Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner’in yöntemle ilgili “mekik diplomasisini” Türk tarafı kabul etmedi. Türk tarafı bu tavrıyla uzun bir süredir can çekişen sürece son darbeyi vurmuş oldu. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Dovner Cumhurbaşkanı Hristofyas ve Kıbrıslıtürk lider Eroğlu ile ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerde kendilerine üç temel konu olan yürütme erki, mülkiyet ve vatandaşlık konularında yoğun bir dolaylı görüşme sürecini başlatacaklarını söyledi. Kıbrısrum tarafı bu öneriyi kabul etti ve bu süreçte gerek duyulması halinde Hristofyas ile Eroğlu’nun da bir araya gelebilecekleri görüşünü ifade etti. Eroğlu ise bu öneriyi reddetti. Bu gelişme sonrası Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun geçen Cumartesi günü iki liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdi ancak Eroğlu görüşmelerin devam edemeyeceğini söyledi ve “pratik zorlukların” ele alınması komitesinin kurulmasına atıfta bulundu. Bu gelişme Birleşmiş Milletler’de şaşkınlık yarattı. Birleşmiş Milletler bu önerilerinin Türk tarafınca bu şekilde ele alınmasını beklemiyordu. Bu koşullarda oluşan siyasi ortam şimdi Birleşmiş Milletler’i planlamalarında önemli değişikliklere zorluyor.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomik krizin Kıbrıs’ta gündeme getirdiği yeni olgular. Gazeteye göre, ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs Elektrik Kurumu elektrik hesapları ödemelerinin taksitlendirilmesini gündeme getirdi. Bu programa katılan tüketici sayısının beş bine vardığı ifade ediliyor. 31 Aralık 2011 tarihinde bu programda kayıtlı olan tüketici sayısı 2 bin 223’tü. Dört ay sonra 30 Nisan 2012 tarihinde ise bu rakam 4 bin 978’e ulaştı. Bu artışın özellikle Mart ve Nisan aylarında olduğu ifade ediliyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Meclis genel kurulu oy birliği ile aldığı bir kararda Mağusa’nın kapalı bölgesinin açılmasının Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarına dayanması gerektiği görüşünü savundu ve Türkiye’ye şimdiye kadar üzerinde anlaşmaya varılanları uygulamaya ve kapalı bölgeyi yasal sakinlerine vermeye davet etti. Meclis’in bu kararı aldığı oturumuna Mağusa Belediye Başkanı Aleksis Galanos da katıldı Bu arada Meclis’in bu kararında Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler’e de Mağusa konusunda Türkiye’ye yönelik girişimlerini yoğunlaştırmaları çağrısı yapıldı.
– Maliye Bakanı Şarlis Kıbrıs’ın kamu ekonomisi için ortaya koyduğu hedefleri başarması ve uluslararası alanda güven kazanabilmesi için ek önlemlere gerek duyulabilineceğini söyledi. Maliye Bakanı Kıbrıs’ın kamu açıklarının gayri safi hâsılanın %2,5’ine düşürmesi için alınacak önlemlerin acı verici olabileceğini belirtirken diğer bazı ülkelerin konumuna düşmemek için bu önlemlerin alınmasının zorunluluğuna da dikkat çekti. Bakan bu önlemlerin içeriğine ise girmedi ve bunların sosyal diyalogda ele alınacağını dile getirdi. Üçüncü çevrelerde güvenirlilik kazanmak için herkesin kendi üzerine düşeni yapması gerektiği görüşünü de savundu.
– Kıbrıs’ta enflasyon, bir önceki yılla karşılaştırıldığında, yıllık bazda Nisan 2012’de % 3,1 oranında düşüş gösterdi. Kıbrıs Devlet İstatistik Dairesi tarafından Perşembe günü yayımlanan verilere göre, 2012 Ocak-Nisan dönemindeki Tüketici Fiyatları Endeksi ve dolayısıyla enflasyon oranı, 2011’in aynı dönemiyle karşılaştırıldığında % 3,2 oranında artış kaydetti. 2012 Nisanı için Tüketici Fiyatları Endeksi, 2012’nin Mart ayındaki 119,00 birimle karşılaştırıldığında binde 8,8 veya 1,05 birim arttı. Bu artış giyim, ayakkabı, elektrik ve petrol ürünleri fiyatlarının yükselmesiyle gerçekleşti. Bazı taze sebze ve kuzu eti fiyatlarında da düşüş yaşandı. 2011 Mart’ında % 3,3’e yükselen enflasyon 2012 Martında yıllık bazda % 3,4’e çıktı.
SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak merkez siyasi alanda işbirliği arayışları. Gazeteye göre, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak merkez siyasi alandaki partilerin işbirliği arayışlarında Kıbrıs sorununa çözümün isimlenilmesiyle konusunda ortaya çıkan sorunların aşılacağı konusunda iyimserlik var. Dün bu konuda perde gerisinde yoğun çalışmalar yapıldı ve iki bölgeli federasyon ile ilgili sorunun aşılması amacıyla partilerin tümünün kabul edebileceği formül arandı. EDEK başkanı Yannakis Omiru’nun önerdiği uzlaşı formülünün zemin kazanmakta olduğu ifade ediliyor. Bu formüle göre, Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesinin ilkeleri kabul edilip siyasi deklarasyonda kayda geçirilmek koşuluyla her tür adlandırma kabul edilebilinir. Omiru’nun bu formülünü EDEK dışında EVROKO ile Ekoloji Hareketi de destekliyor. DİKO ise doğru bir içerikle iki bölgeli iki toplumlu federasyon kavramının deklarasyonda yer almasını istiyor ve partinin önerisi de bu yönde. DİKO’nun önerisinin EVROKO ile Ekoloji Hareketi tarafından kabul edilmesi beklenmiyor. Bu arada DİKO’nun tekrardan iki dilli olmaya başladığı görülüyor. Nikolas Papadopulos iki bölgeli federasyonla ilgili olarak Maryos Karoyan’dan daha yumuşak bir tavır ortaya koyuyor. Dört parti liderinin görüşmesinde bu sorunun aşılması durumunda ortak aday için isimler de masaya konulacak. Masaya ilk olarak dört siyasi parti liderinin isminin konması bekleniyor. Bunların yanı sıra Yüksek Mahkeme eski başkanı Andreas Piki ile eski maliye Bakanı Makis Keravnos’un da adı adaylar arasında geçiyor.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alandaki partilerin 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği arayışlarında karşılaştıkları sorunlar. Gazeteye göre, merkezdeki siyasi partiler Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik büyük ulusal konu olan iki bölgeli iki toplumlu temelde çözüm olgusunun önemini aşağı çekerek bu konuyu basit bir adlandırma konusuna dönüştürmeye çalışıyorlar. Merkezdeki dört partinin DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi’nin liderleri bugün bir araya gelecekler ve program deklarasyonunu ele alacaklar. Aralarındaki en büyük sorun hedeflenen iki bölgeli iki toplumlu federasyon konusu. Bunun yanı sıra partiler arasında ekonomiyle ilgili konularda da görüş ayrılıkları var. AKEL Basın sözcüsü Yorgos Lukaidis de dün gazeteciler tarafından kendisinden bu partiler arasındaki görüş ayrılıklarını yorumlaması istendiğinde bu partilerin bağımsızlıklarına ve aralarında başlattıkları diyalog sürecine saygı duyduklarını ancak AKEL için bir tek ikilem olduğunu ve bunun da iki bölgeli iki toplumlu federal çözüm ile taksimin kalcılaşması arasında olduğunu ifade etti. AKEL’in hiçbir biçimde işgal ve bölünme ile uyuşmayacağını da ifade ederek Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federal bir çözüm bulunması için üzerinde anlaşmaya varılan ilkelere bağlı kalacağını söyledi.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– AKEL Mağusa milletvekili Stavros Evagoru Birleşmiş Milletler’in 550 ve 789 sayılı kararları temelinde Mağusa’nın kapalı bölgesinin yasal sakinlerine geri verilmesi için Hristofyas hükümetinin girişimler üstlendiğini, çabalar ortaya koyduğunu söyledi. Bu konuda Cumhurbaşkanı’nın üç maddelik önerisini de hatırlattı. Bu önerinin hem müzakere sürecine ivme kazandıracağını, hem de iki toplum arasında güven ortamının yaratılmasına katkı sağlayacağını belirten Evagoru önemli sayıda Mağusalı Kıbrıslıtürkün de bu yöndeki adımları desteklediği görüşünü dile getirdi.
– Avrupa Üniversitesi seçimlerini İlerici Öğrenciler kazandı. Bu üniversitede yapılan öğrenci seçimlerinde İlerici Öğrenciler %62 oranında oy aldı. Protoporia ise 28,6 oranında kaldı. Bu üniversitedeki seçimlerde ELAM ise %1,4 oranında oy alabildi.