Roboski katliamı Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde, DAÜ Öğrenci İnisiyatifi’nin gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle anıldı.
“Roboski’yi Unutma” temasıyla 27 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen etkinliklere, ilk olarak Roboski ile ilgili fotoğraf ve gazete kupürlerinin yer aldığı resim sergisi ile başlandı. DAÜ Merkezi Derslikler (CL) Meydanına kurulan sergi, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Sergi sırasında, meydanda öğrencilerden oluşan 40 kişilik grup, kısa bir sokak tiyatrosuyla Roboski katliamını ve yaşanan bir yıllık süreci sembolik olarak canlandırdı. Üzerlerinde katliamda ölen vatandaşların isimlerinin ve yaşlarının yazılı olduğu beyaz önlüklerle meydana çıkan öğrenciler, oyunun sonunda adalet figürü ile “Roboski’ye Adalet” pankartı açtı. Oyundan sonra burada bir basın açıklaması okundu. Öğleden sonra sokak etkinlikleri salona taşınarak “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” belgeseli izlendi.
Etkinlikler öncesinde DAÜ öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’yla birlikte bir panel hazırlığı da yapılmış; ancak DAÜ rektörlüğünün baskıcı tutumu ve Serdar Değirmencioğlu’nun görevli olduğu Psikoloji bölümünün tehdit edilmesi üzerine programlanan panel gerçekleşememiştir. Tüm bu etkinlikler sırasında DAÜ, tarihinin en kalabalık polis gruplarından birine kapılarını açmış ve akşama kadar bu olağanüstü durum devam etmiştir.
Salonda gerçekleştirilen etkinlikler sırasında şiir dinletisi ve yapılan konuşmalarla üniversite öğrencilerinin Roboski katliamı üzerine geliştirdiği duyarlılık dışa vurulurken; belgesel gösterimi ile ise öğrenciler yaşanılan travmanın etkilerini ve öfkeyi hissetiler. Böylesi bir katliama sessiz kalınamayacağını ve sorumluların bulunması için bu sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden öğrenciler etkinliklerini burada sonlandırdı.