Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlendiği dünkü tarihi günü kilise ile Mağusalılar kendi yöntemleriyle kutladılar. Ay Yanni kilisesinde dün sabah saatlerinde dini bir tören düzenlenirken Mağusalı göçmenler ise Ayos Demetyos barikatında Kıbrıs’ta devam eden işgali kınadılar. Kilisedeki törende Mitropolit Yeorgios Avrupa’dan temel insan haklarıyla ilgili olarak duyarlı bir tavır beklediklerini ve beklemeye devam ettiklerini söyledi. Avrupa’nın bugünkü yaklaşımının geçici olduğuna ve AB’nin kurulduğu ilkelere dayalı bir tavır içerisine gireceğine inandıklarını belirtti. Mağusalılar ise Ayos Demetyos barikatında düzenledikleri etkinlikte devam etmekte olan işgali kınadıklarını ifade ederek, Ankara’nın Kıbrıs’ta insan haklarını çiğnemeye devam eden politikalarını protesto ettiler. Kıbrıs’ta yasa dışılığa göz yumduğunu ifade ettikleri Avrupa Birliği’ni de protesto ettiler.
– Meclis ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru Kıbrıs’ın şiddet, adaletsizlik ve keyfilik karşısında diz çökmeyeceğini söyledi ve halkın Türk istila ve işgalinin sonuçlarına karşı mücadeleye devam edeceğini belirtti. Kıbrıs Helenizminin doğal ve ulusal yaşam koşullarını sağlayacak, işler, yaşayabilir, uluslararası hukuka ve Avrupa hukukuna dayalı bir çözüm için Kıbrıs halkının mücadeleyi sürdüreceği görüşünü savundu.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın halka yaptığı açıklamada Troyka’ya da mesajlar vermesi. Gazeteye göre Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkililerden oluşan Troyka heyeti bugün Lefkoşa’da faaliyetlerine başlayarak Kıbrıs ekonomisinin hastalık nedenlerini bulmaya çalışacak. Kıbrıs’a verilecek mali yardımın boyutunu ve koşullarını belirleyecek. Cumhurbaşkanı Hristofyas dün halka seslenişinde Troyka’ya da mesaj verdi ve Kıbrıs ekonomisinde yaşanan krizin temel nedeninin bankacılık sistemi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı ekonomiye atıfta bulunurken, kamu ekonomisinin sorunlarına ve bu sorunların somut önlemlerle çözülmesi gereksinimine direkt herhangi bir atıfta bulunmadı. Bu da Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nden destek gereksinimi duymasının temel nedeninin kamu ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunlardan değil, bankaların Yunanistan’a yaptıkları açılımlardan kaynaklandığı görüşünde ısrarlı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Avrupa Destek Mekanizması’nda yer alan AB kaynakları Kıbrıs’a mali yardımlar için müzakerelerde Kıbrıs heyetinin kimlerin oluşturacağının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyorlar. Bu heyetin imzalanacak memorandumun içeriğini değiştirme olanağına sahip olduğunu da ifade ediyorlar. Kıbrıs hükümet ise bu heyetin üyelerini henüz açıklamış değil. Bu arada bazı kaynaklar ise, Kıbrıs’a konulacak koşulların şimdiden belli olduğu görüşünü dile getiriyorlar.
– Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını başarılı bir biçimde yürüteceğinden emin olduğunu söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı sıfatıyla dün Kıbrıs’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Avramopulos, aynı zamanda dönem başkanlığında Kıbrıs’a gelen ilk Avrupalı yetkili de oldu. Yunanlı Bakan dün Lefkoşa’da Dışişleri Bakanı ile görüştü. Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli zor bir dönemde, zor koşullarda Yunanistan ile işbirliği içinde olacaklarını söyledi ve dönem başkanlığıyla ilgili olarak Yunanistan’ın Kıbrıs’a verdiği destek nedeniyle kendisine teşekkür etti. Avramopulos da Kıbrıs sorununun çözümünün Yunanistan’ın öncelikleri arasında en önde olduğunu dile getirdi.
ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka’nın Lefkoşa temasları. Gazeteye göre, Troyka Kıbrıs ekonomisine ilişkin kontrollerine bugün başlıyor. Troyka’nın Kıbrıs ekonomisi ve bankalarla ilgili olarak alacağı önlemlerin acı verici olacağı belirtiliyor. Troyka ile teması olan Kıbrıslı ekonomik çevrelerden alınan bilgilere göre, durum hükümetin sunmaya çalıştığı gibi basit değil. Yani Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun yer aldığı Troyka’nın temsilcileri sadece bankaları değil, aynı zamanda kamu ekonomisini de inceleme altına alacak ve bu alana yönelik olarak da ser önlemlerin alınması önerisinde bulunacaklar. Kıbrıs’a verilecek yardım için ileri sürülecek koşullar arasında Hayat Pahallılığı Ödeneği’nin kaldırılması, kamuda çalışanların sayısının azaltılması, kamu çalışanlarının ücretlerinin düşürülmesi, emekliye çıkma yaşının yükseltilmesi, devlet yardımlarının kaldırılması ve bunun gibi önlemlerin alınması da yer alıyor. Bankacılık alanında ise, banka çalışanlarının maaşlarının düşürüleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanı sıra bankacılık sektörünün daraltılmasını isteyerek, banka çalışanlarının sayısının da azaltılması gerektiğini gündeme getirmeleri bekleniyor. Banka çalışanlarının ücretlerinin zaten düşürülmüş olması nedeniyle, tekrar ücretlerin azaltılmasına çalışanların güçlü tepki göstereceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Hükümet Troyka’nın başında Uluslararası Para Fonu’nun temsilcisi Deliya Velkulesku’nun olmasından endişe duyuyor. Velkulesku’nun özellikle emeklilik sistemi ile enerji konularında sert bir tutum içerisinde olduğu biliniyor. Troyka’nın Yunanistan’a ağır koşulları dayattığı memerandumun hazırlanmasında da Velesku’nun önemli rol oynadığı belirtiliyor.
– Siyasi mültecilere verilen devlet yardımlarını belirleyen yasada değişiklik yapılması gündemde. Elde edilen bilgilere göre, kamudan yardım alma hakkına sahip çeşitli kategorilerdeki yabancı uyruklulara yapılan yardımlar yeniden düzenlenecek. Yapılacak değişikliklerle, yardım verilmesi gereken kişilere yapılacak para yardımı eşya yardımı haline getirilecek.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Başaracağız” başlığı altında 1 Temmuzdan itibaren başlayan Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı halka sesleniş konuşmasında başarılı bir AB Dönem Başkanlığı’nın ulusal hedef olduğunu vurgulayarak birlik çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Hristofyas “Şimdi birlik vaktidir. Siyasal liderlik, teknokratlar ve tüm halk, hep birlikte Kıbrıs’ı Avrupa’da daha yükseğe çıkarıyoruz” dedi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– İçişleri Bakanı Eleni Mavru dün Baf’ta yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını üstlenmesinin başarılması gereken büyük bir hedef olduğunu söyledi. Mavru “Bu büyük bir adımdır. Sadece alt yapı açısından değil, ülkemizin yüzünü ak çıkarmak ve AB’nin bu dönem karşı karşıya olduğu zor sorunların aşılmasına katkıda bulunmak için çok iyi hazırlandığımız ve hazır olduğumuz kanaatindeyim” dedi.
– Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus ekonomik krizin sonuçlarına karşı koymada temel taşın sosyal diyalog olduğunu belirtti. Kıbrıs Elektrik Kurumu Vardiyalı Çalışanlar Sendikası’nın 16. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çalışma Bakanı ekonomik krizin sonuçlarından herkesin etkilendiğine işaret etti. Krizin olumsuz sonuçlarını ilk yaşayanların bu krizde hiçbir sorumluluğu olmayan çalışanlar olduğunu dile getirdi. Hükümetin alınacak önlemlerin dengeli ve sosyal olarak adil olması ilkesiyle hareket ettiğini belirtti. Mevcut koşullarda sendikal hareketin rolünün ve sorumluluğunun önemine işaret eden Sotirula Haralambus “Emekçiler bugün her zamankinden daha da fazla birlik içerisinde olmalı ve sendikal örgütlerini desteklemelidir” dedi.