FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, yurttaşlar daha adayların tezlerini bilmeden ve kendilerini dinlemeden üç güçlü adaydan ikinci tur geçecek olan birini öğrendiler. Gerek Malas, gerekse Lilikas, Nikos Anastasiadis’in ikinci tura geçeceğine kesin gözüyle bakıyorlar. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ikinci tura Stavros Malas ile Nikos Anastasiadis’in geçeceğini söyledi. Diğer yandan Yorgos Lillikas da ikinci turda Anastasiadis’in rakibinin kendisi olacağı görüşünde. Malas ile Lillikas’ın seçim büroları birbirlerine karşı tavır alırken, ikinci tur için de mesajlar vermeye başladılar. Andros Kiprianu EDEK seçmenlerine çağrıda bulunarak seçimlerin ikinci turunda Stavros Malas’a destek vermelerini istedi. Aynı anda Lillikas’a yönelik de saldırıda bulundu. Yorgos Lillikas ise seçimlerin ikinci turunda işbirliği için AKEL seçmenine seslendi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
EDEK Başkanı Yannakis Omiru Avrupa kendi birleşmesini yaşarken Kıbrıs’ın Avrupa’da bölünmüş tek ülke olarak kalamayacağını söyledi. “Avrupa, Avrupa Birliği, üyesi olan bir ülkede, kendi eşiğinde işgal ordularının varlığına tahammül edemez” dedi. EOKA’cı Mihail Nikolau’nun anısına düzenlenen törende konuşan Yannakis Omiru, Kıbrıs halkının tümünün ve özellikle de göçmenlerin ve enklavlarda yaşayanların haklarının sağlanmasında, işgal ordusunun ve yerleşiklerin adadan ayrılmalarında ısrar edilmesi gerektiğini de vurguladı. Omiru son dört yıllık doğrudan müzakereler sürecinde sadece ilerleme sağlanamamakla kalınmayıp, bir kez daha artan Türk uzlaşmazlığı ile karşı karşıya kalındığı değerlendirmesinde bulundu. Bu süreçte Türkiye’nin iyi niyetli ve tarafsız üçüncü taraf olarak görünüm verdiğine de dikkat çekerek müzakerelerde taktik ile Kıbrıs sorununun ele alınmasında strateji değişikliğinin bir gereklilik olduğuna da vurgu yaptı.
Yunanistan’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Yeni Demokrasi ile SİRİZA baş başa. Üçüncü konumda ise Hrisi Avgi var. Yeni Demokrasi’yi destekleyenlerin oranı %22,9. Onu %22,4 ile SİRİZA izliyor. Hrisi Avgi’ye destek ise %9. PASOK %7,9, Demokratik Sol % 4,2, Yunanistan Komünist Partisi %4 ve Ekoloji Hareketi de %1,2 oranında bir desteğe sahip. %20’lik bir seçmen kesimi ise kararsız.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Noverna kamu oyu araştırma şirketinin gazete hesabına yaptığı araştırmanın ikinci bölümü. Gazeteye göre, bu kamuoyu araştırmasının sonuçları Kıbrıslıları memorandumcular ve memorandum karşıtları olarak bölme hazırlığı içinde olanların şu an için bunu başaramayacaklarını gösteriyor. Bunun nedeni de Kıbrıslıların bu konuda bölünmüş olmalarından kaynaklanmıyor. Bu konuda Kıbrıslılar bölünmüş durumda, ancak tüm partilerin seçmenleri içinde de bu bölünmüşlük hâkim. AKEL seçmenlerinin %35’i Troyka’nın adaya gelişine olumlu bulurken, olumsuz bakanların oranı %44. Bu oranlar DİKO’da %39’a %49, DİSİ’de %54’e %30 ve EDEK’te de %59,’a %31. Genele bakıldığında ise, seçmenlerin %42’si Troyka’nın adaya gelişine olumlu bakıyor. Olumsuz bakanların oranı ise %39. Yaş grupları dikkate alındığında Troyka’nın gelişine karşı çıkanların en yüksek oranının %47 ile 34 yaşa kadar olan grupta olduğu görülüyor. Buna olumlu bakanların en yüksek oranının ise %47 ile 35-54 yaş grubu olduğu gözlemleniyor. Bu arada kamu hizmetlerinin bedelinin olması gerekenden fazla olduğunu düşünen seçmenlerin oranı da %78. Bu araştırma sonuçlarına göre, bugün milletvekili seçimleri yapılsa partilerin alacakları oy oranları ise şöyle: DİSİ %28,1, AKEL %22,2, DİKO %11,4, EDEK %5,4, EVROKO %2,5, Ekoloji Hareketi %1,2 ve ELAM %0,7. Sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin oranı ise %14,8.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
PEO Genel İdare Kurulu Cumartesi günü toplanarak Troyka’nın taleplerini görüştü ve kırmızıçizgilerini belirledi. Kıbrıs’ın kredi kullanımı hedefiyle Avrupa Destek Mekanizması’na girişi konusunda onay verilmesine yönelik olarak Troyka’nın taleplerinin içeriği hakkında PEO ciddi endişeler duyuyor. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis’in basın mensuplarına okuduğu Genel İdare Kurulu’nun açıklamasına göre, Kıbrıs, Avrupa Destek Mekanizması’na bankaların içinde bulunduğu durum nedeniyle ve küresel ekonomik kriz koşullarında ülke ekonomisinin desteklenmesi amacıyla başvuruda bulunmak zorunda kaldı. PEO’nun açıklamasında “Kıbrıs bankalarının Yunan devlet tahvillerine yaptıkları hesapsız yatırımları sonucu içine girdikleri zor durum, ülkemizin piyasalardan kredi kullanımı olanağını ortadan kaldırdı ve bu koşullarda Destek Mekanizması’na başvuru tek yol olarak kaldı” dendi. PEO’ya göre, bugünkü konjonktür ve kredi kullanımı için fazla alternatifin olmaması nedeniyle, Troyka’nın halk karşıtı her önerisini çalışanların ve Kıbrıs halkının kabul edileceği anlamına gelmiyor. PEO, bu süreçte her zaman olduğu gibi çalışanlar açısından sorumlu ve ciddi bir biçimde kendi tezlerini, düşüncelerini ve önerilerini ortaya koyacağını belirtti. Bu süreçte 13. maaşların ve Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını kabul etmeyeceğinin de altını çizdi.
ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın önerilerinin etkileri.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Troyka’ya karşı cephe oluşturmayı arzuluyor. Hristofyas’ın amacı hükümet ile AKEL’in hazırladığı karşı önerilerin kabulü için muhalefete baskı uygulamak. Muhalefet partilerinin memorandum taslağını kabul etmemeleri halinde, Cumhurbaşkanı’nın bu memorandumu imzalaması beklenmiyor. Bu noktada da Troyka ile müzakereleri görev süresinin sonuna kadar uzatacak. Bu senaryo tartışıldı ancak devletin Şubat ayına kadar işleyişini sağlamak için hükümetin kamu ekonomisi açısından gerekli parayı nereden bulacağı konusu soru işareti taşıyor. Bu ihtiyacın hem iç borçlanma, hem de avro bölgesi dışındaki ülkelerin bankalarından kredi alınması ile çözülmesi üzerinde duruluyor.
Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas için avrodan çıkış tartışma konusu değil. Malas, POGO Kadın Hareketi’nin toplantısında yaptığı konuşmasında “avrodan, avro bölgesinden ve Avrupa Birliği’nden çıkmamız söz konusu değildir. Durum çok nettir. Avrupa Birliği’ne katıldık. Ekonomimizi avro bölgesi ve Avrupa Birliği içinde tartışacağız” dedi.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Birleşmiş Milletler 67. Genel Kurul çalışmalarına katılmak için gittiği New-York’taki temasları. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas bugün New-York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile görüşecek. Bu görüşme sırasında Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığı süresinde Türk tarafının görüşmeme tavrı nedeniyle müzakerelerin kesilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade edecek. Kıbrısrum tarafı kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ile Doruk Antlaşmaları temelinde bir çözüm için kendisi ile müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu da bildirecek. Cumhurbaşkanı Genel Kurul’da yapacağı konuşmada hem Kıbrıs sorununa, hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde yaptığı araştırmalara yönelik olarak Türkiye’nin gündeme getirdiği tehditlere de değinecek. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bu arada Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorununda, müzakerelerin kotlanmış sonuçlarının yer alacağı bir belge hazırlama niyetinde olduğunu açıkladı. Bu belgede tarafların üzerinde anlaşmaya vardıkları, yakınlaşma sağladıkları ve sağlayamadıkları konular yer alacak. RİK’in New-York muhabirine göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas bu belgenin objektif olması dileğinde bulundu. Kıbrıs sorununda ilerleme olması konusunda iyimser olmadığını da belirtti.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Troyka ile çok sert müzakereler yapılması gerektiği görüşünde ve partisinin bu süreçte Kıbrıs halkına en iyi şekilde hizmet edecek kararların alınması yönünde hareket edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas hidrokarbon yataklarına ilişkin olarak Kıbrıs’ın egemenlik haklarını müzakereye etmeyeceğini söyledi. Aleksander Dovner ile görüşmesi sırasında Dovner’in bu konuda yaptığı bir değerlendirmenin ardından kendinin de bu görüşü ifade ettiğini belirtti.
Avrupa Birliği savunma bakanları gayri resmi toplantısı önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günleri Lefkoşa’da gerçekleştirilecek. Toplantıya Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Savunma Yüksek Komiseri adına Kıbrıs başkanlık edecek. Toplantının gündemi başta Suriye’nin durumu olmak üzere, bölgemizdeki ve Libya, Mısır, Nijerya, Saher bölgesindeki gelişmeler olacak.