.Yeniçağyeniçağ güncelKıbrıs Akademik Diyalog Limasol Deklarasyonu
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs Akademik Diyalog Limasol Deklarasyonu

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Akademik Diyalog, geçtiğimiz hafta sonu (15-17 Haziran 2012) Limasol’daki TEPAK Üniversitesi’nde Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’dan gelen akademisyen, gazeteci ve aydınların katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemiştir. Toplantı Friedrich Ebert Vakfı ve Avustralya’nın Lefkoşa Yüksek Komiserliği’nin sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.

Katılımcılar, siyasi havayı iyileştirme  ve  barış sürecini canlı tutma adına ‘Barışçıl Bir Çözüm Yolunda Yaratıcı İnisiyatifler’ geliştirmeye çalışmış ve aşağıdaki deklarasyon üzerinde uzlaşmıştır:

1. Kıbrıs barış müzakerelerinde bir tıkanıklık yaşanıyor olsa da son dört yılda kaydedilmiş olan önemli yakınlaşmalar muhafaza edilmelidir.

2. Mevcut durum ne normal ne de sürdürülebilirdir. Şöyle ki her ne kadar Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına aykırı olarak tek bir toplumun idaresinde olsa da Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü olmaya devam etmektedir. Bunun yanında Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin katılım sürecinde olduğu Avrupa Birliği’nin (AB) bir üyesidir. Buna rağmen bu iki devlet arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır. Bu anomaliye son vermek ve adanın federal bir çatı altında birleştirilmesi yolunda bir adım atmak adına, Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni hiç vakit geçirmeden ilişkilerini normalleştirme yolunda girişimde bulunmaya davet ederiz. Bu çerçevede Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanı’nın Kıbrıslı Türklerin etkin katılımıyla, AB otoritesi altında faaliyet göstermeye başlarken, kapalı Maraş’ın Birleşmiş Milletler otoritesi altında eski sakinlerine açılması tüm tarafların yararına olacaktır. Aynı şekilde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye’nin AB ile yürütmekte olduğu katılım müzakerelerinde sekiz başlık üzerinde uyguladığı vetoyu kaldırması da bu yönde olumlu bir adım olacaktır.

3. Kıbrıslı Türk toplumunun adadaki tarihsel kimliğinin korunması adına, ABi’yi, Kıbrıslı Türk toplumu üzerindeki izolasyonun kaldırılmasını öngören 26 Nisan 2004 tarihli kararlarını uygulamaya davet ediyoruz.

4. Son olarak, adanın her iki yanındaki başta üniversiteler olmak üzere eğitim kurumları, akademisyenler ve öğrenciler arasında işbirliği yapılmasının teşvik edilmesi çağrısında bulunuyoruz.

 

Katılımcılar:

Ahmet Sözen (Kıbrıs), Alexis Heraclides (Yunanistan), Arzu Reis (Kıbrıs), Biran Mertan (Kıbrıs), Caesar Mavratsas (Kıbrıs), Chrysostomos Pericleous (Kıbrıs), Costa Constanti (Kıbrıs), Dimitris Triantaphyllou (Yunanistan), Erdal Güven (Türkiye), Erhun Şahali (Kıbrıs), Fuat Keyman (Türkiye), Hasan Hastürer (Kıbrıs), Iacovos Psaltis (Kıbrıs), Levent Köker (Türkiye), Makarios Drousiotis (Kıbrıs), Maria Hadjipavlou (Kıbrıs), Mehmet Çağlar (Kıbrıs), Mensur Akgün (Türkiye), Nicos Anastasiou (Kıbrıs), Niyazi Kızılyürek (Kıbrıs), Serdar M. Değirmencioğlu (Türkiye), Serhat İncirli (Kıbrıs), Sertaç Sonan (Kıbrıs), Simten Coşar (Türkiye), Soula Hadjikyriakou (Kıbrıs), Sylvia Tiryaki (Türkiye), Takis Hadjidemetriou (Kıbrıs), Umut Bozkurt (Kıbrıs), Vassilis Protopapas (Kıbrıs), Yücel Vural (Kıbrıs).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
368AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin