kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/11/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/11/2012

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi memorandum sonrası gündeme gelen yeni vergiler. Gazeteye göre, çalışanların tümünü ve işletmeleri etkileyecek olan memorandum Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giriyor. Memorandumun öngördüğü maaş kesintilerine ise Aralık ayı itibarıyla başlanacak. Maliye Bakanlığı’nın bir belgesine göre, Troyka’nın da hemfikir olduğu ve 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konacak vergiler şöyle: -Sarma sigara için kullanılan tütüne, kilo başı 90 avro vergi artışı. 20’lik sigara paketlerinde 20 sent arttırılması. – Şarap hariç alkollü içkilerde tüketici vergilerinin arttırılması. – Yakıttaki tüketici vergilerinde litrede 7 sent arttırılması ve 2014’te de 5 sent ek arttırılması. –Katma Değer Vergisi’nin 2013’te %17’den %18’e ve 2014’de de %19’a çıkarılması. – Şans oyunlarına ve devlet piyangosuna %20 vergi konması. – Tüm devlet hizmetlerinde alınan ücretlerin yeniden değerlendirmesi. – Ayrım yapılmaksızın şirketler vergisi konması. Bu arada 150 bin avronun üzerinde değere sahip taşınmaz mala bu yıldan itibaren binde 6 ile 10 arası vergi konması. – Analık yardımı gibi yardımların ve sosyal katkıların 113 milyon avro azaltılması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

EVROKO Başkanı Dimitris Silluris yarın Limasol’da Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi yönünde gerçekleştirilecek toplantı öncesi parti kadroları ile üyelerine mesaj verdi. Bazı EVROKO kadrolarının yarın Limasol’da düzenlenecek etkinliği açıklamak için bugün basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor. EVROKO Başkanı Dimitris Silluris de dün parti kadro ve üyelerine gönderdiği bir mektupta yarın Limasol’da Yorgos Lillikas’ın desteklenmesi hedefiyle düzenlenecek etkinliğe katılım için gönderilen davetiyelerle parti liderliğinin hiçbir ilişkisinin olmadığını söyledi. EVROKO’nun almış olduğu seçmenlerini serbest bırakma kararının parti içinde kimseye herhangi bir adaydan yana grup oluşturma hakkını tanımadığını da vurguladı. Almış oldukları kararın kimseye EVROKO’yu zorda bırakacak şekilde bir adaydan yana olma şeklinde yorumlama hakkını vermediğini de belirtti.

Motosiklet kazaları sonucu 2002–2012 arasındaki on yıl içinde 257 kişi yaşamını yitirdi. Trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı ise 910’a ulaştı. Bu yıl trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısında %35 oranında bir düşüş gözlemlendi. Motosiklet kazalarında ölenlerin sayısı şok edici bir düzeyde. Polis Trafik Dairesi’nin verilerine göre, ölümle sonuçlanan motosiklet kazalarının  nedenleri arasında birinci sırada %16,6 ile alkollü motosiklet kullanımı geliyor. Aşırı sürat ise %15,4 ile ikinci sırada. Dikkatsiz motosiklet kullanımı %9,1 oranında. Motosiklette en çok ölümlü kaza %27,5 oranı ile Lefkoşa’da. Onu %23,3 ile Limasol, %16,6 ile Mağusa izliyor. En çok ölüm olayı ise %15,4 ile Eylül ayında yaşandı. Onu %12,5 ile Ağustos ve %2,8 ile de Mayıs ayı izledi. En çok ölümlü kazanın meydana geldiği gün ise %19,1 işle Pazar. Cuma ve Cumartesi günleri de %15,4 ile ikinci sırada.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin Kıbrıs ekonomisiyle ilgili bazı görüşleri. Gazeteye göre, Maliye Bakanı Vasos Şarli gerçekleri gizlemedi. Ülkenin, çağdaş tarihinin en zor iki yılına girdiğini söyledi. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda ekonominin ancak 2015 yılında durgunluktan çıkacağını belirtti. Şarli Meclis’in ekonomi komisyonunda konuşurken Kıbrıs’ın finansmanı için kararın çok zor olacağına dikkat çekti ve ortakların ikna edilmesi için herkese birlik ruhu içinde hareket etme ve kararlılık gösterme çağrısında bulundu. Yunanistan örneğine de dikkat çeken Şarli Eurogrup düzeyinde bir anlaşmaya varmanın çok zor olduğunun altını çizdi. Yunanistan için bir haftada üç toplantı yapıldığını ve bunlardan sonucusunun da 13 saat sürdüğünü hatırlattı. Maliye Bakanı Eurogrubun Kıbrıs ile ilgili ilk toplantısını Pazartesi günü yapacağını da söyledi. Hükümetin Kıbrıs’a verilecek kredinin faizinin %2,5 olmasını umduğunu da ifade ederek Rusya’dan alınan kredi için ise %4,5 oranında faiz ödendiğini belirtti. Bu süreçte Pimco’nun ara raporunu açıklayacağı 7 Aralık kritik bir tarih olarak görülüyor. Bu rapor sonrası ortaya çıkacak rakam memoranduma ilave edilecek ve Eurogrubun bunu 12–13 Aralık tarihlerinde onaylaması bekleniyor. Bundan sonra da bu anlaşmanın üye ülkelerin parlamentolarında onaylanması gerekecek ve pratik olarak da bunun süresinin altı hafta olması bekleniyor. Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin açıklamasından anlaşıldığı üzere, kredinin gelmesi belli bir süre alacak ve bu durum DİSİ milletvekili Hristos Stilyanidis’i endişelendirdi. Stilyanidis bu süreçte herhangi bir bankayla ilgili olumsuz bir gelişme yaşanması halinde devletin buna müdahalede bulunup hem bankayı, hem de tasarrufları güvence altına alacak durumda olup olmadığını sordu. Bu soruya yanıtında Maliye Bakanı Troyka ile müzakerelerde tüm olasılıkların ve gelişmelere göre ortaya konulacak tutumların ele alındığını söyledi. Devletin taahhütlerini yerine getirememesi olasılığının olmadığını belirtti. Hükümetin nakit sorununu yönetebilecek yeteneğe sahip olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Bu arada Bakanın verdiği rakamlar arasında en korkutucusu işsizlikle ilgili olanı oldu. Bu yıl için işsizlik oranı %17 olarak görülürken, bu oranın 2014’de %14,3’e çıkması bekleniyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Onaylanana kadarki süreç korkutuyor” başlığı altında ekonomideki gelişmeler. Gazeteye göre, Maliye Bakanı Vasos Şarli Kıbrıs’ın memorandumunun imzalanmasında bazı ülkelerin bazı taleplerde bulunabileceğini söyledi ve Eurogrubun memorandumu değiştirebileceği üzerinde durdu. Merkez Bankası Başkanı da yatırımcıların Kıbrıs ekonomisine olan güvenlerinin tesisi için üzerinde anlaşmaya varılanların uygulanmasında gösterilecek kararlılığın önemli bir faktör olduğunu belirtti. Bu arada Uluslararası Para Fonu’nun Basın Sözcüsü Jeri Rays Kıbrıs yetkilileriyle tartışmaların devamlı olduğunu ve Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilirliği ile bağlantılı olarak Avrupalı ortaklarının çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Kıbrıs için programın ne zaman hazır olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Rays bu konuda kendi bilgisinde herhangi bir tarihin olmadığını ifade etti. Kıbrıs bankalarının sermaye gereksinimleri hakkında ilk değerlendirme için PİMCO’nun Aralık ayının ilk haftasında hazır olacak raporunu beklediklerini de ifade ederek, bu raporun sonuçlarının kredi rakamının belirlenmesine yardımcı olacağını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kriz sonrası Kıbrıs’ta ilk patlama dün yaşandı. Dün işten çıkarıldıklarını ve herhangi bir tazminat alma haklarının da olmadığını öğrenen kamuda gündelikçi olarak çalışan bin civarında insan ayaklandı. Meclise girerek, iki saat boyunca Meclis binasına el koydu. Bu sürede milletvekillerine küfür ve tehditlerde bulunanların olduğu da görüldü. Bu kişilerden çoğu 5–10 senedir kamuda çok düşük ücretle gündelikçi olarak çalışıyordu. İşçi konumunda olanların aylık maaşı 950 ve teknik eleman olarak çalışanların da 1200 avroydu. Bu kişilerin çoğu bugün, geri kalanı da Aralık ayı sonunda işten çıkarılıyor. İşten çıkarma kâğıtları kendilerine verilen bu çalışanlar önce Maliye Bakanlığı’na sonra da Meclis’e gittiler.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kıbrıs’ı memoranduma bankalar götürdü” başlığı altında. Gazeteye göre, Maliye Bakanı Vasos Şarli dün Meclis’e sunduğu verilerle Kıbrıs’ın memoranduma bankalar nedeniyle gittiğini ortaya koydu. Şarli’ye göre bankaların yeniden sermayelendirilmeleri için gerekli para dışta tutulduğunda, Kıbrıs’ın 2013 yılı sonu itibarıyla borcunun Gayri Safi Hasıla’ya oranı %83 olacaktı. Bu oran 2014 yılı sonunda da %86’a yükselecekti. Bu oran da Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin bugünkü ortalama borç oranı ile eşit olacaktı. Bu arada Şarli’ye göre, Troyka’dan alınacak borcun faizi %2,5 olacak. Kıbrıs’ın durumu Eurogrubun 12 Aralık’ta gerçekleştirilecek olağanüstü toplantısında ele alınacak. Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis de Troyka ile varılan anlaşmayı değerlendirirken bugünkü koşularda yapılabilecek en iyi anlaşmanın yapıldığını söyledi. Kıbrıs ekonomisinin yeniden büyüme sürecine girmesinin ve işsizliğin azaltılmasının temel koşulunun tasarruf, yeniden yapılanma ve bankaların yeniden sermayelendirilmeleri olduğu görüşünü savundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kadrosuz gündelikçi olarak çalışan ve yılsonuna kadar işlerini kaybedecek olan 992 kişi dün Maliye Bakanlığı ile Meclis’e giderek protesto eylemi yaptılar. Maliye Bakanlığı önünde toplanarak “Yoksulluğa, işsizliğe hayır. Krizin bedelini emekçiler değil, varlıklılar ödesin”, “Düşük ücretli gündelikçiler kurban ediliyor” diye sloganlar attılar. Bu arada eylemcilere seslenen sendikacılar birlik içinde olmalarını istediler.

Britanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Lidington, Kıbrıs’ta Şubat ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak kişinin önceliğinin, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması olması gerektiğini söyledi. Britanya Parlamentosu’nun Kıbrıs Parlamento Grubu tarafından düzenlenen Kıbrıs sorunuyla ilgili bir etkinlikte konuşan David Lidington, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan doğal zenginliğin tüm Kıbrıslıların yararına kullanılabileceğini belirtti. Lidington, Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federal çözümün bulunması amacıyla yapılan çalışmaları Britanya hükümetinin desteklemeye ve Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler kararları temelinde bir çözümün bulunması çabasına bağlı kalmaya devam ettiğini de belirtti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantör ülkelerinden birinin Britanya olduğunu anımsatan Lidington, “Britanya garantör devletlerden biri olarak çok ciddi sorumluluklar üstleniyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve bağımsızlığına saygı duyuyor” dedi. Kıbrıs sorununda Britanya hükümetinin hakem rolü oynayamayacağını belirten Lidington, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözümün bulunması için Kıbrıs’ta tüm toplumun desteğinin gerekli olduğunu belirtti. Britanya hükümetinin Kıbrıs sorununda destekleyici bir rol oynadığını ifade eden Lidington, BM Genel Sekreteri’nin ve Kıbrıs Özel Danışmanı’nın çalışmalarını ülkesinin desteklediğini belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin