden Patrick Scullion, Komisyon, Avrupa Parlamentosu ve diğer Atlantik üye ülkeleriyle (Fransa, İspanya, Portekiz ve Birleşk Krallık) işbirliği halinde Atlantik Stratejisi için bir Faaliyet Planı başlatılması çalışmalarına da değindi.

Türkiye’nin AB müzakere sürecini yeniden canlandırma girişimleri konusunda da Büyükelçi KHA’na, İrlanda Başkanlığı’nın, koşullar prensibi temelinde güvenilir bir genişletme politikasına öncelik vereceğini belirtti ve ‘Kıbrıs Başkanlığı’nın gündemi ileriye taşımak için harcadığı büyük çabaları övdü.

Patrick Scullion, şöyle dedi:

“İrlanda, Konsey’in Türkiye’yle ilgili kararlarını memnunlukla karşılamıştır. Başkanlığımız sırasında müzakereler üzerinde ilerleme sağlanabileceğini umut etmekteyiz. Bu bütün tarafların, hem AB üyesi ülkelerin hem de Türkiye’nin istekliliğine, bunu kolaylaştırma istekliliğine bağlıdır.”

“Eğer bu kanıtlanırsa en az bir fasıl açmayı arzu etmekteyiz. Bildiğiniz gibi birçok fasıl, Kıbrıs dahil birçok Üye Ülke ve Komisyon tarafından engellendi. Dolayısıyla bu aşamada, hazırlayabilecekleri hangi faslın açılacağını söylemek mümkün değildir.”

Büyükelçi, şimdiki Üçlü programda (İrlanda, Litvanya, Yunanistan) genişlemeyle ilgili olarak “Avrupa Birliği Türkiye’ye, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs kararlarıyla uyumlu, Avrupa Birliği kuruluş prensiplerine uygun biçimde Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm için müzakereleri aktif olarak desteklemesi çağrı yapmaya devam edecektir” dediğini hatırlattı.

Kıbrıs Başkanlığı’nın çalışmalarını değerlendirmesi istenen İrlanda Büyükelçisi Scullion, şöyle konuştu:

“Kıbrıs Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) görüşmelerini ileriye götürme üzerinde parlak bir çalışma yapmıştır. İrlanda Başkanlı sırasında anlaşma sağlanmasını görmeyi umut etmekteyiz.”

“Kıbrıs genişletme gündemini ileriye götürmede de büyük bir iş başarmıştır.”

“Avrupa Yarıyılı alanında, 2012 Yarıyılı sırasında Kıbrıs Başkanlığı tarafından 2013 Yarıyılı’nın ana adımlarını gösteren yol haritamızın hazırlanması için öğrenilenler üzerinde mükemmel bir sentez raporu kullandık.”

Patrick Scullion, Kıbrıs’ın AB Birleşik Denizcilik Politikası altında Limasol Deklarasyonu’nu sonuçlandırdığına dikkati çekti ve “Sonuçta Kıbrıs çok başarılı bir ilk Başkanlık geçirmiştir” dedi.

Dublin’in bir sonraki başkanlığa (Litvanya) ne bırakacağına ilişkin bir soruyu da İrlanda Büyükelçisi, işlevsel bir Çok Yıllı Mali Çerçeve, daha düzgün bir Avrupa Yarılı bırakacağı, Tek Piyasa 1. Faaliyeti’yle ilgili kalan dosyaları tamamlayacağı, Tek Piyasa 2. Faaliyeti’nde öncelikli alanlarda ilerleme sağlayacağı, bunların gelecek aylarda açıklanacağı yanıtını verdi.

Scullion, “Sonuç olarak bütün öncelikli konularda ilerleme sağlayacağımızı umuyoruz” şeklinde konuştu.

Gelişmenin ileriye götürülmesiyle ilgili olarak da Büyükelçi Patrick Scullion, İrlanda Başkanlığı’nın açlık, beslenme ve iklim adaleti arasında bağlantıları vurgulayacağını, bu bağlantıların 2015 öncesinde yeterli biçimde yeni uluslararası gelişme hedeflerine yansıdığını söyledi.

İkili ilişkiler konusunda da Patrick Scullion, turizm, eğitim ve mali hizmetler alanında gelişme için olanak bulunduğunu, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın İrlanda’yı resmen ziyaretini de dışta tutmadığını belirtti.

İrlanda ve Kıbrıs’ın birçok yönden rakip olduklarına işaret eden Büyükelçi, “Biz İrlandalılar, Batının Akdenizlileriyiz” dedi.

İrlanda’nın Kıbrıs barış sürecine katkıda bulunup bulunmayacağı sorusuna da Scullion, Dublin’in devam etmekte olan müzakereleri desteklediğini kaydetti ve müzakerelerin Kıbrıslılara ait Kıbrıslıların yönettiği bir süreç olduğunu vurguladı.

İrlanda’nın Lefkoşa Büyükelçisi Patrick Scullion, şöyle dedi:

“Kuzey İrlanda ve Kıbrıs’taki durum çok çok farklıdır. Bununla birlikte nerede hata yaptığımızı öğrenmeye değerdir.”

“Tarihin güçlü bir gücü olduğunu, çözüm istiyorsak uzlaşmanın gerektiğini, üçüncü tarafların rolüne bakmamız gerektiğini öğrendik.”

“İrlanda’da fırsatları değerlendirmemiz, bir inanç sıçraması olması gerekiyordu. Biz her zaman görüşmek için uygunuz.”

AB üyeliğinin İrlanda’daki barış sürecine katkısı konusunda da Scullion, Avrupa Birliği’nin “Birleşik Krallıkla daha olgun bir ilişki için bir platform sağladığını, AB fonlarının her iki taraf üzerinde istihdam yaratmada, ayrıca diyalogu cesaretlendirmek için uzlaşıcı projelere yardımcı olduğunu ifade etti ve “AB bir artıdır” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
368AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin