Ana Sayfa kıbrıs haber Kıbrıslı Rum Basın Özetleri KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/05/2012

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/05/2012

Reklamlar

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Öfke ve cezalandırma mesajı” başlığı altında Yunanistan seçimleri. Gazeteye göre, Yunanistan’da seçim sonuçları siyasi alanda önemli değişiklikler yarattı. Yunan halkı iki kutuplu siyasi yapıyı mahkûm etti, PASOK ve Yeni Demokrasi partilerini cezalandırdı. Seçimlerin galibi olarak Radikal Sol Birlik SİRİZA görülüyor. Bu parti oy oranını %15’in üzerine taşıdı ve PASOK’u üçüncü parti konumuna itti. Ancak bugüne kadar izlenen politikaların mahkûm edilmesi Yunanistan’da hükümet oluşumuna da götürmeyebilir. Momeranduma karşı olan siyasal güçler ortak bir cepheye sahip değiller. Seçim sonuçlarının belli olmasıyla birlikte ertesi gün hakkında tartışmalar başladı. İki olasılık var: Ya bir koalisyon hükümeti kurulacak ya da yeniden seçime gidilecek. Seçimlerden %20 oy oranı ile birinci olarak çıkan Yeni Demokrasi Partisi ile %30 oranında bir oy kaybına uğrayan PASOK ulusal birlik hükümeti kurulması önerisinde bulundular. SİRİZA ise sol partiler koalisyonu önerisinde bulundu. Ancak bu partilerin çıkardıkları milletvekili sayıları bu hükümetlerin oluşumuna müsaade etmiyor. Dünkü seçimlerde seçime katılmayanların oranı %40’a yaklaştı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EDEK kongresi parti liderliğine yeni isimler getirdi. Tek aday olarak yeniden parti başkanı seçilen Yannakis Omiru’nun liderlikte yanında Marinos Şizopulos olacak. Şizopulos dün gerçekleştirilen seçimlerde rakibi Kulis Mavronikolas’ı yenerek parti başkan vekili oldu. Parti başkan yardımcılıkları için yarışan üç adaydan ise Yorgos Varnava ile Kostis Efstatiyu seçildi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru dün kongrenin kapanışında yaptığı konuşmasında umutların, rüyaların ve beklentilerin partisi EDEK için çalışacaklarını söyledi.

–       Ankara Kıbrıs sorununu sonlandırma reçetesini ileri götürüyor ve öncelikle bugünkü süreci sona erdirmek istiyor. Britanya’nın Birleşmiş Milletler’deki daimi temsilcisi de aynı yönde bir tavır içinde. Bu kişi gerek Kıbrıs sorununun Güvenlik Konseyi’nde ele alınışı sırasında, gerekse ikili temaslarında herkese bu yönde görüş ortaya koydu. Ankara Kıbrıs sorunun çözümü için birçok senaryonun denendiğini ancak hiçbirinin başarılı olmadığını ileri sürüyor. Bu noktada da artık bir başka sürecin tartışılması gerektiği görüşünü savunuyor. Türk tarafı uluslararası toplumun Kıbrıs sorunundan yorulduğunu iddia ederek bu durumun artık devam edemeyeceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra ekonomik kriz koşullarında Kıbrıs sorunu için önemli miktarda paralar harcandığına da dikkat çekiyor ve son bir yılı içinde iyi niyet görevi çerçevesinde Dovner grubu için yaklaşık 4 milyon avro harcandığının altını çiziyor. Bunun dışında adada görev yapan Barış Gücü için de yılda 58 milyon dolar harcanıyor. Türk tarafının bu yöneliminin arkasında Kıbrıs sorununda yeni oldubittiler yaratma arzusu var. Bu da Birleşmiş Milletler’in çok katılımlı konferans çağrısı yapmadığı koşullarda şu an devam eden sürecin yön değiştirmesi üzerine yoğunlaşma olarak kendini gösteriyor.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi “Siyasi deprem ve Hükümetsizlik” başlığı altında Yunanistan’daki seçimlerin sonuçları. Gazeteye göre, dünkü seçimler Yunanistan’da siyasi sahnenin tümüyle değişmesini getirdi. PASOK boğuldu, Yeni Demokrasi partisinin kayıpları büyük oldu. İki kutuplu sisteminin iki büyük partisi koalisyon için Meclis’te çoğunluğu dahi sağlayamadılar. Bu da ülkenin hükümetsiz kalması riskini beraberinde getirdi. Bu koşullarda hem Samaras hem de Venizelos ulusal birlik hükümeti önerisinde bulundular. Ancak diğer Avrupa yanlısı partileri bu konuda ikna edebilmeleri konusunda şüpheler var. Dünkü seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol Birlik SİRİZA ise sol partilerin bir koalisyon oluşturmasını önerdi. Yunanistan Komünist Partisi böylesi bir koalisyona katılmayı peşinen reddetti. Yunanistan’da koalisyon arayışları birinci parti başkanı olarak Samaras’ın hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’ndan almasıyla birlikte bugünden itibaren başlayacak. Samaras bu görevi başaramazsa görev SİRİZA liderine verilecek. Onun da başarısız kalması durumunda son olarak PASOK başkanı Venzielos da üç günlük bir süre içinde Meclis’ten güvenoyu alacak çoğunluğu sahip olacak bir koalisyon için görüşmelerde bulunacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yunanistan’da gençler siyasi haritayı değiştirdi. Gençler sadece iki büyük partinin hakim oldukları sisteme son vermekle kalmadılar, aynı zanda sağın ve solun klasik partileriyle momeranduma destek veren diğer partilere de destek vermediler. Seçimlerde yaş grupları bazında iki farklı seçmen grubunun ortaya çıktı görülüyor. 18–54 yaş grubundaki seçmenler içerisinde Radikal Sol Birlik SİRİZA birinci parti konumunda. ANTENA televizyon kanalının yaptığı analizlere göre, 18–24 yaş grubu seçmenler arasında SİRİZA %17, Yeni Demokrasi %14,6 oranında bir desteğe sahip. 25–34 yaş grubunda ise SİRİZA %18, Yeni Demokrasi 11,8 oranında bir oranda destek buluyor. 35-45 yaş gurubunda ise SİRİZA’nın gücü %20,9’a ulaşırken Yeni Demokrasi Partisi’nin %12,9 oranında kaldığı görülüyor. 54 yaşın üstündeki seçmenlerde ise Yeni Demokrasi %28,3 oranında bir destek bulurken SİRİZA %12,1’e düşüyor.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi Yunanistan’daki seçimler. Gazetenin konuyla ilgili haber başlığı ise şöyle: “Seçimler siyasi deprem etkisi yarattı. Yunanistan maceraya sürükleniyor”.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Fransa’da da devlet başkanı değişti. Oland %51 oranı ile devlet başkanı seçildi. Nikola Sarkozi ise seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenerek parti başkanlığından istifa etti.

–       Kıbrıs Şikako oldu. İkisi Lefkoşa’da, biri Baf’ta, biri de Limasol’da olmak üzere son bir hafta içerisinde dört cinayet işlendi. Cumartesi günü Limasol’da bir kız başında yaralarla ölü olarak sahilde bulundu. Dün sabah saatlerinde de önce işkence edilen sonrada öldürülen 54 yaşındaki bir Romanyalı erkeğin cesedi bulundu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Alt üst oluş getiren seçimler” başlığı altında Yunanistan’daki seçimlerin sonuçları.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Noble Enerji şirketi bölgede Kıbrıs ile İsrail’in ihtiyaçlarını aşan 35 trilyon ayak küp doğal gaz olduğu görüşünde. Bu miktar da ihracata olanak sağlıyor. Bunun yanı sıra bölgede daha başka doğal gaz yataklarının bulunacağı umudu da var. New-York’ta Kıbrıs Amerikan Ticaret Odası tarafından ödüllendirildiği toplantıda konuşan Noble Enerji şirketi Başkanı Deyvidson Doğu Akdeniz bölgesinden daha iyi bir bölgeyi düşünemeyeceğini, bu bölgede büyük miktarlarda enerji kaynakları bulma umudunda olduklarını ve süreçleri insanların yaşamlarını iyileştirecek bir biçimde yöneteceklerini söyledi. Bu arada Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da bu törene gönderdiği mesajında bölgede doğal gaz bulunması çalışmaları nedeniyle Kıbrıs hükümeti ve Kıbrıs halkının Noble şirketine saygılarını sundu. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde doğal gaz bulunmasının hem Avrupa Birliği için güvenlikli enerji açısından, hem de Doğu Akdeniz’de barış ve işbirliğinin ileri götürülmesi açısından jeostratejik ve siyasi bir öneme sahip olduğu görüşünü de dile getirdi. Doğal gazın Kıbrıs sorununun çözümünde ek bir teşviki teşkil etmesi dileğinde de bulundu.

–       İçişleri Bakanı Eleni Mavru Hristofyas hükümetinin ve şahsen Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Kıbrıs sorununun çözümü için mümkün olan her tür çabayı ortaya koymaktan vazgeçmeyeceğini söyledi. Eleni Mavru tüm zorluklara rağmen adil, kalıcı, işler ve karşılıklı olarak kabul edilebilecek bir çözümün bulunması hedefine bağlı kalındığını da vurguladı.

–       Fransa sola dönüş yaptı. Merkez solun lideri 57 yaşındaki Fransua Oland %52 oranında oy alarak Fransa devlet başkanı seçildi. Seçimden yenilgiyle çıkan Sarkozi ise bu yenilgiyi kabul ederek partisinin başkanlığından istifa etti.

Exit mobile version