kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/11/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/11/2012

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “tehlikeli akrobasi” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, Troyka ile müzakerelerde durum belirsizliğini koruyor. Maliye Bakanı’nın bu hafta sonuna kadar anlaşma sağlanabileceği yönündeki iyimserliğini ne Lefkoşa, ne de Brüksel teyit etti. Süreç bugün bundan sonraki gelişmeleri de belirleyecek başka bir evreye giriyor. Troyka heyeti geçen Cuma gününden itibaren yaptığı temasların kendi açısından bir değerlendirmesini yapacak. Kıbrıs hükümeti ise Cumhurbaşkanı’nın adaya dönmesiyle birlikte yarıkamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesi, emeklilik sisteminde değişiklik, Hayat Pahalılığı Ödeneği, vergilendirmeler gibi yakıcı konuları derinlemesine ele alarak siyasi kararlar alacak. Hükümet kaynakları Troyka’nın sert bir çizgi izlediğini ve bugünkü tezlerini terk etme niyetinde görünmediğini belirtiyorlar. Troyka heyetinin Kıbrıs müzakere heyeti ve Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde durumun netleşmesi bekleniyor. Troyka heyeti dün kamu ekonomisiyle ilgili müzakerelerde emeklilik sistemi, devlet maaş sistemi, devletin Soysal Sigortalar Fonu’na borçları ve ödenekler ve katkılar ile bundan yararlananların sayısına ilişkin ek bilgi talebinde bulundu. Kredi-finans sistemiyle ilgili olarak ise bankaların sermayelendirilmesi ve kooperatifler için yeni bir denetim mekanizması yaratılması konusu müzakerelerin odak noktasında yer aldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Geçmişte eğitimciler okullarda sadece sigara bağımlığına karşı mücadele ediyordu. Günümüzde durum tamamen değişti ve artık uyuşturucu kullanımına karşı mücadele öne çıktı. Bazı öğrencilerin artık okul alanları içinde dahi uyuşturucu kullandıkları gözlemleniyor. Uyuşturucu kullananların sayısının bugün az olması kimseyi rahatlatacak bir durum değil. Bu konuda devletin daha sonuç alıcı müdahalesi isteniyor. Kıbrıs’ta öğrenciler arasında en az bir kez kenevir tohumu içtiğini söyleyenlerin oranı%7. Bu oran Avrupa Birliği’nde %17. Diğer uyuşturucu kullananların oranı ise Kıbrıs’ta %7 Avrupa Birliği’nde %6. Uyku ilacı ve yatıştırıcı kullananların oranı Kıbrıs’ta %11, Avrupa Birliği ortalaması ise %6. Kıbrıs uyku ilacı ve başka yatıştırıcı ilaçlar kullanımında Avrupa Birliği’nde dördüncü sırada. Öğretmenler Sendikası OELMEK uyuşturucu kullandığı tespit edilen öğrencilerde tedavinin zorunlu kılınmasını istiyor. Bu konuda eğitimcilere eğitimi verilmesini de talep ediyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi devletin birçok kurumunun kiralanmış binalarda ikamet etmesi. Gazeteye göre, devlet çeşitli kurumları için kiraladığı binalara yıllık 31,5 milyon avro kira ödüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan etmesinden elli yıl sonra kurumları hala kirada ve toplam 674 bina için kira ödeniyor. En yüksek kira çeşitli bölgelerde Tapu Dairesi için ödeniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yorgos Lillikas’ın Nikos Anastasiadis’e yönelik neoliberal politikaları savunduğu eleştirilerine DİSİ taktik nedenlerden dolayı yanıt vermiyor. Buna karşı Troyka ile müzakereleri gerekçe kullanarak, hükümete ve AKEL’e yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdığı görülüyor. DİSİ’nin bu tutumunun arkasında Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Troyka ile memorandumu imzalamayı sorumluluğu gelecek Cumhurbaşkanı’na bırakması kaygısı var. DİSİ tarafından yapılan açıklamada, Troyka’nın ileri sürdüğü koşulları Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın çok zor olarak nitelediği ve bu koşulların kabul edilemeyeceklerini söylediği, AKEL Genel Sekreteri’nin de Kıbrıs ekonomisinin geleceğine ilişkin kaygı duyup acil müzakere gereksiniminden bahsedenleri Kıbrıs’ın müzakere pozisyonlarını zayıflatmakla eleştirdiği belirtildi. DİSİ’nin aynı açıklamasında, Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in müzakerelerin yapıcı bir ortamda sürdüğünü ve ilerlemeler sağlandığını söylemesinin tüm bunlarla çelişkili olduğu vurgulandı.

–       Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas dün bir seçim toplantısında konuşurken, Kıbrıs’ın doğal gaz yataklarından gelecek paranın Troyka’ya gidecek olması durumunda kendisinin söz konusu memorandumu ödemeyeceğini söyledi.

–       Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas AKEL seçmeni dışındaki seçmenlere de mesaj verdi. Kıbrıs’ta ilerici güçlerin büyük bir kesiminin adaylığını desteklemesinin kendisi için onur olduğunu belirten Malas, 2013 seçimlerinin zor seçimler olacağını ve adaylığının sadece Sol tarafından desteklenmesinin yetmeyeceğini ifade etti. Kıbrıs’ın geleceğini siyasi liderliğin ve toplumun birlikte biçimlendirmesi gerektiğine inanları adaylığı etrafında toparlanmaya çağırdı.

–       İşsizlik fonlarından yapılan ödemelerin 100 milyona avroyu aşacağı yönünde Çalışma Bakanı’nın öngörüsü beklenenden önce gerçekleşti. Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Ekim ayına kadar işsizlik ödenekleri 100 milyon avro oldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde %32 oranında daha düşüktü ve 75 milyon 750 bin avro olarak gerçekleşmişti. 2011 yılında tüm işsizlik parası ödemeleri de 98 milyon 390 bin avro olmuştu. İşsizlik Fonu’ndan ödenen miktarın sürekli olarak artması Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinde bir baskı oluşturmaya başladı. Sadece Ekim ayında 11 milyon 500 bin avro işsizlik parası ödendi. Bu arada personel fazlası nedeniyle işten çıkarılanlara ödenen tazminatlarda da artış var. Bu yılın ilk on ayı içinde işten çıkarılanlara 45 milyon 120 bin avro ödendi. Oysa geçen tüm yıl boyunca ödenen miktar 31 milyon 110 bin avroydu. Bu yılın ilk on ayı içinde tazminat almak için başvuruda bulunanların sayısı 8 bin 128 oldu. Geçen bütün yıl içerisinde ise toplam 7 bin 426 kişi başvuruda bulunmuştu. 2010 yılında ise bu rakam 5 bin 491’di.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “kime inanalım” başlığı altında Troyka ile müzakere sürecine ilişkin devletin çeşitli yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Troyka ile hükümet arasındaki müzakerelerde bankaların sermayelendirilmeleri için gerekli miktar ve doğal gazdan sağlanacak gelir hakkında görüş birliği olmaması yarıkamusal iktisadi kuruluşların özelleştirilmesi gibi dikenli konularda bir anlaşmaya varılmasını da engelliyor. Maliye Bakanlığı yetkililerine göre, bankaların gerek duyduğu miktarın belirlenmesi durumunda geri kalan konulardaki zorlukların aşılması daha kolay olabilecek.

–       Bankaların tahvillerine üç milyar avroya kadar devlet garantisi sağlayan yasanın Meclis tarafından onaylamasının ardından Laiki Bankası 500 milyon avroluk devlet garantili tahvil çıkarıyor. Bankanın yeni tahvilleri Kıbrıs Borsası aracılığı ile piyasaya sürülecek.

 

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın dün Brüksel’de yaptığı konuşma. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas “Ortak geleceğimizi planlarken Bağımsız ve birleşik Kıbrıs” konulu Avrupa Parlamentosu’ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, doğal gazın Kıbrıs’ta siyasi istikrarın sağlanmasına yönelik olarak değerlendirilmesini gerektiğini belirtti. Kıbrıs’ın gelişmesi stratejisini engellemek isteyenlerin çözümsüzlüğü ya da ölü doğmuş bir çözümü istediklerine işaret etti. Doğal gazın çözüm için temel bir baskı aracı olarak değerlendirilebileceğini vurguladı. Birleşmiş Milletler tarafından belirlendiği şekliyle siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu federal çözümün tek işler ve yaşayabilir çözüm olduğu görüşünü dile getirdi. Böylesi bir çözümün bir yandan adanın taksimini engelleyeceğini, diğer yandan da Kıbrıs’ın stratejik önemini güvence altına alacağını söyledi. Gevşek federasyon ve konfederasyon çözümlerinin içte ciddi sorunlara yol açacağı ve taksimci eğilimleri güçlendireceği uyarısında bulundu. Müzakerelere sıfır temelde başlamanın Türk tarafının de-facto taksimi de-jure hale getirmesine ivme kazandıracağını söyledi. “Böylesi bir gelişme uluslararası toplumun tavrında değişiklik yaratarak iki toplumda da hayal kırıklığı yaratacak ve taksimin kalıcılaşması kapının eşiğine gelecektir” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Komisyonu ile Kıbrıs Dönem Başkanlığı bankalar için ortak bir denetimi mekanizması yaratılmasına ilişkin tartışmada pozitif bir dinamizm tespitinde bulundular. Konu dün Kıbrıs Maliye Bakanı Vasos Şarli başkanlığında gerçekleştirilen ECOFİN toplantısında ele alındı. Komisyon’un bankalar için ortak bir denetleme mekanizması yaratılması önerisi bankaların gelecekte, birçok üye ülkede bugün karşı karşıya oldukları sorunlarla karşılaşmalarını engellemeyi hedefliyor. Bu önerinin bu yılsonuna kadar onaylanması ve 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla aşamalı bir biçimde uygulanmaya konması hedefleniyor.

–       PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis Kıbrıs’ta Troyka’nın tellallığını diğer ülkelerde olduğu gibi hükümetin değil, muhalefetin yaptığını söyledi. Kiritsis bu dönemde ekonomik krizin sonuçlarına karşı koyabilmek için hükümet mücadele ederken, daha önce bu hükümette yer alanlar da dâhil olmak üzere, tüm muhalefetin Troyka tarafından dile getirilen ve temsil edilen neoliberal politikaların tellallığını yaptıklarına işaret etti. PEO Genel Sekreteri “Her şeyi sıfırlamaya çalışıyorlar. Bankalarla, bankaların denetimiyle, bankacılık sistemiyle ilgilenecek yerde, hükümete muhalefet etmekle ve çalışanların kazanılmış haklarıyla uğraşan Merkez Bankası eski başkanına arka çıkıyorlar” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin