Ana Sayfa haber güncel haber Sarpten “Tavuk üretiminde antibiyotik kalıntısı olabilir”

Sarpten “Tavuk üretiminde antibiyotik kalıntısı olabilir”

Reklamlar

(Kıbrıs Postası) Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, yaptığı açıklamalarda tavuk üretimlerinde halk sağlığının tehdit altında olduğunu söyleyerek, yetkililerin duyarsız kaldığını söyledi.

Öte yandan Biyologlar Derneği yayınladığı bildiri ile gıda üretimine yönelik şok iddialarda bulundu.

 

ÜLKE UZMANLARI TAHLİL DAHİ YAPAMIYOR

Çok uzun zamandır konu üzerinden çok sayıda şikayet ve eleştiri aldıklarını kaydeden Sarpten, ülkede ki çarpık ilişkilere ve yetersiz yasal mevzuatlara değindi.

Sarpten, “Tahlil yapılamıyor. Örneğin Türkiye’de araştırma yapmaya çalıştık. Tahlil örneklekleri yasal yetersizlik nedeniyle devlet eliyle götürülmediği için yapılamadı. Kıbrıs’ta çok fazla tüketim var ama bunların nasıl üretildiğini bilmiyoruz” dedi.

 

SAĞLIK TEHDİT ALTINDA OLDUĞU İDDİA EDİLDİ!

Konuşmasının Hasan Sarpten, tavuklarda antibiyotik kalıntıları olabileceğine işaret ederek, sağlık açısından tehlikelerini belirtti.

Sarpten, “Tavukların yemlerine antibiyotik ve çinko katıldığında büyümeye neden oluyor. Tüm girişimlerimize rağmen, ilgili kurumlardan ve devletten duyarlılık gösterilmedi. İşin ilginç yanı, işin asıl sorumluluk sahibi olması gereken devlete düşen noktalar yerine getirilmiyor” diye konuştu.

 

“İLGİLİ TARAF AÇIKLAMA YAPMIYOR”

Biyologlar Derneği tarafından yayımlanan bildiri metninde Veteriner Dairesi Müdürü’ne ilişkin iddialarda ise Sarpten, sert ifadelerde bulundu.

Sarpten, “Bu konu kamuoyu tarafından biliniyor. Maalesef böyle çarpık ilişkiler var. İlgili tarafların en azından ‘böyle bir şey yok’ diye açıklama yapması gerekiyor ama yapılmıyor. ‘Susalım zamanla unutulur’ deniliyor” dedi.

 

SAĞLIK BAKANI KAŞİF’TEN İLGİNÇ AÇIKLAMA!

Kıbrıs Postası’nın, konuya ilişkin sorularına Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, ilginç cevaplar verdi.

Kaşif, kendi bakanlığının ilgilenmediğini ifade ederek, denetim ve kontrolün Veteriner Dairesi tarafından yapıldığını söyledi.

Yasal konulardaki yetersizlik hakkındaki sorumuza ise aynı cevabı vererek, tekrar bu konu içinde Veteriner Dairesi Müdürlüğü’ne yönlendirdi.

Biyologlar Derneğini’nin bildirisinin tam metnini yayınlıyoruz:

“Bir süreden beridir başta tavuk üretimi olmak üzere ülkemizdeki canlı hayvan üretimi ile ilgili yaşanan tartışmalar artık endişe verici boyuta ulaşmıştır. T

üm bunlar karşısında hükümet edenlerin gerekli önemleri almak bir yana, herhangi bir açıklama dahi yapmamaları son derece düşündürücüdür. Hiç kimsenin ”rant” uğruna gıda güvenliğinden yoksun sağlıksız gıdalar tüketmek zorunda bırakılarak bizleri KANSER olmaya mahkum etmeye hakkı yoktur.

 

BAŞBAKANAN VE BAKANLARA SORUYORUZ?

1. Canlı hayvan kayıt sistemi sırf yolsuzluk, devleti zarara uğratma, görevi kötüye kullanma ve kaçak et ithalatı yapılsın diye mi ortadan kaldırıldı?

2. Bu ülkenin kaçak, hastalıklı ve kontrolsüz kesimlerin önüne geçecek donanımlı mezbahası niye yoktur?

3. Hayvan yemi yapmak için Genetiği Değiştirilmiş (GDO’lu) soya ve mısır tohumlarının ithalatı ülkemize gerçekleşti mi?

4. Halkımız üzerinde sürekli huzursuzluk yaratan hormonlu, antibiyotikli, ağır metalli ürünlerin denetimini yapabilecek Kalıntı Analiz Labaratuvarını neden kurulmuyor?

5. Yaratılan tekel ve kartel sayesinde tavuk etini niye Türkiye ve Rum tarafından daha pahalıya tüketiyoruz?

6. Türkiye’ de ve Avrupa ülkelerinde yasak olan tavuk yemlerine sistemli olarak antibiyotik ve kimyasal madde katmak ülkemizde yasak değil mi? Bu konuda ilgili daireniz denetim yapabiliyor mu?

7. Veteriner dairesi müdürünün bir tavuk üretim şirketinin genel bayiliğini yaptığı ve bu yüzden sağlıklı denetim yapılmadığı iddiaları doğru mu?

8. Ülkemizde köy tavukçuluğunu destekleyen Devlet Üretme Çiftliğinin Tavuk Ünitesi 1998-2000 yılları arsında hangi bakan tarafından ve niçin kapatılmıştır?

9. Hangi bakan döneminde burucellalı etler bilerek ve isteyerek salam, sosis yapılarak insanlara yedirilmiştir?

10. Ülkemizin tanınmış restoranlarından biri insanlarımıza dana bonfile yerine domuz eti yedirdiğinden dolayı kapatıldığını ancak ismini yenileyerek tekrar piyasaya girdiği doğru mu?

11. Hangi bakan, burucellalı etlere baharat katılırsa burucella mikrobunun yok olacağı konusunda fetva vermiştir?

12. Bu çağdışı, sağlıksız ve bilimsellikten uzak uygulamaları ortadan kaldırmayı amaçlayan, izlenebilir ve sürdürülebilir denetimlerin yapılmasına olanak sağlayarak gıda güvenliğini sağlamaya olanak yaratacak olan AB uyumlu Gıda Yasası 2008’de meclise sunulmasına rağmen neden çıkarılmıyor?”

Exit mobile version