Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Meclis hukuk komisyonun dünkü toplantısı seçim arenasına dönüştü. Fonda 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere iki büyük partinin milletvekilleri karşı karşıya geldiler. Dünkü zıtlaşmaya DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu’nun yaptığı yarı kamusal kuruluşların yönetim kurullarının görev sürelerinin 36 aydan 30 aya indirilmesini öngören yasa tasarısı neden oldu. Averof’un bu yaklaşımına karşı çıkan AKEL milletvekilleri Anastasiadis’in Ccumhurbaşkanı olacağını umut eden DİSİ’nin amacının bu kurulların yönetim kurularını değiştirmek olduğuna dikkat çektiler.
– Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesinin arifesinde Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında sondaj çalışmaları başlatacağını açıklayan Türkiye’nin bu keyfi davranışlarına karşı net bir tavır almayan Avrupa komisyonuna karşı Kıbrıslı, Yunanlı ve diğer ülkelerden Avrupa parlamento üyeleri yoğun soru önergelerinde bulunmaya hazırlanıyorlar. Bu sorulara Parlamento’nun 21–24 Mayıs tarihlerinde Strazburg’ta gerçekleştirecek genel kurulunda Komisyon Başkanı Barosso’nun yanıt vermesi istenecek. Parlamenterler Türkiye’nin Kıbrıs, Yunanistan ve aynı zamanda Avrupa Birliği’ne yönelik tahrik edici tavırlarını durduracak önlemler almasını Komisyon’dan talep edecekler. Türkiye’nin tavırlarının yasadışı olup olmadığını net bir biçimde ortaya koymasını da Komisyon’dan talep edecekler.
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik merkez siyasi alanda devam eden işbirliği çalışmaları. Gazeteye göre, bazılarının açık bazılarının üstü örtülü bir biçimde reddettikleri federasyon çözümü konusuyla ilgili olarak, merkez siyasi alanda işbirliği yolunda engelleri aşabilmek için bir formül aranıyor. Bu alanda iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü konusunda ortaya çıkan iki kampın arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için bir yolun bulunması gerekiyor. DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi liderlerinin dünkü görüşmesinde bu konuda çıkmaza girildi. EVROKO ile Ekoloji Hareketi iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne karşı çıktılar. Buna karşı resmi DİKO ise bunun Kıbrısrum tarafının yıllardır var olan tezi olduğunu belirtti ve bu noktada Makarios’a, Kiprianu’ya ve Papadopulos’a atıfta bulundu. DİKO bu kavramın ortak deklarasyonda yer alması konusunu belirleyici olarak görüyor. EDEK ise iki taraf arasında köprü oluşturacak ifadelerin bulunması gerektiği görüşünde. EDEK Başkanı Yannakis Omiru içeriği belirlenmeksizin ortaya konacak ismin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi ve konuyla ilgili farklı tavırlar içinde olanlara 2009 Ulusal Konsey kararları temelinde görüş birliği sağlamaları önerisinde bulundu. Merkez siyasi partilerin arasındaki işbirliği çalışmalarının geleceği yarın liderler arasında gerçekleştirilecek yeni görüşmede netleşecek. Bu arada DİKO Başkanı Maryos Karoyan Lefkoşa’nın Strovolos bölgesinde partisinin dün akşam düzenlediği etkinlikte konuşurken merkez partiler arasındaki temaslara değindi ve dolaylı bir biçimde de olsa DİKO’nun başka seçenekleri olduğunu söyledi. Karoyan “bu aşamada önceliği merkezdeki güçlerle diyaloga veriyoruz” diye ekledi. Devamında ise “daha geniş görüş birliklerinin ve işbirliklerinin koşullarının yaratılmasının yolunu kısa bir süre içerisinde bulacağımıza inanmak istiyoruz” dedi. Bu arada, merkezdeki partilerin işbirliği uğraşılarında partilerin kendi güçleri konusunda da görüş ayrılığı içinde olan DİKO %5’lik bir siyasal gücün %12’lik güç üzerinde etkin olamayacağını savunuyor. Siyasi çevreler ise merkezdeki partiler arasında ortaya çıkan sorunların sonuçta DİKO içerisinde AKEL ile işbirliğine olumlu bakan çevrelerin işine yaradığı değerlendirmesinde bulunuyorlar. DİKO bu durumu aynı zamanda ikili bir işbirliğinde ortak aday belirmede AKEL’e karşı güçlü bir müzakere kartı olarak kullanıyor.
ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi ekonomideki durum. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Avrupa Birliği’nin borç tıraşı zirvesine kendileriyle herhangi bir görüş birliği sağlamadan gittiği yönünde Merkez Bankası eski başkanı Atanasios Orfanidis’in yaptığı açıklama siyasi alanda yeni yangınlara neden oldu. DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu bu tavrın siyasi alanda kaldırılamayacak bir yük anlamına geldiğini söyledi ve Cumhurbaşkanı’nı bu tavrının nedenlerini açıklamaya davet etti. Neofitu bu arada Kıbrıs’ın devlet tahvillerinin değerlerinin düşmesi nedeniyle Kıbrıs kredi kuruluşlarının 841 milyon avro ek bir sermayeye ihtiyacı olduğunu da açıkladı. Kıbrıs Merkez Bankası’nın çıkardığı devlet tahvillerinin miktarı 2 milyar 342 milyon avro.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– Yunanistan’da Pazar günü yapılacak seçimler öncesi durum net değil. Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos halka düne değil, yarına bakarak sandığa gitme çağrısında bulundu. Yunanistan Başbakanı’na göre, bu seçimlerin sonuçları ülkenin bundan sonraki onlarca yıllık sürecini belirleyecek.
– İşsizlikte yeni bir rekor kırıldı. Evrostat verilerine göre Kıbrıs’ta işsizlik Mart ayı sonu itibarıyla %10’a çıktı. Bu oran Şubat ayında %9,8’di. İşsiz oranı erkeklerde %10,7 kadınlarda ise 9,1. Bu arada işsizlik en çok gençleri vuruyor. 25 yaşın altında işsiz olanların oranı %28,8. Bu arada DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu kalkınma için ne kadar önlem alınırsa alınsın faizlerin %7,5 oranında kalmaya devam etmesi halinde bugünkü durumu değiştirmenin kolay olamayacağını söyledi.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mesajı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Mağusa’nın kapalı bölgesinin iadesi, kentin limanın açılması ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerinde dondurulmuş müzakere başlıklarının açılması önerisinde bulundu. Bu önerinin uygulanmasının hem Kıbrıs’taki iki toplumun, hem de Türkiye’nin yararına olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı bu önerisini sürekli olarak gündeme getireceğini de belirterek bu konuda Aleksander Dovner’i bilgilendirdiğini de duyurdu. Cumhurbaşkanı konuyla ilgili Avrupalı yetkilileri ve yabancı ülke hükümetlerini yazılı olarak bilgilendirdiği de açıkladı. “Bu önerinin kabul edilmesi durumunda Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk binlerce insan için istihdam alanı açılacaktır. Bu, iki toplum arasında günlük teması, ticareti ve diğer ilişkileri geliştirecek; Kıbrıs sorunun çözümü için ivme kazandıracaktır” dedi. Cumhurbaşkanı uluslararası konferans konusu ile Eroğlu’nun görüşmeler masasını terk etme tehditlerine ilişkin olarak da, Türkiye ile Eroğlu’nun B Planı’nı uygulamak ve örtülü bir biçimde iki devletli çözüm planını ileri götürmek için müzakerelerin kesilmesini istedikleri değerlendirmesinde bulundu. Bugünkü görüşme yönteminin değişmesinin söz konusu olmadığı görüşünü ifade etti.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
– AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu AKEL’in, bu çok zor dönemde halkın beklentilerine yanıt verecek güçte olduğunu ve buna hazır olduğunu söyledi. Halkın AKEL’den beklentisinin neoliberal politikalara karşı yolu tıkaması olduğunun da altını çizen Kiprianu diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Kıbrıs toplumunun da yerle bir edilmesine müsaade etmeyecekleri görüşünü savundu.
– 1Mayıs etkinliğinde konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu AKEL’in halkın partisi olarak kalacağını söyledi. Kıbrıslı ve yabancı çalışanlara sınıf sendikacılığı saflarında birleşme çağrısında bulundu. AKEL’in daima çalışanların yanında yer alacağının güvencesini verdi. Andros Kiprianu Kıbrıs sorununa adil bir çözüm mücadelesinde Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı tüm güçleriyle desteklediklerini de ifade ederek “Birleşmiş Milletler kararlarında belirlendiği şekilde siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü mücadelesinde Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın yanındayız. Kıbrıslırumları ve Kıbrıslıtürkleri, halkımızı yeniden birleştirecek ve gelecekleri için birlikte mücadele etmelerinin yolunu açacak çözüm için mücadele ediyoruz. Yaşam için, barış için ve sosyalizm için mücadele ediyoruz” dedi.