Haftasonu Baraka Kültür Merkezi önünde yaşanan olay dikkat çekicidir. Polis olayın değerini düşürmek, politik bir yönü olmadığını söylemek için çok hızlı davrandı. Olayı çarçabuk 3 liseli gencin üzerine atarak, bireysel bir ‘eğlence’ işi olduğuna yönelik açıklama yapması, herşeyin ötesinde soruşturma daha tamamlanmadan kamuoyunu yönlendirme girişimi olarak algılanabilir.
Polis açıklamasındaki “yapılan incelemelerde patlatılan maddenin şenlik fişengi olduğu tespit edildi” denmesi, polisin bu yöndeki çabasını ortaya koyar.
Kullanılan ifadenin “şenlik fişengi” olması dikkat çekicidir, daha önce ‘havai fişek’ ya da maytap denilmesine rağmen polis bu kez atılanı ‘şenlik’li buldu! Ayrıca unutulmamalıdır ki Hrant’ı vurduğunda Ogün Samast da 17 yaşındaydı ve çocuk olarak yargılandı!
Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılan bu tip saldırıların amacı çoğu kez maddi hasardan çok psikolojik etki yaratmaktır, korku imparatorluğunu beslemektir.
Tüm bu yönleri ile düşünüldüğünde psikolojik şiddet için bu olayın yaratılmış olması yüksek ihtimaldir. Daha önce de olduğu gibi bunun da faili meçhul kalması ya da önemsiz bir dava gibi kapatılması için zemin yaratılmaya çalışıldığı da anlaşılmaktadır.
YKP, bu olayın kimler tarafında ve neyle yapılmış olursa olsun, bunun siyasi yönü olduğunu, polisin açıklamaları ile anlaşıldığı gibi derin devlet bağlantısının varlığını da ciddi şekilde hissetmektedir.
Bu nedenlerle YKP, Baraka Kültür Merkezi ile dayanışmasını ortaya koyar, bu yıldırma, baskı, fiziki ve psikolojik şiddet faaliyetlerine karşı direnmeye, direnenlerle birlikte olmaya devam edeceğini bir kez daha vurgular.
Baskı ve susturma girişimi her alanda devam etmektedir. Belediye Emekçileri Sendikasına karşı, yetkililerin açıklaması bir tehdittir, zorbalıktır. Kimi Belediye Meclisi kararı olmaksızın, çoğu kez Bakanlar Kurulu’nun aldığı hamilik kararları ile yasal olmayan yollarla Lefkoşa Belediyesi borçlandırılmış, bu borçlanma artık sürdürülemez hale gelmiştir. Birçok kez sorunun çözülmesi için protokoller imzalanmış ama sorunun olduğu gibi kalmasına rağmen, fatura emekçilere çıkarılarak, sorunun çözülmesi önerisini reddeden BES’e karşı özellikle hükümet temsilcilerinin tehditleri kabul edilemez.
Sendika ve örgütler üzerindeki baskıya bir örnek de DAÜ-SEN’dir. DAÜ’de yaşanan sorunlarla ve sonrasında idarenin uygulamalarına karşı yapılan eylemlerle ilgili, disiplin soruşturmaları, mahkeme süreçleri devam etmektedir, DAÜ-SEN yöneticileri okuldan uzaklaştırılmakla tehdit edilmektedir.
‘İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’, Fransız Devrimi’nin temelini oluşturan, 26 Ağustos 1789’da demokrasi ve özgürlük sebep gösterilerek yayımlanan temel metinlerden birisi olmuştur.
Bu bildirgenin 2. maddesi çok açıktır; “Her bir politik birleşmenin amacı; doğal ve dokunulamaz insan haklarını korumaktır. Bunlar; özgürlük hakkı, mülkiyet hakkı, güvenlik hakkı ve baskıya karşı direnme hakkıdır”
Toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğü hakkı Kıbrıs’ın kuzeyinde ciddi şekilde tehdit altındadır. Polis teşkilatı keyfi şekilde düşünce özgürlüğünü çiğneyerek pankartları toplamaktadır. Toplantı ve gösteri özgürlüğü hakkını da polis teşkilatı gene keyfi şekilde eylem alanlarına kurduğu anlamsız barikatlarla ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Bu hak ihlalleri karşısında insan hak ve özgürlüklerini korumak, ‘baskıya karşı direnme hakkını’ kullanmak isteyenlerin karşısına ise mahkemeler çıkmaktadır.
Bizler, YKP olarak Mağusa’da mahkemede davaları görülecek DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN ve KTOEÖS ile dayanışmak, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak, ‘baskıya karşı direnme hakkı’nı sahiplenmek için yarın, 13 Kasım, Salı günü saat 10’da Mağusa’da Mahkemeler önünde olacağız. Tüm halkımız davetlidir!
YKP, bir kez daha baskılar karşısında susmadığını ve susmayacağını vurgular, direnmeye devam edeceğini, direnenlerle birlikte, dayanışma içinde olacağının altını çizer.